Secţiuni » Arii de practică » Business » Piaţa de capital
Piaţa de capital
CărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la serviciile de investiții. UPDATE: concluzii AG


9 februarie 2017 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adina MIHALACHE

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

09 februarie 2017: Avocatul general propune următoarea soluție:

„Intermedierea privind încheierea unui contract de gestionare de portofolii în circumstanțe precum cele din litigiul principal nu constituie un serviciu de investiții în sensul articolului 4 alineatul (1) punctul 2 prima teză coroborat cu anexa I secțiunea A punctul 1 la Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 2 aprilie 2004 privind piețele instrumentelor financiare.”

:: concluzii AG

***

30 martie 2016:Judecătorul olandez se întreabă cu privire la serviciile de investiții. (C-678/15 Khorassani)

Situația de fapt:
1. piața internă, principii
2. recepția și transmiterea unui ordin care are ca obiect gestionarea de portofolii
3. posibilitatea ca o astfel de acțiuneă să reprezinte un serviciu de investiții în sensul unei dispoziții dintr-o directivă UE.

Dispoziții incidente: articolul 4 alineatul (1) punctul 9 și punctul 2 prima teză din Directiva 2004/39/CE precum și secțiunea A punctul 1 din Anexa I la aceeși directivă.

Articolul 4 (extras)
Definiţii
(1) În sensul prezentei directive, prin următorii termeni se înţelege:

2. „servicii şi activităţi de investiţii” înseamnă orice serviciu şi orice activitate enumerate în anexa I secţiunea A şi referitoare la orice instrument menţionat la secţiunea C din aceeaşi anexă;
– contractele derivate menţionate la anexa I secţiunea C punctul 7 care prezintă caracteristicile altor instrumente financiare derivate, ţinând seama dacă, în special, sunt compensate şi regularizate prin intermediul unor organisme de compensare recunoscute sau dacă fac obiectul unor apeluri în marjă regulate;
9. „gestionare de portofolii” înseamnă gestionarea discreţionară şi individualizată de portofolii incluzând unul sau mai multe instrumente financiare, în cadrul unui mandat acordat de client;

ANEXA I: LISTA SERVICIILOR, ACTIVITĂŢILOR ŞI INSTRUMENTELOR FINANCIARE (extras)

Secţiunea A: Servicii şi activităţi de investiţii
1. Recepţia şi transmiterea de ordine privind unul sau mai multe instrumente financiare.

Corespondențe pentru România: articolul 6 și articolul 2 pct. 37 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, modificată și completată de Legea nr. 208/2005, Ordonanța nr. 41/2005, Legea nr. 97/2006, Legea nr. 11/2012, Ordonanța de urgență nr. 32/2012, Legea nr. 187/2012, Ordonanța de urgență nr. 90/2014, Legea nr. 10/2015, Legea nr. 268/2015 și de Legea nr. 312/2015.

Articolul 6

(1)Societăţile de servicii de investiţii financiare, denumite în continuare S.S.I.F., sunt persoane juridice române, constituite sub forma unor societăţi pe acţiuni, emitente de acţiuni nominative, potrivit Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2)S.S.I.F. funcţionează numai în baza autorizaţiei C.N.V.M. şi prestează cu titlu profesional, în limita autorizaţiei acordate, serviciile şi activităţile de investiţii, precum şi serviciile conexe prevăzute la art. 5 şi alte activităţi care, potrivit reglementărilor ce vor fi emise de C.N.V.M. sau potrivit dispoziţiilor art. 776 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, pot fi desfăşurate de S.S.I.F.
(3)Activităţile care, potrivit reglementărilor ce vor fi emise de C.N.V.M. sau potrivit dispoziţiilor art. 776 din Legea nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, sunt supuse unor autorizări, aprobări sau avize pot fi desfăşurate de S.S.I.F. numai după obţinerea acestor autorizări.
(4)C.N.V.M. supraveghează S.S.I.F. numai cu privire la obiectul de activitate autorizat de către aceasta.

Art. 2 (extras)

37. administrare de portofolii individuale – gestionarea discreţionară şi individualizată de portofolii incluzând unul sau mai multe instrumente financiare, în cadrul unui mandat acordat de client.

Mihaela Mazilu-Babel (selecție, situație de fapt și dispoziții incidente)

Adina Mihalache (corespondențe pentru România)
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii