DNA-Alba Iulia. Înșelăciune, folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete. Trimitere în judecată
13 aprilie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

DNA-Alba Iulia. Înșelăciune, folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete. Trimitere în judecată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului A. M., la data faptelor reprezentant al unei societăți comerciale, în prezent președinte al Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de :
– folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– înșelăciune, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007-2012, inculpatul A. M., în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Sibiu mai multe declarații inexacte în sensul declarării unor suprafețe de teren mai mari decât cele reale, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață.
Concret, inculpatul a completat în mod inexact cererile de solicitare de sprijin în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă, incluzând cu rea credință suprafața de teren de 366,51 ha, rezultată dintr-un contract de concesiune încheiat cu Agenţia Domeniilor Statului – Sibiu desfiinţat în anul 2005, urmare a unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.
În perioada respectivă inculpatul a primit în total suma de 376.396,24 lei ce reprezintă fonduri nerambursabile.
În cauză, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Sibiu s-a constituit parte civilă cu suma totală de 449.779,13 lei.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului A. M.
Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Sibiu, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
:: sursa: www.pna.ro
Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga