Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

CEDO. Condamnări împotriva României – 12 aprilie 2016. Prof. univ. dr. Iulia Motoc, membru în completele de judecată
13.04.2016 | Adina MIHALACHE

Secţiuni: CEDO, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat marți, 12 aprilie 2016, în următoarele cauze:

– Ecaterina Mirea și alții împotriva României: Curtea a constatat, cu majoritate (șase voturi contra unul), încălcarea art. 2 din Convenţia europeană a Drepturilor Omului sub aspect procedural și că nu este necesar să se examineze capătul de cerere privind încălcarea art. 6 § 1 și art. 13 din Convenție.

Reclamanții au solicitat între 100.000 și 1.000.000 EUR daune morale și între 100.000 și 1.000.000 EUR daune materiale. Au fost acordați 15.000 EUR daune morale fiecărui reclamant (sau familii), valoarea totală fiind de 650.000 EUR.

Judecătorul Wojtyczek a formulat o opinie disidentă.

:: hotărârea

– Pleş împotriva României: Curtea a constatat, în unanimitate, încălcarea art. 6 § 1 din Convenţia europeană a Drepturilor Omului.

Reclamantul a solicitat suma de 300.000 EUR daune morale și materiale. Au fost acordați 3.600 EUR daune morale.

Din completul de judecată a făcut parte prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul român la CEDO.

:: hotărârea

Dumitru Gheorghe împotriva României: Curtea a constatat, în unanimitate, încălcarea art. 6 § 1 din Convenţia europeană a Drepturilor Omului.

Reclamantul a solicitat suma de 50.000 EUR daune morale și materiale și 2.270 EUR cheltuieli de judecată. Au fost acordați 3.600 EUR daune morale și 70 EUR cheltuieli de judecată.

Din completul de judecată a făcut parte prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul român la CEDO.

:: hotărârea

M.C. și A.C. împotriva României: Curtea a constatat, în unanimitate, încălcarea art. 3 coroborat cu art. 14 din Convenţia europeană a Drepturilor Omului și a hotărât, cu majoritate (șase voturi contra unul), că nu este necesar să se examineze celelalte capete de cerere.

Reclamanții au solicitat suma de 15.000 EUR daune morale (fiecare) și 3.863,02 EUR cheltuieli de judecată. Au fost acordați 7.000 EUR daune morale fiecăruia dintre reclamanți și 3.863,02 EUR cheltuieli de judecată.

Judecătorul Wojtyczek a formulat o opinie concurentă, iar Judecărotul Kūris o opinie parțial disidentă.

Din completul de judecată a făcut parte prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul român la CEDO.

:: hotărârea

Adina Mihalache

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti