Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Gânduri din Sala Pașilor Pierduți. Avocați români în Panteonul Culturii Naționale. (I) Un actor de teatru și film aproape uitat – Dorin Dron
07.04.2016 | Iosif FRIEDMANN-NICOLESCU

(IProlegomene

Astăzi, când schimbul mondial de valori ale culturii și civilizației trece printr-o criză complexă, evocarea biografiilor persoanelor și personalităților care sunt deja istorie poate fi o lecție de viață pentru viitorul omenirii.

Profesia de AVOCAT a dat culturii și civilizației un număr impresionant de personalități legendare în variate domenii ale societății, care au influențat și influențează omenirea.

AVOCAȚII din perimetrul DacoRomânesc au fost și sunt personalități cu un aport deosebit în cultura națională.

Consemnând prezența unor personalități ce au excelat în diverse domenii ale vieții sociale, artistice, muzicale, sportive, culturale, politice, economice, științifice, tehnice și considerăm că trebuie să rămână în conștiința colectivă ca simboluri ale existenței noastre.

AVOCAȚII sunt personalități unicat ale culturii și civilizației, fiind cei care în evoluția sistemelor constituționale au fost și sunt avangarda societății.

Mi-am propus să repun în circuitul public scurte biografii ale AVOCAȚILOR al căror talent s-a manifestat și în aria vieții culturale și artistice.

Pentru început, AVOCAȚI care au fost corifeii vieții cultural artistice contemporane românești.

Avocați care au intrat în legendă ca promotori ai culturii naționale, au avut o evoluție profesională interesantă.

*

Un actor de teatru și film aproape uitat

AVOCATUL dr. Dorin Dron

Pe actorul Dorin Dron l-am văzut pe scenă și am vizionat filmele în care a fost distribuit în roluri care au acoperit o largă paletă interpretativă, de la comedie la dramă. În numeroase emisiuni ale televiziunii naționale, dar și în cadrul Teatrului Național Radiofonic și chiar în scurte momente de Music-hall era unic și cu o înfățișare inconfundabilă, datorată sportului de performanță pe care l-a practicat.

Personalitate a culturii teatrale și cinematografice românești Avocatul dr. Dorin Dron a îmbogațit viața teatrală prin rolurile interpretate, dar și prin traducerea unor texte din dramaturgia mondială.

În lumea teatrală și cinematografică națională alături de alți mari actori, actorul AVOCAT dr. Dorin Dron are un loc bine definit, cu o filmografie impresionantă și o biografie asemănătoare unui alt important actor român de teatru și film, AVOCATUL Fory Etterle.

AVOCATUL Dorin Dron s-a născut la data de 27 februarie 1920, în localitatea Cerneşti din județul Botoşani și s-a stins în București la 30 aprilie 1994.

Între 1957 și 1987 este distribuit în peste 35 de filme artistice românești și coproducții cinematografice cu participare internațională, care pot fi catalogate a fi capodopere ale cinematografiei naționale și mondiale.

Dorin Dron a fost o personalitate puternică, cu un talent deosebit în rolurile pe care le-a interpretat pe scena Teatrului ”Lucia Sturdza Bulandra” (numit o perioadă ”Teatrul Municipal”), dar și pe calea undelor la Teatrul Național Radiofonic, dar și sporadic, în emisiunile de la televiziune.

Personalitate multivalentă, sportiv de performanță – portar în cadrul echipelor de top ale hocheiului românesc –, totodată un sensibil și talentat traducător al textelor antologice ale dramaturgiei internaționale, care sunt montate pe scenele teatrelor din România. A fost și asistent de regie, într-un cuvânt: un actor total.

În anii ’40 ai veacului trecut, Dorin Dron a urmat cursurile Facultăților de Drept şi ale Academiei comerciale din București.

În 1942, a susținut un strălucit Doctorat în ştiinţe juridice la Facultatea de Drept din Milano, după care a revenit la București, unde a practicat avocatura pentru scurt timp.

Era atras de teatru, era un actor de o sensibilitate deosebită, cu un talent rafinat, care a dat viață multor personaje ale dramaturgiei naționale și internaționale.

A fost și regizor secund, alături de inegalabilul Liviu Ciulei, la Teatrul ”Lucia Sturza Bulandra.”

Filmul de debut, în 1959, este ”Erupția” cu o distribuție de excepție, în urma acestui rol Marea Doamnă a Teatrului Românesc, Lucia Sturza Bulandra îl angajează la Teatrul Municipal, pe scena căruia va rămâne pentru totdeauna.

În Bucureștiul interbelic, Dorin Dron este adeptul și promotorul modei malagambiste, caracterizată prin sacoul în carouri specifice, costumația lansată de inegalabilul baterist și șef de orchestră Sergiu Malgamba[1] (6 februarie 1913 – 15 aprilie 1978).

Dorin DRON era unul dintre boemii capitalei, apreciat în mediul teatral de către colegi pentru rafinamentul traducerilor din autorii contemporani lui și din literatura clasică universală, dar și pentru talentul cu care a interpretat o diversitate de roluri.

În perioada de relativă deschidere din deceniul 7 al veacului trecut, alăturându-se acelor intelectuali care considerau că traducerile din literaturile occidentale erau o ”breșă” care trebuia exploatată, face traduceri din dramaturgia americană pentru scenele din România.

Televiziunile din România, în ultimii ani au reluat numeroase filme românești în care apare și Dorin Dron.


[1] La Universitatea Populară ”Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte, la sesiunea științifică din 2011, am făcut o prezentare a celui care a fost cel mai important interpret de jazz din România, așa cum l-am cunoscut pe vecinul meu, Sergiu Malagamba, (pe numele său Serghei Malagamba, născut la Chișinău), fost dirijor al orchestrei de estradă al Teatrului de Revistă Constantin Tănase.


Avocat doctor în științe juridice Iosif Friedmann-Nicolescu


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.