Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Neamț. Constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani. Control judiciar
08.04.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT-Neamț. Constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani. Control judiciar.

La data de 5 aprilie 2016, procurori din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ au efectuat un număr de 51 de percheziţii pe raza județelor Neamț, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Galați, Buzău, Vrancea, Prahova, Iași, Suceava, Hunedoara, Maramureș şi a municipiului Bucureşti într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză există că suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012-2015, inculpaţii T. G. şi T. V. au iniţiat un grup infracţional organizat în care au fost cooptaţi ulterior şi alţi suspecţi specializat în construcţia unor scheme infracţionale complexe, prin care să se obţină atât beneficii materiale importante, ca urmare a săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, cât şi spălarea banilor rezultaţi din săvârşirea acestei infracţiuni.
Grupul infracţional organizat de către suspecţi a constat în crearea sau preluarea direct sau prin interpuşi a numeroase societăţi comerciale care ulterior au fost folosite în scopul emiterii către beneficiarii interesaţi a unor facturi cu caracter fictiv, prin care se atesta în mod nereal livrarea unor mărfuri or prestarea unor servicii de valoare foarte mare.
S-a reţinut că emiterea respectivelor facturi a servit atât scopului diminuării în mod ilicit a bazei impozabile şi implicit a sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe şi impozite, cât mai ales scopului creării unei aparente justificări a virării în conturile societăţilor comerciale folosite a unor sume importante de bani.
Ulterior, sumele de bani au fost ridicate numerar de către membrii grupului infracţional, prin folosirea unor documente justificative ce nu corespundeau realităţii (de exemplu, restituire împrumut acordat de administrator societăţii comerciale pe care o administra) sau prin justificări de tipul „achiziţii materiale”, fără ca ulterior să fie prezentate unităţii bancare documentele justificative cu privire la aşa zisele achiziţii.
O a treia modalitate a ridicării sumelor de bani virate de către beneficiari a reprezentat-o transferarea unor sume de bani în alte conturi ale aceleiaşi societăţi comerciale, conturi pe care erau emise carduri de debit, urmată de retragerea sumelor respective de la ATM-uri.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că membrii grupului infracţional au creat un lanţ de societăţi comerciale care aveau o aparenţă de bonitate (o perioadă de tranzacţii licite de mică anvergură), în timp ce alte societăţi au fost create direct în scopul în scopul infracţional arătat.

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat de către membrii grupului infracţional este de aproximativ 16.000.000 euro.

La data de 6 aprilie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor M. S., M. T., G. E. C., B. P., V. I. C., H. A., M. G. D., T. G. şi T. V. pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi complicitate la spălare de bani.

Faţă de toţi inculpaţii cercetaţi instanţa a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar.

La instrumentarea dosarului, procurorii au beneficiat de sprijinul SCCO Neamţ, DGA, IPJ – SICE Neamţ, iar la punerea în executare a mandatelor şi executarea percheziţiilor de sprijinul BCCO Bacău, BCCO Bucureşti, SCCO Ilfov, SCCO Giurgiu.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti