Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PT Argeș. Tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală, spălare a banilor. Trimitere în judecată
05.04.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

PT Argeș. Tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală, spălare a banilor. Trimitere în judecată.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, la data de 1 aprilie 2016, a inculpaţilor A. I., A. D. I., A. L. G., L. N., D. E., T. I., M. G., U. V., P. P., A. L., O. M. V., A. G., M. M. C., S.C. ANDRIS S.R.L. şi S.C. IONI LIV FOREST S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În perioada 2008-2012, inculpatul A. I., în calitate de administrator la S.C. ANDRIS S.R.L. – societate având ca obiect de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului, cu atestat de exploatare forestieră, a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe de o suprafaţă de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu (Valea cu Peşti şi Cumpăna – Vidraru), Nucşoara şi Lereşti, toate din judeţul Argeş.
Acesta a beneficiat de sprijinul inculpaţilor T. I., M. G. şi U. V., în calitate de funcţionari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, care au avut rolul de a încadra arbori sănătoşi în produse accidentale I (arbori afectaţi de factori dăunători – rupţi, doborâţi, uscaţi, atacaţi de ipide etc.). Prin aceasta, inculpaţii au urmărit să dea o aparenţă de legalitate tăierilor ilegale de arbori. 
În aceeaşi perioadă, inculpatul A. I., cu sprijinul altor inculpaţi, în scopul sustrageri de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, nu a înregistrat în evidenţele contabile ale S.C. ANDRIS S.R.L., toate veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase (buşteni) şi a materialului lemnos (produse obţinute din prelucrarea masei lemnoase) şi sumele reale plătite cu titlul de salariu angajaţilor SC ANDRIS SRL, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 2.560.388 lei (cca. 574.079 euro).
De asemenea, în perioada 2008-2014, inculpatul A. I. a disimulat adevărata provenienţă a sumei de 8.361.829,5 lei reprezentând cca. 1.874.849 euro (provenită din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional), sub forma unor achiziţii de terenuri forestiere şi urmate de vânzarea masei lemnoase către inculpata S.C. ANDRIS S.R.L., precum şi sub forma unor restituiri de împrumuturi acordate inculpatei S.C. ANDRIS S.R.L.
În scopul ascunderii sau a disimulării originii ilicite a unor suprafeţe de teren forestier, inculpatul A. I., în perioada 2013-2014 (după începerea urmăririi penale faţă de acesta şi faţă de S.C. ANDRIS S.R.L.), a transferat fictiv dreptul de proprietate asupra acestora către inculpatul A. G. (tatăl său) şi către inculpatul O. M. V., persoane care au cunoscut că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni şi au urmărit prin aceasta să-l ajute pe inculpatul A. I. să se sustragă de la urmărire.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat şi în vederea confiscării speciale a bunurilor dobândite din săvârşirea de infracţiuni, organele de urmărire penală au instituit măsuri asigurătorii în valoare de cca. 16.000.000 lei (cca. 3.600.000 euro), asupra sumelor de 1.266.121 lei, 20.345 euro, 1.125 USD, asupra unor terenuri forestiere în suprafaţă de peste 700 ha, 6 autoturisme de lux, 8 autocamioane, precum şi asupra a cca. 25 de imobile (case de locuit şi terenuri intravilane).

Procurorii au solicitat instanţei ca, în conformitate cu art. 112 lit. e) C. pen., să dispună confiscarea specială de la inculpaţii A. I., A. G., A. L., O. M. V., S.C. ANDRIS S.R.L. şi S.C. IONI LIV FOREST S.R.L. a sumei de 9.613.249,5 lei (cca. 2.155.436 euro) provenită din săvârşirea de infracţiuni.

În cursul urmăririi penale a fost recuperată suma de 273.895 lei (cca. 61.411 euro) ca urmare a achitării voluntare a prejudiciului de către o parte dintre inculpaţi şi suspecţi.

Dosarul a fost trimis, spre competenţă soluţionare, Tribunalului Argeş.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti