Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Afaceri transfrontaliere, Drept comercial, Revista revistelor juridice

Mihai Șandru: Interpretarea Convenţiei de la Viena asupra contractelor de vânzare internaţională de mărfuri de către Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României

18 aprilie 2016 | Cosmina SIMA

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru a publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 1/2016 articolul intitulat „Interpretarea Convenţiei de la Viena asupra contractelor de vânzare internaţională de mărfuri de către Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României”.

România a aderat la Convenția Națiunilor Unite asupra contractelor de vânzare internațională de mărfuri (CVIM) în anul 1991, intrând în vigoare pentru aceasta un an mai târziu. Hotărârile Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (prescurtat, în continuare, CAB) reprezintă aplicarea și interpretarea Convenției de la Viena. Aplicarea CVIM se datorează fie aplicării normelor conflictuale de drept internațional privat, fie prin aplicarea Convenției în temeiul art. 1 alin. (1) lit. a). CVIM își poate extinde aplicarea numai dacă normele de drept internațional privat permit aplicarea legii unui stat contractant. Atât instanțele arbitrale, cât și instanțele jurisdicționale, au stabilit că, în situația în care este aleasă legea română ca lege aplicabilă, este aleasă, implicit, și CVIM, ca urmare a apartenenței acesteia la dreptul român.

Au fost situații în care CVIM a fost aplicată și în alte contracte decât cele de vânzare internațională (cum ar fi contractele de Iohn), fără a fi făcute, însă, dezbateri cu privire la extinderea aplicării Convenției.  Spre exemplu, aceasta a fost extinsă într-o cauză asupra garanției plății, garanția fiind strâns legată de contractul principal, contract de vânzare, care era supus regulilor CVIM. Un alt exemplu ar fi situația în care tribunalul arbitral a aplicat dispozițiile naționale (românești) într-un litigiu ce avea ca obiect executarea unui contract în regim de Iohn, beneficiarul neîndeplinindu-și obligația de a plăti unele facturi emise de executant. Atât normele conflictuale, cât și o interpretare improprie a art. 7 pct. 2 din CVIM au determinat aplicarea dreptului național.

Ca urmare a interpretării jurisprudenței, se pot determina anumite modalități de aplicare a CVIM. În primul rând, CVIM poate fi aplicată în mod exclusiv, fără a se mai face trimitere la dispozițiile legii române de ratificare. Astfel, într-o cauză a CAB, deși partea făcuse trimitere la dispozițiile naționale (dreptul român), instanța arbitrală a soluționat cauza bazându-se, în drept, doar pe dispozițiile CVIM. În al doilea rând, CVIM este utilizată ca argument de autoritate. Într-o cauză în care legea română era cea aplicabilă, instanța arbitrală a argumentat aplicarea legii române, făcând referire, printre altele, și la dispozițiile art. 53 din Convenție. În al treilea rând, CVIM este utilizată ca element de comparație.  Spre exemplu, într-o cauză în care instanța arbitrală era cea în măsură să judece la acel moment, instanța a făcut comparație între dispozițiile legale de drept național (român) și cele din Convenție, ajungând la concluzia că aceastea din urmă sunt moderne și, prin urmare, aplicabile. În al patrulea rând, s-au realizat și interpretări autonome. Consecința aderării României la Convenție este aceea a considerării CVIM ca fiind lex specialis, raportată la legea română.

Au mai apărut și alte probleme în aplicarea Convenției. Spre exemplu, cu privire la conformitatea mărfurilor, CVIM prevede obligația ca marfa predată de către vânzător să fie conformă cu condițiile prevăzute de părți referitor la cantitate, calitate și tip de marfă, o marfă nepotrivită destinației obișnuite fiind considerată neconformă.  De asemenea, la art. 49 din Convenție se prevede posibilitatea cumpărătorului de a rezilia contractul, în cazul în care vânzătorul nu a executat o obligație prevăzută în contract, iar această neexecutare reprezintă o contravenție esențială la contract ori dacă, deși cumpărătorul a acordat un termen suplimentar, vânzătorul nu predă marfa. Cât privește plata prețului sau diferența de plată a prețului, soluționarea s-a dat, de cele mai multe ori, prin aplicarea legii române, aducându-se, cu argument de autoritate, completări cu CVIM.

În concluzie, aplicarea Convenției de la Viena poate să fie interpretată și analizată ca urmare a realizării unei examinări minuțioase a jurisprudenței (hotărâri arbitrale), atât din punctul de vedere al domeniului personal, cât și al celui material al Convenției.

* Articolul poate fi lecturat integral aici.

Evenimente juridice

Interviuri JURIDICE.ro

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Cosmina Sima

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories