« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Nerespectarea clauzei de stabilitate
08.04.2016 | Codul muncii PRO

JURIDICE - In Law We Trust

Numai angajatul, nu şi angajatorul, poate fi beneficiarul clauzei de stabilitate. Prin urmare, în virtutea art. 38 C. muncii, este lovită de nulitate clauza prin care salariatul s-ar obliga să nu aibă iniţiativa încetării contractului individual de muncă pentru o anumită perioadă de timp, în schimbul plăţii unei indemnizaţii de către angajator.

În cazul nerespectării clauzei de stabilitate de către angajator, salariatul are dreptul la despăgubiri. În ipoteza în care aceste despăgubiri au fost stabilite sub forma unei clauze penale, salariatul este obligat de stipulaţia contractuală, neputând solicita alt prejudiciu, în afara celui fixat, cu excepţia stabilită de art. 1541 alin. (2) lit. b) C. civ., adică atunci când penalitatea este vădit excesivă faţă de prejudiciul ce putea fi prevăzut de părţi la încheierea contractului. Dacă însă, părţile nu au fixat anticipat cuantumului prejudiciului, sunt aplicabile dispoziţiile dreptului comun, în sensul că salariatul va putea solicita atât paguba efectivă, cât şi beneficiul nerealizat. În orice caz, se poate aprecia ca pagubă efectivă suma reprezentând salariul de care ar fi beneficiat salariatul până la sfârşitul perioadei pentru care angajatorul garantase continuarea contractului de muncă prin intermediul clauzei de stabilitate. (Monica Gheorghe, Consideraţii privind clauza de stabilitate şi de formare profesională în contractul individual de muncă, în Revista română de dreptul muncii nr. 10/2013)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PRO  www.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. 

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABA, coordonator Codul muncii PRO

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.