Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ștefan Boboc: Infracțiunea de nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă în reglementarea noului Cod penal


31 martie 2016 | Ioan Dumitru APACHIȚEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Lect. univ. dr. Ștefan Boboc a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 3/2015 articolul intitulat ”Infracțiunea de nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă în reglementarea noului Cod penal”.

Infracțiunea de nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, prevăzută la art. 350 se regăsesște pentru prima dată în cuprinsul Codului penal, aceasta provenind din art. 38 din Legea nr. 319/2006, cu unele modificări constând în renunțarea la condiția gravității pericolului creat  și la agravanta ce se regăsea la alin. (2), precum și modificarea limitelor speciale de pedeapsă.

Obiectul juridic al infracțiunii este reprezentat de relațiile sociale privitoare la protecția muncii iar obiectul material nu există.

În ceea ce privește subiectul activ al infracțiunii, acesta se individualizează în raport cu prevederile Legii nr. 319/2006 privind securitatea si sănătatea în muncă. Astfel, poate fi considerat subiect activ orice persoană care lucrează sau participă la procesul de muncă ori asistă în orice altă calitate atât timp cât a fost informată cu privire la măsurile de securitate și protecție. Nu poate fi subiect activ persoana ce se află în mod ilicit la locul de muncă și neavând legătură cu activitatea de muncă sau neprimind aprobarea angajatorului. De asemenea, în privința subiectului pasiv, acesta este atât principal, reprezentat de stat cât și secundar, reprezentat de persoana prejudiciată.

Elementul material al laturii obiective presupune acțiunea sau inacțiunea de nerespectare a obligațiilor și măsurilor privitoare la securitatea și sănătatea în muncă, având ca urmare crearea unui pericol concret de accident sau de îmbolnăvire profesională. Forma prevăzută la alin. (2) poate fi realizată doar prin acțiunea de repunere în funcţiune a instalaţiilor, maşinilor sau utilajelor care au fost oprite în prealabil pentru eliminarea deficienţelor în funcţionare, constând în producerea unei stări de pericol. În acest din urmă caz, legiuitorul a incriminat această variant ca simplă infracțiune de pericol abstract deci nefiind necesară producerea unui accident de muncă ori provocarea unei boli profesionale.

În ceea ce privește latura obiectivă a infracțiunii prevăzute la art. 350 din noul Cod penal, autorul consideră că fapta trebuie comisă cu intenție în modalitățile regăsite la alin.(1) și (2) și culpa în forma prevăzută la alin. (3).

Actele pregătitoare și tentativa deși posibile nu sunt incriminate de către legiuitor.

În ceea ce privește renunțarea la variant agravantă, din vechea reglementare, autorul consideră că opțiunea a legiuitorului este una corectă. Aceasta având menirea de a evita confuziile din reglementările anterioare când utilizarea noțiunii de ”consecințe deosebiete” din art. 38, Legea nr. 319/2006 și a noțiunii de ”consecințe deosebit de grave”, regăsită la art. 146 din vechiul Cod penal conducea la o interpretare diferită.

Ioan Dumitru Apachiței

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii