Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Gânduri din Sala Pașilor Pierduți. Ziua Mondială a Sănătății – ediția 66
07.04.2016 | Iosif FRIEDMANN-NICOLESCU

Începând cu 1950, Organizația Mondială a Sănătății,[1] instituție specializată a Organizației Națiunilor Unite,[2] a hotărât ca anual, la 7 aprilie să fie aniversată ZIUA MONDIALĂ a SĂNĂTĂȚII.

Scopul principal al acestei organizații[3] este de a conserva și menține sănătatea populației globului, prin programe comune, coordonate la nivel mondial.

O.N.U. apreciază că sănătatea este un drept al fiecărui cetățean al globului, corelativ cu obligația statelor de a asigura sănătatea cetățenilor săi.

Combaterea bolilor la nivel mondial, prin coordonarea eforturilor statelor într-o strategie comună, este un alt obiectiv principal al organizației.

Bolile nu cunosc granițe, bolile nu disting între rase, astfel că se impun programe mondiale comune, care trebuie să mențină starea de sănătate a oamenilor în așa fel încât aceștia să fie persoane active, iar starea de sănătate a acestora este un obiectiv fundamental.

Reamintesc că ROMÂNIA este din 1932 membru fondator al Uniunii Medicale Balcanice,[4] organizație zonală având ca obiectiv cooperarea medicală și de cercetare științifică în domeniul medical, sub deviza: Sănătate, Prietenie şi Pace.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, sistemul sanitar național este conectat la organizațiile din spațiul comunitar, dintre care amintim pe cele mai importante: Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară; Comisia Europeană de Sănătate și siguranță alimentară.


[1] O. M. S. Este instituție specializată a O.N.U. ale cărei baze s-au pus la 7 aprilie 1946, cu sediul central la Geneva.
[2] O. N. U., organizație constituită în 1945 la nivel mondial, cu sediul la New York, reunește 194 de state membre. Carta Organizației Națiunilor Unite consacră asigurarea păcii mondiale, cooperarea internațională cu respectarea dreptului internațional, în condiții de egalitate între toate statele lumii, cu obligația de a respecta drepturilor omului.
[3] Denumită și W. H. O. (World Health Organization).
[4] Alături de Albania, Bulgaria, Cipru, Grecia, Iugoslavia şi Turcia; după 1944 și Republica Moldova.


Avocat Doctor în științe juridice
Iosif Friedmann–Nicolescu


Aflaţi mai mult despre , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.