Varia
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Gheorghe Piperea: Simpla intrare în societate a unui terț poate să determine începutul procesului de dizolvare

07.04.2016 | Elena ZOIȚA
Abonare newsletter

Av. prof. dr. Gheorghe Piperea, Managing Partner PIPEREA & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul dezbaterii Catch me if you can: executarea silită asupra părților sociale, organizată de Societatea de Științe Juridice, la efectul executării silite a unei părți sociale asupra societății și asociaților.

Gheorghe Piperea: ”În materie de societăţi comerciale există un art. 227, lit. d) din Legea 31 care spune expressis verbis că, dacă între asociaţi există neînţelegeri grave care duc la imposibilitatea continuării activităţii, atunci acea societate se dizolvă. În consecinţă, din punctul de vedere al efectivităţii, nu-i aşa că simpla intrare în societate a unui terţ, care poate să fie banca, creditorul sau poate să fie un terţ, poate să determine în secunda următoare începutul procesului de dizolvare, adică de extincţie a personalităţii juridice a societăţii? Şi din punctul acesta de vedere, cât de efectivă, cât de eficientă este această formă de executare silită. Trebuie văzut şi ce se întâmplă în evoluţia sa cu societatea care are acest corp străin introdus în mod forţat în interiorul societăţii. Protejează acest lucru creditul? Protejează acest lucru credibilitatea garanţiilor în comercial, credibilitatea executărilor silite? Părerea mea este că nu, sub nicio formă, pentru că, dimpotrivă, încurcă şi mai mult lucrurile, adică o societate care ar trebui să funcţioneze în mod obişnuit şi să funcţioneze pe baza acestui element fundamental, personal, de affectio societatis poate să fie tulburată profund prin introducerea acestui element, corp străin, în interiorul societății, care nu este, atenție, nu este deloc similară cu societățile pe acțiuni.”

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week