Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Un weekend de EDUIURIS la Cluj-Napoca
04.04.2016 | Cristi DANILEȚ

Secţiuni: Opinii, UNBR+INPPA+Barouri, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

În acest sfârşit de săptămână, asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie a desfăşurat la Cluj-Napoca acţiuni de educaţie juridică destinate elevilor de liceu şi activităţi de instruire a avocaţilor şi studenţilor la drept pentru a preda educaţie juridică elevilor.12938159_1076391255736352_2664259371854127168_n

Vineri, 1 aprilie 2016, asociaţia VeDem Just a organizat la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca o lecţie de educaţie juridică ţinută de judecătorul Cristi Danileţ şi avocata Biaca Sime, pentru elevii din clasele a IX-a şi a X-a. În aceeaşi zi, la Liceul Teoretic „Nicoale Bălcescu” a fost organizată o lecţie pentru elevii de clasa a XII-a.

12472305_1076391285736349_2148740544220686092_nÎntr-un limbaj accesibil şi lipsit de aspecte tehnice, elevilor li s-au explicat câteva chestiuni privind regulile şi necesitatea respectării lor pentru a fi liberi, unele fapte din Codul penal şi măsurile educative aplicabile minorilor, modalităţi de prevenire a victimizării şi rolul organelor legii în protejarea drepturilor, precum şi aspecte legate de infracţiunile privind viaţa intimă şi prevenirea corupţiei în educaţie. S-a acordat o atenţie sporită explicării regulilor de utilizare a Facebook-ului şi violenţei şcolare, şi s-a explicat elevilor riscurile asupra sănătăţii şi sancţiunile penale pentru consumul de substanţe interzise. Copiilor care au pus cele mai interesante întrebări sau care au dat cele mai bune răspunsuri li s-a distribuit în mod gratuit manualul „Educaţie juridică pentru liceeni. Ghid despre drepturi şi justiţie”, alcătuit de Cristi Danileţ în cadrul proiectului  „Educaţie pentru Justiţie şi Democraţie – un program de formare cetăţenească în şcoli”, implementat anul acesta de CRPE şi LiderJust.

În după-amiaza aceleiași zile, asociaţia a organizat la Baroul Cluj un curs gratuit de instruire pentru predarea educaţiei juridice în şcoli şi licee, unde au participat în total 33 de avocaţi din Baroul Cluj şi Maramureş. Sâmbătă a fost organizat la Facultatea de Drept Cluj Napoca a  Universităţii Creștine „Dimitrie Cantemir” București un curs pentru studenţi, la care au participat  112 persoane de la facultatea gazdă, dar şi de la alte facultăţi de drept.danilet-studenti-dimitrie-cantemir-clujust-7-e1459597756207

Este al şaptealea astfel de curs care se ţine de VeDem Just, după cele din Iaşi, Craiova, Bucureşti, Galaţi, Braşov, Oradea. Voluntarii au primit certificate de participare din parea asociaţiei şi, în baza unui protocol care se va încheia cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, fiecare va susţine până la sfârşitul anului cel puţin trei întâlniri de educaţie juridică în două unităţi de învăţământ preuniversitar din mediul urban şi în una din mediul rural. Evenimentul a fost prezentat în presa clujeană Clujust.

Asociaţia VeDem Just va continua în acest an şcolar organizarea unor evenimente similare la Constanţa în perioada 15-16 aprilie, Timişoara 22-23 aprilie, Sibiu 15-16 mai, Bacău 20-21 mai.

Jud. dr. Cristi Danileț
Membru CSM

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti