Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Regulamentul de aplicare a Legii privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate
12.04.2016 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept penal, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 271 din data de 11 aprilie 2016 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Regulamentul stabileşte modul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Regulamentul menține cele patru regimuri de detenție: de maximă siguranță, închis, semideschis și deschis, însă stabilește că regimul de executare va fi însoțit de un program de resocializare adaptat fiecărui deţinut în parte.

Astfel, în programul zilnic este stipulat, pe ore, timpul de muncă, timpul aflat la dispoziţia deţinutului şi cel de odihnă, precum şi timpul destinat desfăşurării activităţilor administrativ- gospodăreşti, de curăţenie, de igienă, de plimbare, de instruire şcolară şi formare profesională, activităţilor educative, de asistenţă psihologică şi socială religioase, sportive, de recreere şi de exercitare a unor drepturi.

Actul normativ detaliază aspecte privind:
– activitatea judecătorului de supraveghere a privării de libertate;
– organizarea executării pedepselor privative de libertate;
– siguranţa penitenciarelor;
– regimurile de executare a pedepselor privative de libertate;
– condițiile de detenție;
– drepturile deţinuţilor;
– munca prestată de către deţinuţi;
– activităţile educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială, instruire şcolară, învăţământul universitar şi formarea profesională a deţinuţilor;
– liberarea condiţionată;
– recompense, abateri şi sancţiuni disciplinare;
– executarea măsurilor preventive privative de libertate în centrele de reţinere şi arestare preventivă;
– executarea măsurilor preventive privative de libertate în centrele de arestare preventivă şi în secţiile de arestare preventivă din penitenciare;
– executarea măsurii preventive a arestului la domiciliu;
– dispoziţii privind executarea măsurilor educative privative de libertate într-un centru educativ şi într-un centru de detenţie.

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti