Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Alexandru Țiclea: Noi suntem produsul muncii noastre


13.04.2016 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Mulțumesc stimate domnule profesor Alexandru Țiclea, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru cititorii JURIDICE.ro. 26 de ani a împlinit anul acesta, pe 4 aprilie, Universitatea Ecologică București al cărei rector sunteți. UEB a fost prima universitate înființată în peisajul universitar de după Revoluție. Ce mecanism a fost pus în mișcare de către UEB care, după trecerea atâtor ani, a transformat mediul universitar și a făcut să dispară reticența de a veni și de a urma o facultate privată care speria orice tânăr, dar, mai ales, părinții acestuia?

Alexandru Țiclea: Am acceptat cu plăcere să acord acest interviu, având în vedere că JURIDICE.ro este foarte cunoscut și apreciat de cititorii săi.

Petru a evita orice confuzie, trebuie să vă mărturisesc, însă, că cel de-al doilea mandat de Rector mi-a încetat la 01.03.2016. Fugit irreparabile tempus… Sunt însă în continuare cadru didactic la Universitatea Ecologică din București și am primit unele sarcini trasate de Consiliul de administrație.

Într-adevăr, UEB este prima universitate particulară din România care a deschis un nou drum în învățământul superior, o alternativă la cel de stat, de care s-au bucurat sute de mii de tineri deveniți studenți și apoi absolvenți ai învățământului particular.

Din păcate, reticențe mai sunt și azi, în principal, din cauza autoritățiilor statale care nu sprijină deloc învățământul particular. Doar îl controlează și îl obstrucționează. Se pune accent doar pe învățământul de stat. Au fost înființate zeci de universități de stat, cu sute de specializări și s-a acordat, aproape nelimitat, locuri cu taxă la aceste instituții. Învățământul particular parcă nici nu ar exista.

Alina Matei: Cum se susține UEB astăzi? Pe ce pune accent?

Alexandru Țiclea: UEB se susține singură, cu studenții săi, cu destulă greutate, dar se susține. Punem accent pe flexibilitate, pe o relație bună, apropiată cu studenții.

De principiu, punem accent pe specificul nostru: ecologia și protecția mediului. La toate specializările, inclusiv la Drept, se studiază discipline de ecologie, de mediu etc.

Alina Matei: Cum se deschide UEB către tineri? Și, mai cu seamă, ce porți deschide UEB tinerilor?

Alexandru Țiclea: Așteptăm tinerii să devină studenții noștri, oferindu-le să învețe, la cele 7 facultăți cu cele 14 specializări, 21 de masterate și cursuri post-universitare.

Alina Matei: Și dacă UEB este una dintre cele mai influente universități din România, să trecem acum să vorbim cu cel mai influent autor de drept, potrivit premiului conferit dumneavoastră în 2012. Cum ați primit această distincție și care este semnificația acestui premiu pentru dumneavoastră? Gurile rele sau cârcotașii ar fi avut ce să comenteze de-neadevăratelea?

Alexandru Țiclea: E adevărat că am fost considerat cel mai influent autor de dreptul muncii în 2012. Am luat, totodată, mai multe premii acordate de către Uniunea Juriștilor și Academia Română pentru ”Tratatul de dreptul muncii”, ”Retorica”, ”Vorbirea” și ”Arta oratorică.” De asemenea, sunt Doctor Honoris Causa a trei universități, printre care se află Universitatea de Stat din Moldova.

Nu mă interesează ce comentează gurile rele sau cârcotașii. De altfel, cei ce au anumite realizări sunt expuși și bârfelor. Eu știu, însă, că studiez și scriu zilnic, inclusiv sâmbăta, duminica și în concediu. Public în fiecare an cursuri și cărți noi, mă îngrijesc de editarea lunară a Revistei române de dreptul muncii, al cărui fondator și director sunt din 2012.

Alina Matei: Povestiți-ne, vă rog, cum era doamna profesor Sanda Ghimpu? Ce v-a impresionat cel mai mult la dumneaei? Cum privea dreptul muncii?

Alexandru Țiclea: Doamna Sanda Ghimpu a fost o intelectuală desăvârșită. Cultura pe care o avea și experiența sa de viață i-au determinat o înțelepciune cu totul superioară. Dreptul muncii era copilul ei de suflet. Dânsa a fost creatoarea școlii moderne de dreptul muncii. Eu doar o continui. A avut fler când m-a ales discipolul și continuatorul său.

Alina Matei: Oamenii credeți că sunt muncitori sau, mai degrabă, leneși? Munca e grea rău de tot, în special când nu îți place, iar lenea e la îndemână. Reglementări împotriva lenei nu avem… A nu munci nu e numai rușinos, dar, pe termen lung, e dezastruos, nepatriotic. Imaginea celor care mergeau pe viermi, pentru că nu făcuseră nimic în timpul vieții din Divina Comedie ar trebui să dea de gândit.

Alexandru Țiclea: Munca e grea atunci când nu o faci cu pasiune. Nu trebuie să uităm că noi, oamenii, suntem produsul muncii noastre. Suntem ceea ce suntem pentru că muncim.

Celebrul politician indian Mahatma Gandhi (1869-1948) afirma că numai “munca dă omului demnitatea sa”. Conform Compendiului Bisericii Catolice din 2004, munca trebuie să fie fie onorată, pentru că ea este sursa existenței omului, bogăția lui.

Așa este, Dante, în Divina comedie, scrie că lenea constituie fapta cea mai disprețuitoare a omului care necesită cea mai grea pedeapsă: să trăiască în Infern, în chinuri, mergând pe un covor de viermi hrăniți cu propriile lacrimi. Dar, să și glumim, să trecem la un ton mai optimist privind lenea:
“Se vede un fapt ce nu-i pe plac
Ce s-a întins ca un flagel:
Cât e românul de sărac,
Mai dă și lenea peste el”.

Alina Matei: Ați scris foarte multe cărți dedicate Dreptului muncii. Prin această fereastră a scrisului, deslușirea normelor de Dreptul muncii este mai accesibilă consilierilor, avocaților și judecătorilor de Dreptul muncii?

Alexandru Țiclea: Lucrările mele au un pronunțat caracter practic. Ele au la bază nu numai doctrina, în special cea relevantă, dar și jurisprudența (cea corectă), precum și soluțiile desprinse din întâlnirile pe care le am cu ocazia diferitelor conferințe și simpozioane etc, la care participă specialiști în resurse umane, consilieri juridici, avocați, judecători. O astfel de conferință a experților în legislația muncii a avut loc în București, pe 7 aprilie 2016, unde au participat aproape 150 de persoane.

Alina Matei: Dar judecătorii specializați pe Dreptul muncii, motivările hotărârilor având ca obiect aspecte de Dreptul muncii cum sunt? Ați vrea să fie altfel?

Alexandru Țiclea: În general, apreciez că soluțiile pronunțate în litigii de muncă sunt corecte, au la bază legea și exprimă adevărul. Desigur, sunt și excepții. De ce? Cred că nu se studiază suficient, că judecătorii nu discută între ei atunci când au îndoieli privind soluționarea unor dosare. Poate vinovate sunt și orgoliile…

Alina Matei: Opiniile diferite ale profesorilor și practicienilor pe diferite teme de Dreptul muncii sunt expresia scurgerii ideilor liber sau apar ca niște asalturi care nu sunt pe deplin explicate? Explică, poate, de ce există practică neunitară? Dacă profesorii nu s-au pus de acord cu privire la o chestiune juridică, de ce să cred/sper că judecătorii vor uniformiza?

Alexandru Țiclea: Opiniile sunt diferite pentru că și oamenii sunt diferiți. Circulă butada: unde sunt 2 juriști, există 3 păreri. Desigur, e o glumă. Tot lipsa studiului determină păreri diferite, precum și experiența de viață precară, lipsa unor cunoștințe și practici temeinici. Dreptul nu se poate face așa, „după ureche”.

Practica neunitară are mai multe cauze. Revin la reticența discutării unor spețe de către cei competenți să le rezolve. Extrem de important este și că nu există o altă cale extraordinară de atac în măsură să îndrepte hotărârile greșite. Nu este suficient recursul în interesul legii care produce efecte pe viitor și nici hotărârile în dezlegarea unor chestiuni de drept, acestea având un caracter general și nu unul de speță. Mă gândesc, la recursul în anulare sau la cel în supraveghere etc. Importanță are înfăptuirea justiției în interesul oamenilor, ideea de dreptate și nu gradul de încărcare a unor instanțe, că judecătorii vor munci mai mult etc.

Alina Matei: Care este frumusețea Dreptului muncii? Că se poate inova fără limite, că îți poți pune pielea la bătaie știind că mai sunt zone care nu apar ca pre-tocite?

Alexandru Țiclea: Dreptul muncii este interesant, pentru că e foarte dinamic – poate cea mai dinamică ramură a dreptului – și privește milioane de oameni care muncesc zilnic pentru existența lor, a familiilor acestora și dezvoltarea societății.

Alina Matei: Printre preocupările dumneavoastră se numără retorica și oratoria. Vorbirea și arta oratorică a ajuns la a doua ediție. Ce v-a împins să scrieți despre vorbire și arta oratorică?

Alexandru Țiclea: De Retorică m-am apropiat acum 26 de ani când am devenit asistentul profesoarei Sanda Ghimpu la această materie, o disciplină fascinantă de care nu se știa mai nimic înainte de 1990. Ea înseamnă cultură, o bogăție de cunoștințe, de înțelepciune și inteligență. Este o disciplină iubită de studenți.

Alina Matei: Pe Tiberiu tot dumneavoastră l-ați atras înlăuntrul Dreptului muncii?

Alexandru Țiclea: Da. Însă Tiberiu cochetează și cu Dreptul civil.

Alina Matei: Ce urmează să ne pregătiți? La ce lucrați?

Alexandru Țiclea: În pregătire am ediția a X-a a ”Tratatului de dreptul muncii”, precum și, o lucrare de care vor fi interesați mulți oameni – ”Elogiul prostiei”. Lucrez la ”Bârfa – hrana noastră cea de toate zilele.”

Alina Matei: Profesorul Alexandru Țiclea are și proiecte care nu au avut timp favorabil?

Alexandru Țiclea: Ca regulă, toate proiecte mele au fost finalizate. Am unele “scăpări” la elaborarea unor epigrame de calitate.

Alina Matei: Și pentru că vă cunosc simțul umorului foarte dezvoltat, vă rog să ne spuneți cum priviți viața?

Alexandru Țiclea: Viața este un miracol, dar, din păcate, e prea scurtă, spre deosebire de artă, inclusiv cea oratorică. Ars longa, vita brevis. “O viață inutilă este, însă, o moarte timpurie” (Goethe).

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.

Alexandru Țiclea: Urez cititorilor dumneavoastră să fie sănătoși, dornici de studiu și să aibă numai succese!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Alexandru Țiclea: Mulțumesc și eu pentru întrebări.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro