Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Avocat trimis în judecată pentru favorizare a făptuitorului, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la exercitare fără drept a unei profesii sau activități


5 aprilie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA. Favorizare a făptuitorului, fals în înscrisuri sub semnătură privată, exercitare fără drept a unei profesii sau activități, uz de fals. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților
V. L.-C., în stare de libertate, avocat în cadrul Baroului București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
favorizare a făptuitorului,
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (33 acte materiale) și
complicitate la exercitare fără drept a unei profesii sau activități;
L. N., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
exercitare fără drept a unei profesii sau activități și
uz de fals, în formă continuată (33 de acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpata V. L.-C., deși cunoștea că L. N. nu deține calitatea de avocat, l-a ajutat să exercite fără drept această profesie, prin aceea că i-a pus la dispoziție împuterniciri avocațiale care atestau calitatea sa de avocat și care i-au permis să îndeplinească unele sarcini și activități specifice acestei profesii, și anume să participe, fără drept, la acte de urmărire penală în dosare aflate în instrumentarea DIICOT sau DNA.
Concret, în cursul lunii martie 2015, avocatul V. L.-C., apărător ales al inculpatei D. G. I., la data faptelor aflată în arest preventiv în dosarul nr. 189/P/2012 al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA, cunoscând faptul că L. N. nu deține calitatea de avocat, fiind înscris în așa-numitul „Barou constituțional”, l-a desemnat să participe la activități de urmărire penală ce urmau a se desfășura la sediul DNA în dosarul menționat, precum și, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA.
În acest mod, cu referire la dosarul 189/P/2012, prin faptul că l-a trimis la sediul Direcției Naționale Anticorupție pe L. N., pentru a acorda asistență juridică unei inculpate aflate în stare de arest preventiv, a cărei apărare este obligatorie potrivit legii, V. L.-C. a provocat, în mod conștient, o stare de pericol pentru înfăptuirea justiției. Astfel, aceasta a creat condițiile ca desfășurarea urmăririi penale să fie îngreunată prin imposibilitatea folosirii unor probe, despre care s-ar fi putut susține că au fost obținute nelegal, riscând chiar declararea nulității fazei de urmărire penală în întregul ei, din cauza nerespectării dreptului la apărare, împrejurare care ar fi putut fi constatată ori invocată, conform dispozițiilor Codului de procedură penală.
De asemenea, pentru a-i facilita lui L. N. accesul în arestul Direcției Generale a Poliției municipiului București (DGPMB) cu eludarea dispozițiilor legale care reglementează regimul vizitelor la care au dreptul persoanele private de libertate, V. L.-C. a emis și înmânat coinculpatului, spre a le folosi, un număr de 33 de împuterniciri avocațiale, în care a menționat, în mod neadevărat, că acesta ar deține calitatea de avocat al unei anumite persoane. Persoana respectivă, aflată în stare de arestat preventiv, era o prietenă de familie a lui L. N.. Astfel, persoana respectivă a beneficiat, fără drept, de acces nelimitat, din punct de vedere al numărului prezențelor, în spațiul respectiv, în condiții speciale și nerestrictive.
În realitate, prezența inculpatului L. N. în arestul DGPMB răspundea unor interese personale ale persoanei private de libertate și nu ținea de acordarea asistenței juridice.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, la Curtea de Apel București.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro