« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Suceava. Trafic de influență, spălare a banilor. Trimitere în judecată
14.04.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

DNA-Suceava. Trafic de influență, spălare a banilor. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Ț. F., la data faptelor președinte al Consiliului Județean Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
trafic de influență în formă continuată (8 acte materiale) și
spălare a banilor în formă continuată;
în stare de libertate a inculpatului A. A., pentru săvârșirea infracțiunilor de
– complicitate la trafic de influență în formă continuată,
– complicitate la spălare a banilor în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2013 – septembrie 2014, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, inculpatul Ț. F. a pretins și primit de la administratorul mai multor firme din Botoșani, sume de bani și alte foloase materiale în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție și amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea inculpatului A. A. (socrul lui Ț. F.), situat în municipiul Botoșani, la care se adaugă și cheltuieli privind achiziționarea unor aparate și bunuri de uz casnic. Acesta din urma, de altfel, l-a și ajutat pe ginerele său Ț. F., în sensul că a intermediat primirea banilor și a foloaselor necuvenite.
În schimbul acestor foloase, Ț. F. i-a promis omului de afaceri că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiași județ, Dângeni și Avrămeni, astfel încât să fie atribuite, prin încredințare directă, 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, firmelor administrate de omul de afaceri, lucru care s-a și întâmplat ulterior.
De asemenea, inculpatul a pretins că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani, cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câștigarea unor licitații publice privind contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local.
În realizarea mecanismului infracțional, pentru mascarea acțiunilor sale și a înțelegerii avute cu omul de afaceri, inculpatul Ț. F. a interpus drept paravan mai multe firme, beneficiind de sprijinul socrul său A. A. care a interacționat cu aceste firme și cu omul de afaceri, prin alți martori intermediari indicați de inculpatul Ț. F.
Concret, în perioada august 2013 – ianuarie 2015, inculpatul A. A. l-a ajutat pe inculpatul Ț. F. să ascundă și să disimuleze adevărata natură a provenienței, a dispoziției și a proprietății imobilului din municipiul Botoșani care a fost construit și finanțat gratuit de una din firmele omului de afaceri cu suma de 272.906,16 lei, cunoscând că bunurile astfel dobândite provin din săvârșirea unei infracțiuni.
Acțiunile desfășurate de complicele A. A. au constat în încheierea, la data de 8 august 2013, unui contract de antrepriză fictiv cu o societate comercială paravan, pentru construirea imobilului, în scopul ascunderii și disimulării beneficiarului real al construcției imobilului – inculpatul Ț. F. – precum și a originii reale a materialelor de construcție și a manoperei gratuite folosite la construcția imobilului. Materialele care proveneau de la firmele controlate de omul de afaceri, nu au fost facturate nici către firma paravan, nici către A. A.
De asemenea, inculpatul A. A. l-a ajutat pe inculpatul Ț. F. să dobândească sume de bani în cuantum total de 156.238 lei remise gratuit de omul de afaceri și care, în final, au ajuns prin intermediul lui în contul bancar al firmei paravan, pentru a crea aparența că cea care a executat lucrările a fost firma paravan și nu firma omului de afaceri favorizat de Ț. F.
După finalizarea lucrărilor de construcție, inculpatul A. A., la indicațiile transmise de inculpatul Ț. F. prin intermediari, a făcut demersuri la instituțiile și firmele abilitate, pentru a-l ajuta să ascundă și să disimuleze proprietatea asupra imobilului dobândit din săvârșirea unei infracțiuni.
Acțiunile efectuate de A. A. au urmărit ca imobilul să figureze în evidențele primăriei municipiului Botoșani și ale OCPI Botoșani pe numele său și nu al inculpatului Ț. F. și au fost realizate în scopul eludării legii, respectiv pentru ca inculpatul să nu figureze în evidențele fiscale și cadastrale cu bunuri proprii, dar și pentru a zădărnici aplicarea art. 20 din Legea nr. 78/2000 privind obligativitatea instituirii măsurilor asiguratorii în cazul în care inculpatul Ț. F. avea să fie cercetat pentru o infracțiune de corupție.

În vederea confiscării speciale s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra imobilului aflat în proprietatea inculpatului A. A., care a format obiectul infracțiunii de trafic de influență.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Botoșani, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD