BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Ilie Dumitru: Exercitarea unei profesii sau practicarea unei meserii în mod nelegal – analiza răspunderii penale a nerespectării legislației muncii în anumite sectoare de activitatea
13.04.2016 | Ana Maria ILIESCU

 
Competition Law

Av. drd. Ilie Dumitru a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 3/2016 articolul intitulat Exercitarea unei profesii sau practicarea unei meserii în mod nelegal – analiza răspunderii penale a nerespectării legislației muncii în anumite sectoare de activitatea.

Exercitarea anumitor profesii și meserii fără îndeplinirea formalităților de rigoare comportă un pericol social ridicat, motiv pentru care legislația muncii reglementează prin intermediul normelor speciale modalitățile și formele în care acestea pot fi practicate. Sancțiunea cea mai gravă pentru nerespectarea dispozițiilor impuse de legiuitor este prevăzută de art. 348 din Codul Penal, conform căruia exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârșirea unor astfel de fapte se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Incriminată și în Codul Penal anterior, infracțiunea presupune două modalități alternative de realizare a elementului material, urmarea imediată fiind o stare de pericol. Legătură de cauzalitate rezultă din însăși materialitatea faptei, care se poate săvârși cu intenție directă sau indirectă, latura subiectivă neputând îmbrăca forma culpei.

Pentru o mai bună înțelegere a cadrului legislativ actual, vom prezenta succint activitățile a căror exercitare fără drept atrage consecințe de ordin penal:

  1. Exercitarea în mod nelegal a profesiei de avocat este sancționată de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea acesteia, cu trimitere la art. 348 din Codul Penal: Exercitarea oricărei activităţi de asistenţă juridică specifică profesiei de avocat şi prevăzută la art. 311 de către o persoană fizică sau juridică ce nu are calitatea de avocat înscris într-un barou şi pe tabloul avocaţilor acelui barou constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.
  2. Exercitarea în mod nelegal a profesiei de notar public este sancționată de Legea nr. 36/1995, cu trimitere la art. 348 din Codul Penal. Exercitarea profesiei în contextul existenței unei cauze de suspendare va fi considerată fără drept.
  3. Exercitarea fără drept a profesiei de expert contabil este sancționată în cadrul Ordonanței Guvernului nr. 65/1994 care reglementează organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați, cu trimitere la Codul Penal.
  4. Dispozițiile Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății veghează legalitatea exercitării profesiilor de medic, medic dentist și farmacist. Conform acesteia, practicarea profesiei de medic de către o persoană care nu are această calitate constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului penal, cu modificările şi completările ulterioare. Colegiul Medicilor, al Medicilor Dentiști, respectiv al Farmaciștilor din România poate exercita acțiunea civilă sau sesiza, după caz, organele de cercetare penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de la art. 348.
  5. Profesia de arhitect este reglementată de Legea nr. 184/2001. Aceasta prevede că exercitarea nelegală a dreptului de semnătură constituie infracțiune și se sancționează ca atare. Alegerea de cuvinte a legiuitorului a dat naștere unei dificultăți de interpretare, întrucât legea pare să permită activarea în domeniu atâta timp cât nu se exercită dreptul de semnătură. Prezenta controversă poate fi soluționată printr-o revizuire a actului normativ în cauză. O problemă similară se ivește și odată cu examinarea conținutul Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică (omolog al arhitectului cu drept de semnătură).

Alte profesii a căror practicare în mod nelegal atrage sancțiuni penale sunt cele de medic veterinar (Legea nr. 160/1998), biochimist, biolog, chimist în mediul sanitar (Legea nr. 460/2003), consultant fiscal (O.G. nr. 71/2001), detectiv particular (Legea nr. 329/2003), practician în insolvență (O.U.G. nr. 86/2006), asistent medical generalist, moașă sau asistent medical (O.U.G. nr. 144/2008), mediator (Legea nr. 192/2006) precum și activitățile de pază și protecție a persoanelor (Legea nr. 333/2003) și cele de evaluare a bunurilor (O.G. nr. 24/2011).

Ana Maria Iliescu


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.