Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

Cristina Ioana Florescu: Introducere în probleme de etică privind arbitrii și avocații în arbitrajul internațional


12 aprilie 2016 | Ioan Dumitru APACHIȚEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Arbitraj, Revista revistelor juridice

Lect. univ. dr. Cristina Ioana Florescu a publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 1/2016 articolul intitulat „Introducere în probleme de etică privind arbitrii și avocații în arbitrajul internațional”.

Din perspectiva etică ce o presupune arbitrajul comercial internațional, acesta este determinată de etica arbitrilor și a părților prezente la procdura arbitrală. Astfel, complexitatea procesului arbitral determină varietatea domeniilor și relațiilor incidente acestuia, ducând la necesitatea unor reglementări mai ample în această materie, în special cu privire la abaterile avocaților și atribuțiile arbitrilor. În acest sens, la începutul anului 2016, Curtea de Arbitraj Internațional a adus câteva noutăți în materie, cum ar fi, publicarea numelor și naționalităților arbitrilor precum și dacă aceștia au fost desemnați de către Curte sau de părți, prevedere ce ar putea fi omisă în cazul în care părțile solicită aceasta. De asemenea, tot cu caracter de noutate, ar urma să fie făcute publice și motivele care au determinat acceptarea sau recuzarea arbitrilor.

Autoarea consideră într-o manieră fermă necesitatea păstrării supleții procedurii arbitrale, situație în care excesul de reglementare nu ar face decât să estompeze avantajele tradiționale cum ar fi flexibilitatea și celeritatea procedurilor.

În ceea ce privește etica, aceasta este axată pe activitatea avocaților urmând ca activitatea arbitrilor să fie prevăzută de codurile de conduită, sub aspectul imparțialității și independenței. În acest sens, numeroase organizații internaționale au elaborat o serie de ghiduri prin care să reglementeze potențialele conflicte de interese ce îi pot privi pe arbitrii. Aceste ghiduri, ar urma să aibă eficiență în măsura în care sunt acceptate de către părți dar neprevalând asupra legislațiilor interne ori a procedurilor arbitrale alese de părți.

În legislația din România, conflictele de interese în materia arbitrajului internațional au fost reglementate prin art. 562 din noul Cod de procedură civilă. Astfel,  primul alineat cuprinde cazurile de recuzare a arbitrilor, cu referire la calificarea arbitrilor, interesul față de obiectul dedus arbitrajului, raporturile de muncă sau economice cu una dintre părți și raporturi anterioare de consultanță sau reprezentare cu una dintre părți. Urmând ca în cuprinsul celui de-al doilea și al treilea alineat să fie reglementate cazurile de incompatibilitate pentru calitatea concomitentă de avocat și arbitru în cadrul aceluiași proces arbitral.

De asemenea, noul Cod de procedură civilă stabilește prin art. 565 faptele pentru care arbitrii se pot face răspunzători; acestea privesc renunțarea nejustificată la arbitraj, neparticiparea sau nepronunțarea hotărârii în termen precum și încălcarea confidențialității.

Practica se confruntă adesea cu problematica apariției aceleiași persoane în calitatea de avocat și concomitent în calitatea de arbitru, în cauze diferite. Problema care se pune vizează compatibilitatea celor două roluri pentru aceleiași persoană. Astfel, se consideră că situația trebuie analizată de la caz la caz, cu particularitățile si circumstanțele specifice  iar atât timp cât părțile convin procedura se poate desfășura după regulile stabilite.

În esență, autoarea consideră că este necesară liberalizarea reglementărilor în materia arbitrajului internațional, pentru a face față în mod eficient „tacticilor de gherilă” și problemelor constante care țin să afecteze integritatea si corectitudinea procedurilor arbitrale.

Ioan Dumitru Apachiței

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică