« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT-Caraș-Severin. Delapidare, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu. Percheziții domiciliare. UPDATE: Constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj, sustragere de sub sechestru. Extinderea urmăririi penale
27.10.2017 | Magdalena SĂRSAN, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

DIICOT Caraș-Severin. Constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, spălare a banilor, abuz în serviciu, şantaj, șantaj, sustragere de sub sechestru. Extinderea cercetărilor penale.

În cauză, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Biroul Teritorial Caraş-Severin, au dispus extinderea cercetărilor penale faţă de suspecţii G. A., administrator al unor societăți comerciale, R. I., avocat în baroul Mehedinți, B. G., executor judecătoresc, D. M., avocat în baroul București, în calitate de administrator, G. M. C., avocat în baroul București, în calitate de administrator judiciar, D. V., lichidator judiciar, și G. A. N., asociat/administrator la 5 societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, spălare a banilor, abuz în serviciu, şantaj şi sustragere de sub sechestru.

Ancheta în cauză a pornit de la o sesizare ce viza suspiciunea că începând cu anul 2001, membri unui grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, au înţeles să lucreze coordonat în atingerea unui scop común, respectiv un profit pentru fiecare, din exploatarea ilicită a bunurilor SC HERCULES SA – societate care deţinea cele mai importante obiective turisitice din Staţiunea Băile Herculane (peste 50 de imobile).

Până în prezent au fost identificaţi şi traşi la răspundere liderului  grupului infracţional organizat – inculpatul A. I., persoane din cadrul conducerii SC H. SA care s-au erijat în locotenenţi ai liderului, precum şi  beneficiarul final al actelor devalizate, inculpatul V. V., faptele reţinute în sarcina lor fiind acelea de delapidare a SC H. SA.

Totodată, în cadrul prezentului dosar penal s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra imobilelor deţinute de inculpatul V. V., majoritatea fiind însuşite direct sau indirect de la SC H. SA.

Ulterior,  pe perioada derulării cercetărilor penale cu privire la inculpaţii mai sus menționați, suspectul G. A. consiliat de suspectul av. R. I. (persoană care în anul 2010 a aderat la grupul infracțional organizat condus de inculpatul A. I.  prin contracte prin care s-au drenat sume de ordinul milioanelor de euro), a înțeles să continue activitatea infracțională a grupului antrenând sprijinul unor membri noi, fără a căror colaborare nu își putea îndeplini scopul final acela de devalizare a SC H. SA și de însușire pentru sine a tuturor imobilelor acestor societăți.

Astfel, în cauză s-a reţinut că începând cu anul 2010, suspecţii G. A., R. I. și D. V. au aderat şi sprijinit grupul infracţional organizat, coordonat de inculpatul A. I., în sensul că au încheiat tranzacții care au dus la crearea unor creanțe fictive în dauna SC H. SA menite a dirija sume de ordinul milioanelor de euro către 5 societăți comerciale din București, controlate de suspectul G. A.

De asemenea, începând cu luna aprilie 2016, la grupul infracțional au aderat G. M. C. și D .M. administratori judiciari ai SC H. SA care au continuat activitatea de devalizare a acesteia, în sensul că au întocmit contracte păguboase pentru societate, menite să transfere sumele de bani către societățile controlate de G. A.

Membrii grupului infracţional au procedat la sistarea furnizării apei termale în staţiunea Băile Herculane, deşi singura sursă de venit a SC H. SA era furnizarea apei termale contracost.

Totodată, una din firmele controlate de către suspectul G. A. a încheiat cu SC HERCULES SA prin administratorii judiciari, un contract având ca obiect închirierea unei autoutilitare cu cisternă pentru a asigura transportul apei termominerale către beneficiarii din Băile Herculane deși SC H. SA deținea atât  licențele pentru exploatarea apelor termominerale în Băile Herculane, cât și instalațiile aferente.

Mai mult decât atât, ca urmare a indisponibilizării prin sechestrul aplicat de DIICOT asupra bunurilor imobile, suspectul G. A. a demarat un circuit infracţional în urma căruia a scos imobilele de sub sechestrul aplicat de DIICOT.

Astfel, suspectul G. A. şi-a însuşit imobilele în cadrul unor proceduri de exectuare silită, în care a beneficiat de sprijinul executorului judecătoresc B. G., care a permis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, executarea silită a 9 imobile ce în trecut au fost delapidate de la SC H. SA.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin împreună cu ofițeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție, au pus în executare un număr de 7 mandate de aducere pe numele suspecților, în vederea audierii.

În cauză, Ministerul Afacerilor Interne, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat, s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 10 milioane de euro.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

***

DIICOT-Caraș-Severin. Delapidare, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu. Percheziții domiciliare.

La data de 6 aprilie 2016, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au efectuat un număr de 17 percheziţii domiciliare pe raza municipiului București şi a judeţelor Caraș-Severin, Timișoara și Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare, complicitate la delapidare, bancrută frauduloasă, complicitate la bancrută frauduloasă şi abuz în serviciu.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că suspecții au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, având drept scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia și, totodată, însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute din valorificarea acestor active.
S-a reţinut că privatizarea SC HERCULES SA Băile Herculane a avut loc la data de 28 august 2001, ocazie cu care a fost cumpărat pachetul majoritar de 40,92% de către SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA, societatea controlată de către liderul grului infracţional, care la data respectivă deținea 68% din acțiuni.
În perioada 2001-2006, în baza unor relaţii contractuale, suspectul a preluat de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale cantitatea totală de 9.960.680 kg zahăr pe care ulterior nu l-a restituit, producând un prejudiciu ANRSPS în cuantum de 43.288.697,99 lei.
De asemenea, s-a reţinut că, începând cu luna martie 2008, prin folosirea de mijloace frauduloase, suspectul, în calitate de acționar majoritar în cadrul SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA București, a determinat ca datoriile pe care societatea le avea şi care se afla în procedura generală de insolvență să fie recuperate de către creditori de la SC HERCULES SA Băile Herculane.
În acest scop, suspectul a constituit un grup infracțional organizat care a avut ca scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia, în dauna creditorilor reali ai SC Argirom International SA și, totodată, însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute.
În atingerea scopului infracţional, începând cu anul 2008, SC HERCULES SA a contractat împrumuturi de la mai multe persoane, în baza unor contracte de împrumut care constituiau titluri executorii, cu dobânzi anuale mult mai mari decât dobânda legală, respectivele împrumuturi fiind garantate cu bunurile societății .
Întrucât respectivele împrumuturi nu au putut fi restituite în termenul stabilit (un termen de altfel, foarte scurt), s-a procedat la executarea unor imobile aparținând SC HERCULES SA, prin intermediul executorilor judecătorești.
În paralel cu contractarea unor împrumuturi vădit dezavantajoase pentru societate, suspectul a procedat şi la vânzarea directă a unor active. Astfel, au fost delapidate sume de bani din patrimoniul SC HERCULES SA prin folosirea de justificări nereale.
În acest scop, în perioada 2009-2015, liderul grupului a racolat un alt suspect a cărui activitate infracţională a constat în încheierea unor antecontracte de vânzare-cumpărare sau promisiuni de vânzare-cumpărare fictive prin care au fost scoase din patrimoniul SC HERCULES SA un număr ridicat de imobile de mare valoare.

În cauză se efectuează cercetări şi faţă de funcţionari publici din cadrul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională este de aproximativ 123.325.726 lei (circa 30 milioane euro).

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, a Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara și a Inspectoratului de Poliție Judeţean Caraş-Severin.

La acțiune au participat și jandarmi.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Magdalena Sărsan

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD