Ioan Schiau: Contractul de intermediere reglementat de noul Cod civil
7 aprilie 2016 | Ioana-Bianca TOFAN
Prof. univ. dr. Ioan Schiau a publicat, în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 1/2016, articolul intitulat „Contractul de intermediere reglementat de noul Cod civil”.
Dispozițiile Codului civil definesc contractul de intermediere ca fiind contractul prin care intermediarul se obligă față de client să îl pună în legătură cu un terț, în vederea încheierii unui contract. Specificul acestui contract, constă în aceea că intermediarul nu se obligă să încheie anumite acte juridice, ci se limitează să îl pună în legătură pe clientul său cu un terț, obligându-se, deci, să îndeplinească anumite fapte materiale.
Contractul de intermediere este un contract sinalagmatic, oneros, cu titlu profesional, intuitu personae, comutativ și consensual.
Părțile contractului sunt intermediarul și clientul. Intermediarul este persoana care acționează independent față de ambele părți și care nu este prepusul niciunei dintre părțile intermediate. Clientul este o persoană interesată să încheie un contract și necesită serviciile de mijlocire ale intermediarului pentru a-l pune în legătură cu respectivul terț.
În ceea ce privește natura juridică a contractului, intermedierea este privită ca o locație de servicii. Intermediarul nu acționează cu reprezentare -nici în numele și nici pe seama clientului. El prestează doar o sumă de servicii clientului precum identificarea terțului, punerea în legătură a persoanelor intermediate și, eventual, pregătirea terenului pentru încheierea contractului.
În ceea ce privește forma contractului se aplică dispozițiile privind libertatea formei.
Din punct de vedere al obligațiilor părților, intermediarului îi revin următoarele obligații: să îl pună în legătură pe client cu terțul și să determine părțile intermediate să încheie contractul. Clientul are ca obligații să comunice intermediarului încheierea contratului intermediat, să achite intermediarului remunerația și să restituie intermediarului cheltuielile efectuate.
Intermediarului îi revine remunerația numai în cazul în care contracttul intermediat s-a încheiat și încheierea este rezultatul intermedierii efectuate de acesta. Dacă au fost implicați mai mulți intermediari, fiecare dintre aceștia va avea dreptul la o cotă egală din remunerația globală convenită, în lipsa unor stipulații contrare.
Dreptul la remunerație se naște pe data încheierii contractului între client și terț, dreptul la acțiune pentru plata remunerației cuvenite se naște din momentul în care clientul a comunicat încheierea contractului, dacă intermediarul nu a cunoscut sau trebuia să cunoască acest fapt de la o dată anterioară.
În ceea ce privește reprezentarea părților intermediate, intermediarul își poate depăși condiția prin reprezentarea uneia sau ambelor părți intermediate la încheierea contractului intermediat sau în cursul executării acestuia. Potrivit prevederilor art. 2 102 C. civ. această reprezentare poate interveni numai dacă intermediarul a fost împuternicit expres în acest sens.
Din punct de vedere al aplicațiilor practice ale contractului de intermediere, cel mai cunoscut instrument de intermediere este contractul de intermediere imobiliară.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro