« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

EdJust la Botoşani – un real succes
12.04.2016 | Anca GAVRILUȚĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Vineri, 8 aprilie 2016, echipa Edjust a susţinut seminare de educaţie juridică în trei instituţii de învăţământ din judeţul Botoşani.

Astfel, cu sprijinul magistratului Loredana Lenuţa Boicu, elevii şi profesorii din cadrul Liceului Teoretic ”Grigore Antipa”, Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”, Colegiului Economic ”Octav Onicescu”, au beneficiat de seminare de educație juridică. Cei peste 150 de beneficiari din cadrul prestigioaselor instituţii de învăţământ au avut ocazia să dobândească o serie de cunoştinţe elementare referitoare la multiplele fațete ale acțiunilor infracționale.

Reprezentanții, Anca GavriluțăIoan Dumitru Apachiței, Dan Cristian Ilie, Marius Cosmin Macovei și magistratul Lenuța Loredana Boicu, specializat în materia dreptului penal, au abordat diverse infracțiuni la care tinerii sunt cel mai adesea expuși. Infracțiunile au fost abordate într-o manieră practică, cu diverse exemple raportate la situațiile potențiale pe care tinerii le-ar putea întâmpina.

Seria seminarelor de educație juridică a debutat la Liceul „Grigore Antipa” din Botoșani. În fața a peste 50 de liceeni, studenții de la Facultatea de Drept, alături de magistratul cu vaste cunoştinţe în latura teoretică şi practică a Dreptului, au prezentat o incursiune în domeniul Dreptului penal, abordând o varietate de fapte incriminate de Codul Penal. Sub acest aspect, s-a recurs la o abordare detaliată a infracțiunilor, accentul fiind pus pe înțelegerea prin exemple practice.

Necesitatea prezentărilor într-o modalitate cât mai facilă, dar fără a omite detaliile, a fost compensată de un interes lăudabil al elevilor, aceștia intervenind adesea cu întrebări referitoare la anumite aspecte ale infracțiunilor prezentate. Dacă prezentarea anumitor infracțiuni cum ar fi furtul, tâlhăria, amenințarea sau șantajul erau deja cunoscute de către elevi, altele, cum ar fi violul, traficul de droguri, de persoane sau de minori, alături de luarea și darea de mită, au generat multe întrebări şi curiozităţi în rândul acestora.

O abordare similară, a fost și în cadrul Liceelor „Nicolae Iorga” și „Octav Onicescu”, elevii fiind, de asemenea, foarte receptivi la noțiunile prezentate și participând activ la întrebările sau afirmațiile lansate de către organizatori. Astfel, drept recompensă pentru participarea activă, elevii din cele trei unităţi, au primit broşura ”Unde-i lege nu-i tocmeală”, multiplicată de Asociaţie cu sprijinul companiei Artis Design-Iaşi.edjust

Momentele au fost surprinse de colaboratorul nostru de la Emagfoto Iaşi, Florin Bejenaru. Mai multe poze pot fi regăsite aici.

Opinie de la judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, formator şi colaborator în cadrul proiectului: La sfârşitul anului trecut am fost la Iaşi să pregătesc o echipă de studenţi pentru a preda educaţie juridică în şcoli. Aşa s-a născut proiectul local EdJust – Educaţie Juridică în şcoli. Tinerii mei colegi au mers în licee din Iaşi, apoi în Vaslui şi, săptămâna trecută, la Botoşani. Sunt mândru de ASD – studenţii de la facultatea al cărei licenţiat sunt: UAIC Iaşi. Este cea mai eficientă şi responsabilă grupă de studenţi pe care am pregătit-o până acum. Felicitări!”

Opinie de la Loredana Lenuţa Boicu, judecător la Tribunalul Botoşani, magistrat asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru o perioadă de 2 ani:  ”Mă simt onorată şi preţuiesc iniţiativa tinerilor studenţi la Drept din Iaşi, reprezentanţi ai proiectului EdJust, am răspuns pozitiv invitaţiei lor şi m-a bucurat feedback-ul claselor la care am prezentat o serie de noţiuni teoretice şi practice de Drept penal.”

Anca Gavriluță

 
Secţiuni: UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD