Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Vâlcea. Fraudă informatică, spălare de bani. Percheziții domiciliare


15 aprilie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

DIICOT-Vâlcea. Fraudă informatică, spălare de bani. Percheziții domiciliare.

La data de 14 aprilie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea îmreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea au efectuat un număr de 26 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Vâlcea (municipiul Drăgășani, comuna Dănicei și comuna Sutești), Olt (comuna Dobroteasa, comuna Strejești, comuna Cungrea, comuna Vulturești, comuna Verguleasa) și pe raza municipiului București în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că mai multe persoane de pe raza judeţului Vâlcea şi a comunei Dobroteasa, judeţul Olt, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice.
S-a reţinut că activitatea infracţională consta în postarea pe diferite site-uri comerciale a unor anunţuri de vânzare având ca obiecte diferite produse pe care, în fapt, nu le deţineau.
S-a stabilit că sumele de bani obţinute ca urmare a inducerii în eroare a victimelor, cetăţeni străini, efectuată prin postarea anunţurilor de vânzare a bunurilor fictive erau virate de către membrii grupării în conturi bancare deschise în Polonia, fiind ulterior transferate prin sistemul on-line banking în conturi deschise la unităţi bancare din România.
Ca urmare a documentării activităţii infracţionale a rezultat că grupul infracţional era structurat pe 3 paliere, după cum urmează:
Primul palier era format din persoane care aveau rolul de a lansa ofertele fictive de bunuri pe diferite site-uri de profil, fiind denumiţi în argou „lansatori”, şi care erau destinatarii finali ai sumelor de bani obţinute ilicit.
Al doilea palier era reprezentat de către suspecţii care racolau alţi participanţi implicaţi în deschiderea conturilor, ridicarea banilor şi predarea lor.
Al treilea palier îl reprezentau suspecţii al căror rol era acela de a deschide conturi în străinătate, conturi recomandate victimelor pentru a vira banii reprezentând contravaloarea produselor pe care doreau să le achiziţioneze.
Ultimul palier era constituit din suspecţi al căror rol era acela de a dobândi şi a deţine bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, respectiv de a sprijini transferul de astfel de bunuri de către cei care aveau controlul on-line al conturilor.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că din grupul infracţional organizat au făcut parte și alte persoane, respectiv transportatori, al căror rol era acela de a transporta săgețile la unitățile bancare din țară sau din străinătate pentru a deschide conturi și/sau ridica sumele de bani virate.

Prin activitatea grupului au fost prejudiciați cetățeni străini de pe teritoriul Germaniei, Austriei, României, Spaniei, Belgiei, cu suma totală de peste 900.000 euro.

Cercetările continuă, pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică