Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Revista revistelor juridice
JURIDICE

Maria-Irina Grigore–Rădulescu: Analogia legii şi analogia dreptului. Aspecte teoretice şi consecinţe practice
06.04.2016 | Ioan Dumitru APACHIȚEI

JURIDICE - In Law We Trust

Lect. univ. dr.  Maria-Irina Grigore-Rădulescu a publicat în Revista Pandectele Române nr. 6/2014 articolul intitulat „Analogia legii şi analogia dreptului. Aspecte teoretice şi consecinţe practice”.

Din punct de vedere juridic analogia este înțeleasă ca reprezentând mijlocul prin care o dispoziție legală este aplicată unei situații similare ce nu face parte din tiparul clasic prevăzut de norma de reglementare. Analogia, în opinia autoarei, se poate regăsi în două ipostaze, în primul rând, prin aplicarea normei la situații similare, deci ne prevăzute expres, denumită și analogia legii iar în al doilea rând, prin recurgerea la principiile generale ale dreptului ca o măsură în vederea complinirii unei lacune legislative, procedeu denumit și analogia dreptului.

1. Natura juridică a analogiei

Analogia este prezentată pe de o parte ca procedeu al interpretării normelor juridice, iar pe de altă parte se aduce în vedere și opinia conform căreia analogia constituie o metodă de interpretare constructivă cu cele două trăsaturi de extindere sau de restrângere a sferei de aplicare a normei supuse analogiei.

În esență, analogia constituie o procedeu de interpretare a normelor juridice bazată pe metoda logică, dar fără să se renunțe la celelalte metode de interpretare.

2. Formele analogiei

Analogia se poate prezenta, conform doctrine, sub două forme: analogia legii, aplicabilă în situația în care nu există o normă juridică ori aceasta este inexactă prin raportare la situația supusă judecății, caz în care se recurge la o altă normă asemănătoare; cea de-a doua formă este constituită de analogia dreptului, aplicabilă în ipoteza inexistenței normelor asemănătoare care prin analogie să devină aplicabile situației deduse judecății, în acest caz urmează a se recurge la principiile generale ale dreptului.

Se are în vedere faptul că interpretul poate prin intermediul analogiei doar să completeze anumite lacune legislative, fiindu-i interzis ca prin această metodă să intervină asupra imperfecțiunilor legii întrucât ar acționa în locul legiuitorului.

Analogia este prevăzută în art. 1 alin. (2) din noul Cod civil, în art. 5 alin. (3) din noul Cod de procedură civilă ambele cuprinzând cele două forme anterior amintite. De asemenea, analogia poate fi aplicată și în procesul penal.

3. Interzicerea analogiei

În perspectiva dreptului civil, prin art. 10 din noul Cod civil sunt instituite cazurile exceptate de la analogie. Astfel, nu poate fi aplicată analogia în privința legilor care derogă de la o dispoziție generală, în ceea ce privește legile care restrâng exercițiul unor drepturi precum și în cazul legilor care prevăd sancțiuni civile.

În perspectiva dreptului penal, analiza se raportează la conținutul art. 1 și art. 2 din noul Cod penal precum și la art. 7 alin. (1) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Prin urmare, în materie penală analogia cunoaște o aplicabilitate restrânsă iar unele sisteme de drept permit totuși o analogie în favoarea inculpatului.

O ultimă categorie privește normele oneroase, cu referire la cele fiscale și la cere ce reglementează competența autorităților publice, ambele având ca și scop protejarea împotriva abuzurilor autorităților publice, fie prin instituirea unor noi impozite obținute prin analogie, în cazul primei categorii, fie prin excederea competențelor legale din partea funcționarilor publici, în cazul celei de-a doua categorii.

Ioan Dumitru Apachiței

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.