Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Mihnea Tănase: Ar putea fi o discriminare între creditorul ipotecar și cel chirografar…


15 aprilie 2016 | Elena ZOIȚA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Jud. Mihnea Tănase, Președinte JUDECĂTORIA SECTORULUI 5, s-a referit, în cadrul dezbaterii Catch me if you can: executarea silită asupra părților sociale, organizată de Societatea de Științe Juridice, la o eventuală discriminare între creditorul chirografar și cel ipotecar.

Mihnea Tănase: ”Ar putea fi vorba de o discriminare între creditorul ipotecar care ar avea nevoie de acel acord de 3/4 pentru constituirea ipotecii față de chirografar care, direct, fără niciun fel de acord anterior, ar executa. Din punctul meu de vedere, nu este o discriminare pentru că norma de la art. 202 alin. (5) Legea 31, dacă ne uităm cu atenție, nu protejează în mod real pe ceilalți asociați în situația executării silite, pentru că, în cele mai multe cazuri, este foarte posibil ca părțile sociale să nu fie preluate în contul creanței, ci să fie adjudecate de un terț, terț cu privire la care, prin ipoteză, ceilalți asociați nu și-au exprimat acordul. Situație care se găsește și în cazul chirografarului, deci, practic, art. 202 alin. (5) nu impune, din punct de vedere execuțional, un tratament diferit între chirografar și ipotecar, ei sunt cam în aceeași situație, singura diferență dintre ei ar fi aceea în care se preia în contul creanței, deci implicit dându-și acordul pentru ipotecă, acordul ar fi acordat și pentru o executare de către creditorul urmăritor. Deci nu mi se pare că ar fi vorba de o discriminare pe tărâmul lui art. 202 alin. (5). De ce spun că ar fi permisă executarea? Art. 66 alin. (2), în actuala formulă, din păcate, este destul de clar, pot sechestra și vinde acțiunile ori părțile sociale.”

* Selecție realizată de Elena Zoița

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii