Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Timișoara. Delapidare, fals intelectual, uz de fals. Percheziții


15 aprilie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DIICOT-Timișoara. Delapidare, fals intelectual, uz de fals. Percheziții.

La data de 14 aprilie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu polițiști in cadrul Direcției de Poliţie Transporturi au efectuat un număr de 47 de percheziţii pe raza judeţelor Timiş şi Caraş – Severin în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare cu consecințe deosebit de grave, complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2010 şi până în prezent, la nivelul Depoului de Locomotive Timișoara, s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, având ca scop însușirea și sustragerea combustibilului din gestiune, în baza unui plan infracțional foarte bine conceput, cu roluri clar definite pentru fiecare dintre membrii grupării.
Grupul infracțional organizat s-a constituit în jurul persoanelor cu atribuții de conducere, organizare și control din cadrul Depoului de Locomotive Timișoara, respectiv șeful unității, adjunctul șefului de unitate, contabila șefă, gestionarul șef, și liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotive Timișoara, suspecții având sarcini și roluri clar definite în cadrul grupării.
Suspecții mai sus menționați, cu prilejul exercitării atribuțiilor de serviciu, coordonau activitatea de sustragere a unor cantități uriașe de motorină din gestiunea unității, prin diferite manopere dolosive, acoperite scriptic prin evidențierea în documentele unității a unor consumuri de combustibil mai mari decât cele reale, manopere care permiteau însușirea și sustragerea surplusului rămas în gestiune.
În această activitate au fost atrași de-a lungul timpului marea majoritate a angajaților Depoului de Locomotive Timișoara care își aduceau aportul la activitatea infracțională în funcție de poziția ocupată în cadrul unității.
La grupul infracțional constituit piramidal, au aderat administratorul unei societăţi comerciale ce funcționează „clandestin” lângă rezervoarele principale ale Depoului de Locomotive Timișoara precum şi alte două persoane care aveau rolul de a valorifica combustibilul sustras.
Activitatea infracțională era gândită foarte laborios și pusă la punct în cel mai mic detaliu, membrii grupului evidențiind în documentele unității consumuri de combustibil mai mari decât cele reale, făcând astfel posibilă, însușirea și sustragerea surplusului rămas în gestiune.
Totodată, în activitatea infracțională au fost atrași și au contribuit și angajații laboratorului de determinări fizico-chimice din cadrul Depoul de Locomotive Timișoara, prin utilizarea unor formule de calcul fictive în buletinele de analiză care permiteau producerea surplusurilor în gestiune.
Ulterior, pentru corelarea acestor cifre cu cantitățile alimentate și cele menționate în documentele justificative, gestionarul șef al Depoului de Locomotive Timișoara consemna în registrele aferente cifre nereale ale cantităților de motorină alimentate în timp ce primitor-distribuitorii din subordinea sa foloseau pentru consemnarea cantităților alimentate foi volante, astfel încât să poată fi reglate ulterior cifrele în registrul înseriat, așa cum prevede procedura de alimentare.
S-a reţinut totodată că un alt suspect, în calitate de șef depou, avea obligația de a verifica zilnic înscrisurile existente în registrele de activitate, de a organiza inventarierile decadale, de a verifica integral înregistrările instalațiilor ICL, CEL IVSM, Deuta și benzile de vitezometru și de a participa în comisiile tehnice de constatare și tratare a deficiențelor de material rulant. Contrar acestor îndatoriri, suspectul, cu scopul de a facilita activitatea infracțională, în mod voit nu şi-a îndeplinit aceste atribuții.
De asemenea, o altă suspectă, adjunct al șefului de depou, responsabilă de exploatarea și întreținerea locomotivelor, viza foile de parcurs întocmite în fals de către mecanicii de locomotivă, în care erau menționate cantitățile de motorină livrate și consumate, fără să ia măsuri de eficientizare a consumului și de reducere a pierderilor. Totodată, suspecta avea un rol determinant în planificarea în ture a mecanicilor implicați în activitatea infracțională.
În raport de această fază a activității infracționale, un rol marcant în interiorul grupului infracțional organizat l-a avut liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotive Timișoara. Suspectul a sprijinit sustragerile de combustibil, prin exercitarea de constrângeri și intimidări la adresa organelor de control din cadrul Regionalei CFR Timișoara în cazurile în care aceștia constatau nereguli cu privire la consumurile nejustificate de motorină.
Totodată, în schimbul sprijinirii activității infracționale, suspectul primea lunar de la fiecare mecanic de locomotivă înscris în sindicat, sume cuprinse între 50-100 euro, provenite din valorificarea combustibilului sustras. În funcție de persoanele agreate, liderul sindical, prin intermediul șefului de tură și a revizorului, a coordonat și planificat programul mecanicilor de locomotive, în vederea săvârșiri sustragerilor.
Prin natura funcției, suspectul lăsa să se înțeleagă atât mecanicilor de locomotive cât și membrilor din conducerea depoului că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători București.
De asemenea, activitatea grupului infracțional a fost sprijinită de către un agent de poliție din cadrul Poliției Transporturi Feroviare Timișoara.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2014, suspectul a facilitat activitatea de sustragere de combustibil din incinta Depoului și a îngreunat cercetările efectuate în legătură cu sustragerile, oferind informați membrilor grupului infracțional despre modul de desfășurare a investigaţiilor.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că surplusul de combustibil rămas în urma operațiunilor menționate la dispoziția gestionarului șef era valorificat de către acesta și de către subordonații săi prin vânzarea sub prețul pieței, către mai multe persoane fizice și juridice. De asemenea, în activitatea de valorificare au fost implicați alţi doi suspecți, electricieni în cadrul Depoului.

Valorificarea combustibilului se realiza în următoarele moduri:
Astfel, cu ajutorul reprezentantului unei societăţi comerciale ce funcționa ”clandestin” lângă rezervoarele principale ale Depoului de Locomotive Timișoara, cantitatea de motorină era livrată direct din rezervoarele Depoului printr-un furtun tip ”pompieri”, cât și prin intermediul unor conducte subterane ce fac legătura între rezervoarele depoului și o pompă de alimentare tip PECO aflată în spațiul aparținând CFR.
O altă modalitate de valorificare a surplusului de motorină se desfășura prin intermediul angajaților depoului care scoteau motorina cu autoturismele personale, în acest sens fiind elocvente prinderile în flagrant realizate pe parcursul cercetărilor.

În cauză se efectuează cercetări faţă de un număr de 44 de suspecți.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat până la acest moment al cercetărilor la suma de 3.997.068 lei lei.

Cu ocazia percheziţiilor au fost găsite şi ridicate importante sume de bani fiind totodată identificate şi conductele artizanale menţionate mai sus.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie, polițiștilor de frontieră din cadrul ITPF Timişoara, IJJ Timiș, precum şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

La activităţi au participat şi polițiști din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Timiş, Arad şi Caraş-Severin.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii