Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Mesajul Preşedintelui României transmis cu ocazia evenimentului de lansare a Raportului de Competitivitate elaborat de CCAR


30.03.2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Administrația Prezidențială a dat publicității marți, 29 martie 2016, mesajul lui Klaus Iohannis, Preşedintelui României, transmis cu ocazia evenimentului de lansare a Raportului de Competitivitate elaborat de Camera de Comerț Americană în România.

„Îmi face o deosebită plăcere să vă transmit, astăzi, cele mai bune gânduri și felicitări, cu ocazia lansării Raportului de Competitivitate elaborat de Camera de Comerț Americană în România. Mesajul meu de astăzi este unul despre schimbare, despre competitivitate, despre nevoia unui mediu de afaceri performant. Acest lucru dorim să-l facem pentru voi, acest lucru dorim să-l facem pentru România.

Salut organizarea unor astfel de evenimente ale comunității oamenilor de afaceri. Acestea reprezintă întotdeauna un bun prilej pentru dialog și pentru o mai bună înţelegere a oportunităților și provocărilor cu care se confruntă mediul de afaceri românesc.

Doamnelor și domnilor,

Dezvoltarea economică nu poate exista fără piață şi libertate economică, fără proprietate privată şi antreprenoriat. Acestea sunt adevăratele baze ale prosperității economice. Tocmai de aceea este esențial să înțelegem importanța acestor beneficii, care au fost dobândite, prin sacrificii atât de mari, acum mai bine de 25 de ani, la momentul Revoluției române din decembrie 1989. Cei care au luptat atunci pentru libertate au avut vise și speranțe, pe care noi, acum, avem datoria de a le duce mai departe.

Schimbarea României prin performanță economică și competitivitate poate fi cel mai bun proiect de țară de după tranziție și după aderarea europeană. Avem puterea și este momentul ca România să facă pasul dincolo de standardele minimale, ale economiei de piață funcționale. Este timpul să devenim o economie de piață consolidată, cu puternice repere de dezvoltare pe termen lung.

Avem nevoie, bineînțeles, de dezvoltarea unui sector privat puternic, autonom față de stat și de puterile politice. Acest lucru va consolida o clasă de mijloc solidă, ca vector al stabilității și progresului. În acest sens, statul trebuie să protejeze, cu adevărat, drepturile de proprietate, libertatea, justețea şi buna funcționare a economiei de piață.

Construirea unei economii competitive începe prin calitate instituțională pentru mediul de afaceri. În acest sens, transparența și predictibilitatea sunt esențiale pentru consolidarea încrederii economice de care, astăzi, România se bucură.

România dispune de certe oportunități și avantaje competitive, pe care investitorii străini le apreciază și caută să le fructifice cât mai bine cu putinţă. Rezultatele bune pe plan economic reflectă, cu precădere, eforturile mediului de afaceri. În același timp, mediul de afaceri se confruntă cu diverse dificultăți, fiscale, birocratice și administrative. Din acest punct de vedere, încă există anumite probleme, dacă ne referim, de exemplu, la cozile de la ghișeele administrației publice sau birocraţia dăunătoare pentru dezvoltarea afacerilor.

Este limpede că aceste constrângeri instituționale trebuie să afecteze cât mai puțin economia și modul de a face afaceri în țara noastră. România trebuie să devină o țară în care munca să fie răsplătită cum se cuvine, în care succesul se bazează pe corectitudine și performanță, nu pe favoruri și relații.

Tocmai de aceea lupta împotriva corupției trebuie să continue. Numai prin rezolvarea acestei probleme majore vom putea valorifica potenţialul real al economiei noastre. România a făcut pași importanți în această direcție. Eu, ca Președinte al României, am un angajament ferm pentru susținerea luptei anticorupție.

Totodată, alături de competitivitatea economică, este important să încurajăm buna guvernanță. Aceasta înseamnă, înainte de toate, consolidarea statului de drept și a instituțiilor democratice. În România, legea trebuie să se aplice la fel pentru fiecare, pentru că fiecare va fi respectat atunci când nimeni nu va fi personal favorizat. Este esențial să protejăm independența justiției, să consolidăm integritatea actului de guvernare și să avem un Parlament mai eficient și mai responsabil.

Doamnelor și domnilor,

Modernizarea României necesită, deopotrivă, capital străin și capital românesc. Ne bucură faptul că Statele Unite ale Americii sunt şi vor continua să fie unul dintre cei mai importanți parteneri. Totodată, suntem convinși că relațiile noastre economice pot deveni mult mai consistente, mai ales în virtutea Parteneriatului nostru Strategic. Avem încredere că Statele Unite pot deveni, în perioada următoare, unul dintre primii investitori străini din România.

Cooperarea noastră economică se poate extinde prin valorificarea oportunităților din economia românească. Pentru investitorii americani, domeniul IT&C poate deveni un adevărat „hub” cu impact regional, iar acesta este doar un exemplu. Există multe alte sectoare cu un foarte ridicat potențial investițional, precum sectorul agricol și cel energetic, industria aviatică, sau domeniul cercetării şi dezvoltării.

De asemenea, piaţa de capital din România oferă oportunități deosebite, mai ales că există perspective clare de promovare de la statutul de piaţă de frontieră la statutul de piaţă emergentă.

Economia românească este cu adevărat favorabilă investițiilor. Avem una dintre cele mai ridicate creșteri economice din regiune, iar majoritatea dezechilibrelor macroeconomice au fost treptat corectate. Nivelul datoriei publice este unul redus, iar România beneficiază de stabilitate monetară și de un sistem bancar solid. La acestea se adaugă un capital uman înalt calificat și o piață a muncii flexibilă.

Însă, trebuie să fim consecvenţi și să avem o viziune pentru dezvoltarea economică pe termen lung. Acest lucru necesită un proiect de dezvoltare asumat și continuat indiferent de viitoarele schimbări politice. Pentru a construi este nevoie de continuitate, pentru a face doar pași înainte.

Doamnelor și domnilor,

Avem convingerea că investitorii americani vor aprecia oportunitățile și avantajele competitive ale economiei României. În timp, aceste investiții vor aduce acea schimbare așteptată a climatului economic, adică o economie deschisă, în spirit capitalist, în care cei mai buni să câștige și toți să-și sporească bunăstarea cât mai mult.

Felicit investitorii americani şi activitatea lor în România. Felicit, totodată, Camera de Comerț Americană în România pentru contribuția sa la susținerea mediului de afaceri românesc.

În final, vă doresc să aveți puterea de a duce la bun sfârșit toate proiectele, dar și ambiția de a începe altele noi, sperând că veţi privi viitorul cu încredere și înțelegând că schimbările profunde necesită timp.

Vă mulțumesc!”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro