Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Respingerea transcrierii actelor de stare civilă ale copiilor minori netrecuți în certificatul de cetățenie română al părintelui


13 aprilie 2016 | Cristian Bogdan ZAHARIA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Prin sentinta civila nr. 2139/2016 Tribunalul Bucuresti a pronuntat prima sentinta favorabila in ceea ce priveste obligarea Starii Civile Sector 1 Bucuresti la transcrierea actelor de stare civila ale unui minor care nu era trecut in certificatul de cetatenie romana al parintelui sau cetatean roman.

Precizam ca incepand cu luna februarie 2015, toate oficiile starii civile din tara au respins cererile de transcriere a actelor copiilor minori care nu erau trecuti in certificatele de cetatenie romana ale parintilor, dupa ce acestea au fost transcrise ani de zile, cu toate ca nici Legea cetateniei romane si nici Legea actelor de stare civila nu s-a schimbat in acest sens.

Astfel, s-a ajuns la situatii absurde in care un parinte cetatean roman care are doi copii si a transcris actele unuia dintre ei inainte de luna februarie 2015, acestea s-au transcris, iar la celalalt copil care a solicitat transcrierea dupa luna februarie 2015, s-au respins.

Mai grav, s-a trecut masiv la anularea actelor de stare civila, inclusiv a cartilor de identitate si a pasapoartelor cetatenilor romani care si-au transcris actele anterior lunii februarie 2015, si este vorba despre mii de asemenea acte.

Prin aceasta decizie salutara, instanta a dovedit ca ratiunea inca triumfa in fata absurditatii si singura posibilitate de a ne gasi dreptatea este la completul de judecata.

Avocat Cristian Bogdan Zaharia
Baroul Bucuresti

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică