Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Sesizare a Avocatul Poporului cu excepţia de neconsituţionalitate ref. OUG pentru completarea Titlului XI „Renta viageră agricolă” din Legea privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. UPDATE: CCR. Dispozițiile OUG nr. 17/2010, neconstituționale
15.03.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Content, Drept constitutional, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 27 iunie 2017, Avocatul Poporului a reamintit că sesizarea privind soluţia legislativă cuprinsă în articolul unic al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 17/2010 care exclude aplicarea prevederilor titlului XI al Legii nr. 247/2005 în privinţa persoanelor care au solicitat obţinerea calităţii de rentier agricol în perioada 1 ianuarie-4 martie 2010 a fost admisă de către Curtea Constituțională, astfel încât persoanele îndreptățite să obțină calitatea de rentier agricol, care au depus cereri în acest sens la autoritățile administrative cu atribuții în domeniu (Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă și birourile județene ale acestuia, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi centrele judeţene ale acesteia), în perioada 1 ianuarie – 4 martie 2010, pot dobândi calitatea de rentier agricol dacă se stabilește că nu există neconcordanţe între Legea nr. 247/2005 şi Tratatul de aderare, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului.

***

Marți, 14 martie 2017, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art. 146 lit. d) teza finală din Constituţia României, al art. 11 alin. (1) lit. d) și al art. 32 și art. 33 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor OUG nr. 17/2010 pentru completarea titlului XI „Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, potrivit unui comunicat al CCR.

Excepția a fost ridicată direct de Avocatul Poporului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate formulată şi a constatat că soluția legislativă cuprinsă în articolul unic al OUG nr. 17/2010 pentru completarea titlului XI „Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care exclude aplicarea prevederilor titlului XI al Legii nr. 247/2005 în privința persoanelor care au solicitat obţinerea calităţii de rentier agricol în perioada 1 ianuarie-4 martie 2010, este neconstituțională.

Curtea a statuat că persoanele care au solicitat obținerea calității de rentier agricol în perioada 1 ianuarie-4 martie 2010 aveau o vocație pentru obținerea acesteia în temeiul titlului XI „Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005, astfel încât excluderea acestora, prin articolul unic al OUG nr. 17/2010, act normativ intrat în vigoare la data de 5 martie 2010, de la aplicare a prevederilor titlului XI al Legii nr. 247/2005, încalcă art. 15 alin. (2) din Constituție, referitor la principiul neretroactivității legii civile.

***

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate referitoare la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 17/2010 pentru completarea Titlului XI ”Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, potrivit unui comunicat al instituției Avocatul Poporului, semnat de Matei Vîrtosu – purtător de cuvânt, dat publicității marți 29 martie 2016.

O.U.G. nr. 17/2010 a fost adoptată în data de 3 martie 2010 și publicată în Monitorul Oficial nr. 147 din data de 5 martie 2010. Prin aceasta a fost introdus un nou articol – art. 19 – cu următorul cuprins: „Prevederile prezentului titlu se aplică persoanelor care au solicitat obţinerea calităţii de rentier până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv”.

Articolul amintit contravine principiului neretroactivității legii, prevăzut de dispozițiile art. 15 alin. (2) din Constituție, care impune ca un act normativ nou să nu se aplice actelor îndeplinite conform dispoziţiilor legii anterioare, ci doar acţiunilor care se efectuează după intrarea în vigoare a acesteia, rămânând valabile cele efectuate în perioada activităţii legii vechi.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti