Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ștefan Boboc: Infracțiunea de nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă în reglementarea noului Cod penal
31.03.2016 | Ioan Dumitru APACHIȚEI

Secţiuni: Drept penal, Dreptul muncii, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Lect. univ. dr. Ștefan Boboc a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 3/2015 articolul intitulat ”Infracțiunea de nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă în reglementarea noului Cod penal”.

Infracțiunea de nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, prevăzută la art. 350 se regăsesște pentru prima dată în cuprinsul Codului penal, aceasta provenind din art. 38 din Legea nr. 319/2006, cu unele modificări constând în renunțarea la condiția gravității pericolului creat  și la agravanta ce se regăsea la alin. (2), precum și modificarea limitelor speciale de pedeapsă.

Obiectul juridic al infracțiunii este reprezentat de relațiile sociale privitoare la protecția muncii iar obiectul material nu există.

În ceea ce privește subiectul activ al infracțiunii, acesta se individualizează în raport cu prevederile Legii nr. 319/2006 privind securitatea si sănătatea în muncă. Astfel, poate fi considerat subiect activ orice persoană care lucrează sau participă la procesul de muncă ori asistă în orice altă calitate atât timp cât a fost informată cu privire la măsurile de securitate și protecție. Nu poate fi subiect activ persoana ce se află în mod ilicit la locul de muncă și neavând legătură cu activitatea de muncă sau neprimind aprobarea angajatorului. De asemenea, în privința subiectului pasiv, acesta este atât principal, reprezentat de stat cât și secundar, reprezentat de persoana prejudiciată.

Elementul material al laturii obiective presupune acțiunea sau inacțiunea de nerespectare a obligațiilor și măsurilor privitoare la securitatea și sănătatea în muncă, având ca urmare crearea unui pericol concret de accident sau de îmbolnăvire profesională. Forma prevăzută la alin. (2) poate fi realizată doar prin acțiunea de repunere în funcţiune a instalaţiilor, maşinilor sau utilajelor care au fost oprite în prealabil pentru eliminarea deficienţelor în funcţionare, constând în producerea unei stări de pericol. În acest din urmă caz, legiuitorul a incriminat această variant ca simplă infracțiune de pericol abstract deci nefiind necesară producerea unui accident de muncă ori provocarea unei boli profesionale.

În ceea ce privește latura obiectivă a infracțiunii prevăzute la art. 350 din noul Cod penal, autorul consideră că fapta trebuie comisă cu intenție în modalitățile regăsite la alin.(1) și (2) și culpa în forma prevăzută la alin. (3).

Actele pregătitoare și tentativa deși posibile nu sunt incriminate de către legiuitor.

În ceea ce privește renunțarea la variant agravantă, din vechea reglementare, autorul consideră că opțiunea a legiuitorului este una corectă. Aceasta având menirea de a evita confuziile din reglementările anterioare când utilizarea noțiunii de ”consecințe deosebiete” din art. 38, Legea nr. 319/2006 și a noțiunii de ”consecințe deosebit de grave”, regăsită la art. 146 din vechiul Cod penal conducea la o interpretare diferită.

Ioan Dumitru Apachiței

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti