« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
3 comentarii

Jurist de firmă sau noi și organele. Am învins ANAF-ul, nicio bucurie
04.04.2016 | Gheorghe MOROȘANU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Situaţia a fost aşa:

La firma noastră au descins doi inspectori ANAF, care au controlat casa de marcat şi bonurile fiscale emise. Au găsit în plus vreo 400 lei. Casiera, soţia patronului, a explicat: ”E vorba despre un client (o firmă) pentru care efectuăm mereu lucrări de copiere documente. Acum jumătate de oră a lăsat comanda şi un avans. Bonul fiscal nu se poate emite decît la urmă, după ce efectuăm lucrarea şi facem socotelile. Nu am avut nicio intenţie de a nu emite bonul fiscal, de altfel reprezentantul firmei beneficiare nu poate pleca fără bon – cu acest bon îşi decontează lucrarea la firma lui, altfel ar plăti din buzunar.”

Inspectorii – nimic. E plus în casă? Este. Scrie legea ”amendă,” amendă vă dăm. Mai scrie legea suspendarea activităţii firmei? Vă închidem pe trei luni. Au scris şi au plecat.

Norocul nostru că, totuşi, aceste măsuri nu sunt executorii pe loc. Am contestat la justiţie, arătînd că legislaţia contravenţională nu cuprinde numai acel unic text pe care-l ştiu pe de rost agenţii – ăla cu amenda. Ea mai cuprinde şi unele prevederi privind vinovăţia omului, conştiinţa şi intenţia mîrşavă a împricinatului de a comite o faptă antisocială. Se mai vorbeşte şi despre vreo pagubă ce s-ar comite prin acea faptă. Or, în cazul nostru, nimic din toate astea. Cît despre faptul că acei agenţi ar trebui să mai aibă în vedere şi ideea de îndrumare, sau chiar ajutor, astea erau numai pe timpul comuniştilor.

Am nimerit la o doamnă judecător care ne-a ascultat cu atenţie, a audiat ca martori pe delegatul respectiv şi pe casiera noastră… În final, după ce m-am pus de acord cu patronul, am prezentat în instanţă nu o pledoarie magistrală, ci un calcul absolut băbesc al ”afacerii”, astfel:

Ce ”cîştigă” statul român din această afacere? Cîştigă, fără ghilimele, 8.000 lei, banii de amendă.

Dar să vedeţi ce pierde, urmare a acelei suspendări pe trei luni:
– impozitul pe profit al firmei – 8.400 lei; va să zică, din start, ”cîştigul” statului a fost anulat;
– impozitul pe salariu pentru 15 angajaţi – 42.444 lei;
– CAS – 14.000 lei;
– TVA – 30.950 lei;
– ajutor de şomaj pentru cei 15 salariaţi – 27.000 lei.

Total – 122.794 lei, un miliard şi un sfert lei vechi, pierdere netă.

În plus, o firmă închisă pe trei luni nu-şi mai revine nici în trei ani: salariaţii pleacă în Italia/Spania, clienţii se pierd, partenerii îşi pierd încrederea…

Pierderile continuă, va să zică…

Doamna judecător ne-a înţeles şi ne-a dat cîştig de cauză. Patronii au răsuflat uşuraţi, ba chiar s-au bucurat. Eu, mai puţin. Eu am înregistrat o victorie cu gust amar, constatînd, nu pentru prima dată, cum statul român, printr-o armată de funcţionari bine plătiţi şi dotaţi, se loveşte singur în interesele proprii (există şi expresii mai colorate). De ce oare?

Cons. jur. (jud.) Gheorghe Moroșanu

 
Secţiuni: Fiscalitate, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Jurist de firmă sau noi și organele. Am învins ANAF-ul, nicio bucurie”

 1. Constantin STANCU spune:

  Felicitări pentru mesajul din articol! Aveți dreptate! Suntem o țară de delatori, din acest motiv! Funcționarii nu sunt reflexivi, exercită profesia cu teamă! Situația descrisă de dvs. apare în mai multe zone!

 2. Mihai COSTACHE spune:

  si de ce sa nu te bucuri? Pentru mine un dosar cistigat impotriva ANAF este a 2 cea mai mare ocazie de a sarbatori.

  Pe primul loc este victoria impotriva DNA 🙂

 3. Bogdan HENDRE spune:

  Acum cativa ani, firma pentru care lucrez a primit o hartie de la ANAF, intitulata „titlu executoriu” prin care ni s-a spus ca avem restante in jur de 60.000 de lei, adica toate obligatiile fiscale dintr-o luna. Am mers le ei si le-am aratat ordinele de plata. Au operat, totul ok. Peste 2 sau 3 luni, din nou am primit un titlu executoriu, cu aceleasi probleme. Am fost la ei, le-am aratat ordinele de plata, au operat, totul ok. Dupa alte 2 luni, din nou titlu executoriu…De data aceasta, patronul, enervat fiind, a zis sa facem contestatie la executare. Dovezile clare, am castigat. Dupa toata tarasenia, primim un alt titlu executoriu desi patronii mei platesc obligatiile fiscale cu rigoarea unui ceas elvetian. M-am dus din nou la ei si am cerut explicatii functionarei care se ocupa de firma noastra. Mi-a spus „calculatorul e de vina”. Am insistat asupra timpului pierdut, iar replica a fost dezarmanta: „bucura-te ca ai de lucru”…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD