Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Mediere Opinii SELECTED

Cea mai dificilă mediere penală

8 aprilie 2016 | Ilie DORIN

Medierea unei infractiuni necesita un anumit tact al mediatorului care preia conflictul penal respectiv, dar pe langa tact necesita multa rabdare si nervi de otel.

Medierea cea mai dificila pe care am desfasurat-o in cadrul biroului meu de mediere s-a finalizat cu un Acord de Mediere zilele trecute, Acord ce a plecat spre instanta ca sa ia act de el si sa dispuna incetarea procesului penal, fiind vorba de o inselaciune.

Medierea a inceput in luna octombrie 2015 si, din datele initiale puse la dispozitie de inculpat, se preconiza o mediere usoara. Prejudiciul era pana in 10.000 lei, inculpatul isi arata disponibilitatea de a-l plati, dosarul penal nu era complex – era doar o persoana vatamata si doar un inculpat.

Am initiat procedura de mediere prin Contract de initiere si pregatire a medierii si in baza lui am convocat persoana vatamata la mediere. Aceasta, fiind in etate, a raspuns ca nu se va deplasa la sedinta de mediere stabilita, ca nu stie ce e aia medierea unei infractiuni si ca ea nu doreste decat prejudiciul inapoi, nimic mai mult, nimic mai putin. La prima convorbire, persoana in cauza si-a manifestat indignarea faptului ca a fost tocmai ea pacalita de un ”borfas”, punandu-mi in vedere notorietatea ei si nivelul sau intelectual (o doamna cu multe realizari publicistice si multe functii administrative avute de-a lungul vietii). Am luat act de indignare si am notat si cele spuse despre dansa.

Ulterior, am revenit cu o adresa catre aceasta in care ii explicam despre procedura de mediere, scopul medierii si efectele unui acord de mediere. A raspuns afirmativ medierii si, interesandu-se si de pe internet despre medierea infractiunilor si despre persoana mea ca mediator, a acceptat medierea in speranta ca isi va recupera cat mai repede suma cu care a fost prejudiciata.

Apoi am luat legatura cu inculpatul, cel care si solicitase medierea, si acesta a spus ca nu are toata suma si ca ii ofera doar o parte din suma, iar restul esalonat. Dupa lungi discutii doamna a refuzat, spunand ca isi vrea toti banii cash la semnarea acordului de mediere, fara alte escrocherii sau esalonari, pentru ca ”nu e director de banca” sa aiba sa ii dea inculpatul ei bani esalonat lunar, si nu vrea sa fie pacalita din nou.

Medierea se blocase, deoarece inculpatul fie nu avea toti banii, fie nu voia sa ii dea inapoi, crezand ca poate scapa doar daca plateste o parte din prejudiciu. Alibiul lui era si faptul ca mai avea o sentinta definitiva de 10 an de detentie si spunea ca nu are interes sa ii dea toti banii si ca nu il prea intereseaza daca accepta sau nu. Am ramas putin contrariat, pentru ca el era cel care solicitase medierea, si deoadata el parea cel dezinteresat de procedura.

Discutiile s-au lungit din octombrie pana in luna februarie, cand i-am transmis inculpatului din partea persoanei vatamate ca nu accepta decat toata suma si orice discutie despre alte sume mai mici decat prejudiciul sunt sterile si neavenite.

Inculpatul a luat act ca va trebui sa faca rost de intreaga suma si a spus ca revine cand are toata suma.

In tot acest timp, persoana vatamata suna si imi trimitea adrese pe e-mail intrebandu-ma de stadiul medierii, i-am zis ca trebuie sa asteptam sa faca rost de suma prin sotie, prin rude si ne va contacta cand are intreaga suma. Inculpatul imi spunea ca va face rost de suma intreaga, dar nu imi spunea nimic in concret: cat a facut rost, data la care face rost de intreaga suma, daca face rost etc.

Ceea ce ma consuma psihic era, pe de o parte, lipsa de certitudine si claritate a pozitiei inculpatului si a intentiilor lui pe mai departe in mediere si, pe de alta parte, presiunea victimei care dorea cu orice pret toata suma inapoi si prinsese sperante din ce in ce mai mari ca isi va lua banii inapoi, ca urmare a diligentelor mele de mediator, desi la fiecare apel telefonic ori intalnire ii spuneam ca eu fac tot ce este posibil sa isi primeasca banii, dar totul depinde de inculpat.

Dupa lungi discutii cu ambii – aproape 6 luni de zile –  la sfarsitul lui martie, persoana vatamata si-a recuperat intreg prejudiciul si s-a semnat acordul de mediere.

Un acord de mediere obtinut cu greu si cu mult, foarte mult efort. Notez acest lucru, deoarece unii din practicienii dreptului cand vad la dosarul cauzei un acord de mediere il considera o foaie, asa ca orice document depus de parti sau de avocat la dosar, nestiind cat chin si munca este in spatele acelui acord de mediere.

Am notat la finalul medierii bucuria nespusa a persoanei vatamate ca si-a recuperat banii. Nu mai spera acest lucru, si nici nu credea ca se poate dobandi prejudiciul asa de repede si in mod facil prin mediere. Nu mai spera la bani si din cauza faptului ca incupatul mai avea de executat 10 ani de detentie si acesta devenise la un moment dat al medierii total dezinteresat de solutionarea amiabila si de o eventuala intelegere cu persoana vatamata. Cat despre recuperarea banilor la finalul procesului judiciar, nici nu spera acest lucru, deoarece o eventuala executare silita a inculpatului arata clar ca acesta este insolvabil si nu are pe numele lui nici un pai de chibrit…

Cuvintele cheie in astfel de medieri penale dificile sunt: tact, rabdare, tehnica, persuasiune si forta psihica.

O mediere pe care o voi tine minte si din care am invatat multe, dar mai ales sa nu inchid medierea pur si simplu, ci sa las deschisa medierea, atat timp cat persoanele implicate au un cat de mic interes. Am invatat sa trag de mediere cat pot de tare intr-un caz, pentru ca un acord de mediere este uneori la cateva ore distanta, la cateva sute de lei distanta, sau la cateva scuze distanta…

Eu, ca mediator, am obligatia de a parcurge cu fiecare din partile din conflict aceste distante, cu speranta continua la un acord de mediere.

Dorin Ilie
Mediator

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership