Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Furt calificat. Percheziții domiciliare


7 aprilie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

DIICOT. Furt calificat. Percheziții domiciliare.

Cooperarea internațională pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din cetăţeni români, specializată în infracţiuni de furt calificat.

La data de 6 aprilie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de investigaţii Criminale, precum şi a structurilor teritoriale din cadrul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Galaţi, Vrancea şi Vaslui au efectuat, la cererea autoritarilor judiciare franceze, un număr de 10 percheziţii domicilare pe raza judeţelor Vrancea, Vaslui şi Galaţi în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din cetăţeni români, specializată în infracţiuni de furt calificat.

Acțiunea a fost precedată de investigații extinse și complexe susținute de către Europol (Oficiul European de Poliție) – Operațiunea ATM’s ATACKS și, totodată, de către Eurojust (Agenția de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene) care a asigurat coordonarea autorităților judiciare din România, Franța si Spania.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au săvârşit, în perioada 2014-2015, pe teritoriul Republicii Franceze și al altor state europene mai multe infracțiuni de furt calificat.
Astfel, membrii grupării, cu ajutorul unor dispozitive de tăiere (polizoare unghiulare), au sustras sau au încercat să sustragă, pe timp de noapte, din 13 bancomate aflate în incinta unor galerii comerciale, importante sume de bani.
În prealabil, anterior pătrunderii prin efracţie în incinta galeriilor în care erau situate bancomatele, aceştia tăiau cablurile telefonice, iar pătrunderea se făcea prin folosirea unor dispozitive specifice.
În ceea ce priveşte bancomatele, acestea erau sparte în partea din spate cu ajutorul unui polizor unghiular (flex), conectat la o priză electrică de la locul faptei.

Prejudiciul estimat se ridică la 790.000 euro.

În urma efectuării percheziţiilor au fost identificate şi ridicate mai multe bunuri de interes în cauză. La acţiune au participat şi reprezentanţi ai Jandarmeriei Naţionale Franceze și ai Poliției Naționale din Spania.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică