Secţiuni » Articole
ArticoleRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Gânduri din Sala Pașilor Pierduți. Avocați români în Panteonul Culturii Naționale. (II) Un poet aproape uitat – Marcel Breslașu
11.04.2016 | Iosif FRIEDMANN-NICOLESCU

AVOCATUL dr. Marcel Breslașu

În vremurile în care AVOCAȚII erau și epigramiști, AVOCATUL Păstorel Teodoreanu[1], a lansat săgeți către un coleg – AVOCAT și poet – printr-un sugestiv catren:

”Un critic aspru şi abraş
Mi-a spus zâmbind cu ironie:
De ce ţii să semnezi breslaş
Dacă nu eşti de meserie.”

Avocatul dr. Marcel Breslașu (născut în 1903 la București – decedat 1966 în București), studiază în București, este absolvent al Liceului Spiru HARET, în paralel este student la Conservator și la Facultatea de Drept (1925).

Dorind să se perfecționeze, studiile doctorale sunt finalizate în Franța, unde, în anul 1929, obține titlul de Doctor în Drept al Universității din Paris.

Totodată, la Paris continuă și studiile în compoziție muzicală.

Revine la București, unde practică AVOCATURA, asemenea unui alt important AVOCAT, scriitorul și cronicarul Mihail Sebastian, având puncte biografice congruente în avocatură și, deopotrivă, în cultură.

Continuă să se afirme în lumea culturală bucureșteană, pe scena Teatrului Lyric[2] din București[3], în 1938, a avut loc reprezentarea Oratoriului ”Cântarea cântărilor”, având textul și muzica scrise prin 1934, de către Avocatul dr. Marcel Breslașu[4].

În paralel cu profesia de AVOCAT, Marcel Breslașu traduce din operele autorilor intrați în patrimoniul culturii mondiale, continuă să scrie poezie și unele proze scurte (fabule), paralel cu activitatea de compozitor și de pianist.

După 1944, revine în activitatea culturală, ocupând diferite posturi în conducerea unor instituții culturale și academice.

Este profesor (1949–1960) și Rector la Institutului de teatru ”Ioan Luca Caragiale” (1950–1953) din București, în 1948 Director al Departamentului învățământului artistic din Ministerul Artelor și informațiilor, unde cunoștiințele sale juridice de practician și teoretician al dreptului îi sunt folositoare.

Avocatul dr. Marcel Breslașu este ales membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Populară Română, este Redactor șef la Revista ”Secolul 20” (1961–1966). Cunoscător al mai multor limbi străine, este un talentat traducător din literatura clasică: Maiakovski, Lermontov, Schiller, E. A. Poe, B. Fondane, Rilke, etc.

Obține de două ori prestigiosul Premiu de Stat pentru literatură în 1957 și în 1962.

Avocatul dr. Marcel Breslașu semnează muzica filmului ”Răsună valea”, producție a studiourilor din România în 1950.

Pe literatul Marcel Breslașu, personal, l-am văzut prin toamna anului 1964 – când eram elev în școala generală – la un concurs național școlar de poezie românească, Marcel Breslașu fiind Președintele juriului.

La Concursul național de recitări, școala mea s-a clasat pe un loc de frunte, datorită minunaților învățători și profesori pe care i-am avut și care ne-au transmis dragostea pentru poezie, cultură și artă.

Această scurtă evocare o încheiem cu o fabulă scrisă de Avocatul dr. Marcel Breslașu, ales om de cultură și artă, catren în care este concentrată subtilitatea gândirii sale.

” Este-o chestie ciudată!
Vezi anume autori
Ce devin nemuritori…
Făr-a fi trăit vreodată ! ”


[1] Pseudonimul literar a lui Alexandru Osvald Teodoreanu, născut la 30 iulie 1894 în Dorohoi și decedat în București la 17 martie 1964.
[2] Pe scena Teatrului Lyric a debutat inegalabilul tenor român Nicolae Leonard.
[3] Clădire aflată în preajma Parcului Cișmigiu, localizată în spatele fostului Magazin Adam, lipită de grădina Cișmigiu, era Palatul Spătarului Ghica edificat pe la jumătatea Secolului al XIX – lea, în apropierea Palatului Regal. Teatrul Lyric avea o capacitate de circa 500 de locuri. Clădirea a fost grav avariată în bombardamentul german asupra Bucureștiului din 24–25 august 1944. Astăzi, pe locul din nordul Pieții ”Valter Mărăcineanu” se află un bloc masiv edificat prin anii ’60 ai veacului trecut, pentru cadrele Ministerului Forțelor Armate, minister care avea sediul în clădirea de vis-a-vis.
[4] Numele de familie la naștere Bresliska.


Avocat Doctor în științe juridice Iosif Friedmann–Nicolescu


Aflaţi mai mult despre , , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.