Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Nerespectarea clauzei de stabilitate
08.04.2016 | Codul muncii PRO

Secţiuni: Dreptul muncii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Numai angajatul, nu şi angajatorul, poate fi beneficiarul clauzei de stabilitate. Prin urmare, în virtutea art. 38 C. muncii, este lovită de nulitate clauza prin care salariatul s-ar obliga să nu aibă iniţiativa încetării contractului individual de muncă pentru o anumită perioadă de timp, în schimbul plăţii unei indemnizaţii de către angajator.

În cazul nerespectării clauzei de stabilitate de către angajator, salariatul are dreptul la despăgubiri. În ipoteza în care aceste despăgubiri au fost stabilite sub forma unei clauze penale, salariatul este obligat de stipulaţia contractuală, neputând solicita alt prejudiciu, în afara celui fixat, cu excepţia stabilită de art. 1541 alin. (2) lit. b) C. civ., adică atunci când penalitatea este vădit excesivă faţă de prejudiciul ce putea fi prevăzut de părţi la încheierea contractului. Dacă însă, părţile nu au fixat anticipat cuantumului prejudiciului, sunt aplicabile dispoziţiile dreptului comun, în sensul că salariatul va putea solicita atât paguba efectivă, cât şi beneficiul nerealizat. În orice caz, se poate aprecia ca pagubă efectivă suma reprezentând salariul de care ar fi beneficiat salariatul până la sfârşitul perioadei pentru care angajatorul garantase continuarea contractului de muncă prin intermediul clauzei de stabilitate. (Monica Gheorghe, Consideraţii privind clauza de stabilitate şi de formare profesională în contractul individual de muncă, în Revista română de dreptul muncii nr. 10/2013)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PRO  www.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. 

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABA, coordonator Codul muncii PRO

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti