Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
Print Friendly, PDF & Email

EdJust la Botoşani – un real succes
12.04.2016 | Anca GAVRILUȚĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Vineri, 8 aprilie 2016, echipa Edjust a susţinut seminare de educaţie juridică în trei instituţii de învăţământ din judeţul Botoşani.

Astfel, cu sprijinul magistratului Loredana Lenuţa Boicu, elevii şi profesorii din cadrul Liceului Teoretic ”Grigore Antipa”, Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”, Colegiului Economic ”Octav Onicescu”, au beneficiat de seminare de educație juridică. Cei peste 150 de beneficiari din cadrul prestigioaselor instituţii de învăţământ au avut ocazia să dobândească o serie de cunoştinţe elementare referitoare la multiplele fațete ale acțiunilor infracționale.

Reprezentanții, Anca GavriluțăIoan Dumitru Apachiței, Dan Cristian Ilie, Marius Cosmin Macovei și magistratul Lenuța Loredana Boicu, specializat în materia dreptului penal, au abordat diverse infracțiuni la care tinerii sunt cel mai adesea expuși. Infracțiunile au fost abordate într-o manieră practică, cu diverse exemple raportate la situațiile potențiale pe care tinerii le-ar putea întâmpina.

Seria seminarelor de educație juridică a debutat la Liceul „Grigore Antipa” din Botoșani. În fața a peste 50 de liceeni, studenții de la Facultatea de Drept, alături de magistratul cu vaste cunoştinţe în latura teoretică şi practică a Dreptului, au prezentat o incursiune în domeniul Dreptului penal, abordând o varietate de fapte incriminate de Codul Penal. Sub acest aspect, s-a recurs la o abordare detaliată a infracțiunilor, accentul fiind pus pe înțelegerea prin exemple practice.

Necesitatea prezentărilor într-o modalitate cât mai facilă, dar fără a omite detaliile, a fost compensată de un interes lăudabil al elevilor, aceștia intervenind adesea cu întrebări referitoare la anumite aspecte ale infracțiunilor prezentate. Dacă prezentarea anumitor infracțiuni cum ar fi furtul, tâlhăria, amenințarea sau șantajul erau deja cunoscute de către elevi, altele, cum ar fi violul, traficul de droguri, de persoane sau de minori, alături de luarea și darea de mită, au generat multe întrebări şi curiozităţi în rândul acestora.

O abordare similară, a fost și în cadrul Liceelor „Nicolae Iorga” și „Octav Onicescu”, elevii fiind, de asemenea, foarte receptivi la noțiunile prezentate și participând activ la întrebările sau afirmațiile lansate de către organizatori. Astfel, drept recompensă pentru participarea activă, elevii din cele trei unităţi, au primit broşura ”Unde-i lege nu-i tocmeală”, multiplicată de Asociaţie cu sprijinul companiei Artis Design-Iaşi.edjust

Momentele au fost surprinse de colaboratorul nostru de la Emagfoto Iaşi, Florin Bejenaru. Mai multe poze pot fi regăsite aici.

Opinie de la judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, formator şi colaborator în cadrul proiectului: La sfârşitul anului trecut am fost la Iaşi să pregătesc o echipă de studenţi pentru a preda educaţie juridică în şcoli. Aşa s-a născut proiectul local EdJust – Educaţie Juridică în şcoli. Tinerii mei colegi au mers în licee din Iaşi, apoi în Vaslui şi, săptămâna trecută, la Botoşani. Sunt mândru de ASD – studenţii de la facultatea al cărei licenţiat sunt: UAIC Iaşi. Este cea mai eficientă şi responsabilă grupă de studenţi pe care am pregătit-o până acum. Felicitări!”

Opinie de la Loredana Lenuţa Boicu, judecător la Tribunalul Botoşani, magistrat asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru o perioadă de 2 ani:  ”Mă simt onorată şi preţuiesc iniţiativa tinerilor studenţi la Drept din Iaşi, reprezentanţi ai proiectului EdJust, am răspuns pozitiv invitaţiei lor şi m-a bucurat feedback-ul claselor la care am prezentat o serie de noţiuni teoretice şi practice de Drept penal.”

Anca Gavriluță

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate