Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Banking Corporate Cyberlaw Opinii SELECTED

Panama Papers – invitație către conformare voluntară cu sprijin popular

11 aprilie 2016 | Ciprian PĂUN

În ultima perioadă, spațiul public a fost invadat de informații cu privire la cea mai mare scurgere de informații de natură comercială din ultimii 50 de ani. Presa a denumit-o sugestiv Panama Papers.

Am stat în ultima saptămână și am analizat zeci și sute de documente făcute publice de presa internațională prin intermediul portalului panamapapers.sueddeutsche.de/en. Am înțeles, din informarea publică dată publicității, că este vorba de un demers documentar a sute de jurnaliști din mai multe state ce analizează milioane de documente. International Consortium of Investigative Journalists și publicația germană Süddeutsche Zeitung – cea care a primit informațiile de la o sursă anonimă – au cooperat cu jurnaliști din peste 100 de organizaţii media din întreaga lume. Documentele care fac obiectul acestor dezvăluiri – și care au fost analizate – aparțin Mossack Fonseca, o puternică societate de avocatură și de servicii conexe, cu sediul central în Panama și cu filiale în peste 35 de țări. Casa de avocatură este unul dintre cei mai mari creatori de companii paravan și structuri offshore.

O structură juridică de tip Panama International Business Corporation (IBC) costă între 1500 de USD și poate ajunge la 5000 de USD dacă se adaugă o serie de servicii suplimentare. Din această perspectivă, IBC este o variantă scumpă, în comparație cu Societăți din Cipru, Bahamas sau Gibraltar. Din acest motiv, încep să îmi pun cât mai multe întrebări, având în vedere complexitatea cauzei și specializarea mea în drept fiscal internațional. Scurgerile de informații acoperă o perioadă de aproape 40 de ani, din 1977 până la sfârşitul lui 2015. Orice entitate comercială nu își tine documente arhivate în sediu accesibile terților din anii 70. Din aceste considerente, merg mai departe și cred că arhiva electronică a societății de avocatură a fost de fapt accesată neautorizat.

În anul 2011, în Germania a izbucnit un scandal foarte mare generat de o situație similară. Autorităţile fiscale germane au cumpărat CD-uri cu informaţii despre conturile deţinute de unii cetăţeni germani în bănci străine (Elveţia, Liechtenstein ş.a.). Ulterior, au demarat controale fiscale individuale și au încheiat tranzacții cu mii de cetățeni care s-au autodenunțat cu privire la fapte de evaziune fiscală.

Se discută la nivel global despre legalitatea probelor și despre posibilitatea de a folosi aceste probe în proceduri penale. Excluderea probelor se poate dispune în cazul în care se constată o încălcare substanţială şi semnificativă a unei dispoziţii legale privind administrarea probatoriului care, în împrejurările concrete ale cauzei, face ca menţinerea mijlocul de probă astfel administrat să aducă atingere caracterului echitabil al procesului penal. Curtea Europeană a Drepturilor Omului statuează, însă, că probele administrate cu încălcarea dispoziţiilor legale pot fi în mod excepţional folosite dacă prin aceasta nu se aduce atingere caracterului echitabil al procesului penal în ansamblu. Folosirea unor astfel de probe, obţinute ca rezultat al unei violări a unuia din drepturile esenţiale garantate de Convenţia europene pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, ridică întotdeauna chestiuni serioase cu privire la echitatea procedurilor.

Probele derivate sunt probe administrate în mod legal, dar care se află în strânsă legătură cu probele obţinute în mod nelegal. Astfel, practica şi doctrina au definit „efectul la distanţă” sau „fructele pomului otrăvit” (fruits of the poisonous tree). Sub acest aspect, Curtea Europeană a Drepturilor Omului dezvăluie principiul „Fructele pomului otrăvit”, care impune excluderea mijloacelor de probă administrate în mod legal, dar care sunt derivate (în strânsă legătură) din probele obţinute în mod ilegal. Altfel spus, dacă sursa probantă, „pomul”, este lovit de nulitate atunci toate probele obţinute cu ajutorul ei, ”fructele”, vor fi tot aşa. În consecinţă, menţinerea mijlocului de probă astfel administrat, aduce atingere caracterului echitabil al procesului penal în ansamblu. Prin urmare, dacă organele de urmărire penală au administrat o probă cu încălcarea principiilor legalităţii şi loialităţii, aducând atingere drepturilor garantate, iar din aceste mijloace de probă au rezultat fapte sau împrejurări ce au condus în mod direct şi necesar la administrarea în mod legal a altor mijloace de probă (administrarea mijlocului nelegal fiind o condiţie sine qua non pentru administrarea mijlocului de probă legal), cu privire la acestea din urmă se ridică problema excluderii sau menţinerii acestui mijloc de probă derivat. Astfel, ele vor fi excluse, instanţele neputându-şi fundamenta hotărârea pe aceste probe derivate.

Persoana care a divulgat informațiile către mass-media a săvârșit o serie de infracțiuni în urma cărora s-a realizat această publicare în masă a unor informații confidențiale. Dincolo de scopul nobil urmărit, – anume comunicarea internațională a acestor date – persoana în cauză a încălcat zeci de reglementări naționale sau internaționale. Se pune astfel în discuție dreptul statelor de a folosi aceste date împotriva rezidenților săi.

Pe de altă parte, întrebarea fundamentală care se ridică este WHERE ARE THE MONEY? Banii sunt depozitați în bănci din Uniunea Europeană sau din SUA și Australia. Companiile panameze au deschis conturi bancare în așa numitele safe-harbors. Acolo, de ce nu s-a făcut operațiunea de determinare a beneficiarului real al contului și al operațiunii?

Panama Papers este rodul unei acțiuni globale menită să urgenteze conformarea fiscală voluntară. De circa doi ani Statele Unite semnează convențiile FATCA. Statele Unite ale Americii au adoptat prevederi cunoscute în mod obișnuit ca Legea privind Conformarea Fiscală aplicabilă Conturilor din Străinătate („FATCA”) și tratate fiscale cu sute de state pentru identificarea patrimoniilor externe – în special sub formă de conturi bancare – ale rezidenților americani. În cele ce urmează, Uniunea Europeană va face la fel, sub imboldul public a mii de persoane ce vor solicita în stradă acest lucru.

Emiratele Arabe Unite au limitat de curând accesul la sisteme de impozitare privilegiate pentru non-rezidenți, iar schimbul automat de informații fiscale a devenit operațional în Uniunea Europeană de la 01.01.2016.

Astfel, exercițiile de imaginație fiscală se vor diminua, odată cu trecerea timpului și cetățenii vor învăța lecția depunerii banilor în țara de origine sau spațiul Uniunii Europene. Între timp, spațiul de clandestinizare a resurselor financiare de tip CASH se va diminua accentuat.

Următoarea lovitură publică va fi atacarea Societății pe Acțiuni cu acțiuni la purtător. Spre ea se vor îndrepta resursele administrației fiscale și vor cerceta opțiunile de fiscalizare a tranzacțiilor constând în simpla tradițiune a instrumentelor financiare.

Din punct de vedere social și fiscal, părerea mea este că PANAMA PAPERS are mai multe scopuri punctuale, indiferent de catalizatorul operațiunii.

În primul rând, s-au vulnerabilizat jurisdicțiile exotice prin aceasta dezvăluire de proporții globale. În acest moment, prin SWIFT-uri, vor circula resurse financiare importante, în căutarea unor găzduiri prielnice. Uniunea Europeană va înăspri verificarea operațiunilor cu nerezidenți provenind din zone off-UE, pe modelul austriac, ce presupune ca la fiecare tranzacție cu societăți aflate în regim fiscal off-shore să se declanșeaze din oficiu inspecție fiscală de fond. Vom asista la o creștere a cotaților acțiunilor și a produselor financiare structurate în dorința de a pune la adăpost resursa financiară. Francul elvețian va continua procesul de devalorizare, odată cu scăderea rolului industriei bancare elvețiene în jocul financiar global.

Va crește rolul monedelor virtuale de tip bitcoin și a elementelor de schimb virtual. Prețul pieței imobiliare și al aurului va crește, pentru că semnalul dat către cetățeni este că în timp ce băncile îi comisionează pe clienții regular la sânge, operațiunile de private-banking se angajează în operațiuni gri ce periclitează stabilitatea financiară a băncilor. În același timp, schimbul de informații fiscale va fi redefinit, cu proceduri care să prevadă celeritatea comunicării informațiilor.

În același timp, drepturile cetățeanului se vor diminua și vor cunoaște o limitare, raportat la dispariția sau relativizarea secretului bancar, a liberei circulații capitalului și a libertății de a investi banii în ce sistem alegi tu.

Dincolo de efectele pozitive create în sistemul coordonării împotriva evaziunii fiscale și a spălării banilor, PANAMA PAPERS are rolul de a crea premisele diminuării drepturilor economico-sociale ale indivizilor și de a relativiza conceptul de prezumție de nevinovăție și de proces echitabil.

Conf. univ. dr. Ciprian Păun
Avocat în Baroul Cluj
Managing partner la PAUN CIPRIAN LAW OFFICE

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership