Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Alexandru Țiclea: Modificări ale legislației muncii prin noile norme penale
22.04.2016 | Ioan Dumitru APACHIȚEI

JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Alexandru Țiclea a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 5/2014 articolul intitulat „Modificări ale legislației muncii prin noile norme penale”.

Modificările operate în legislația muncii ca urmare a noilor reglementări din noul Cod penal și noul Cod de procedură penală au operat prin trei acte normative: Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a noului Cod penal, Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a noului Cod de procedură penală și Legea nr. 286/2009 (noul Cod penal) care a preluat o serie de prevederi cu caracter penal din Codul muncii și din Legea nr. 319/2006 a securități și sănătății în muncă.

1. Modificările operate prin Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a noului Cod penal

Abrogarea art. 261-263 din Codul muncii a avut ca scop trecerea acestora în materia noului Cod penal. Acestea priveau neexecutarea hotărârilor judecătorești privind plata salariilor, reintegrarea în muncă și condiția depunerii plângerii prealabile în vederea punerii în mișcare a acțiunii penale. Modificările operate au avut ca și finalitate gruparea prevederilor anterior amintite într-o singură infracțiune cu conținuturi alternative la art. 287 din noul Cod penal.

De asemenea, tot prin Legea nr. 187/2012 legiuitorul operează modificări și în cuprinsul Legii nr. 319/2006 a securității sociale și sănătății în muncă vizând același scop, de a transfera normele cu caracter penal din legile speciale în noul Cod penal. Astfel, au fost abrogate art. 37, art. 38 și art. 42 alin. (3) din Legea nr. 319/2006 și al căror conținut se regăsește, cu unele modificări în cuprinsul art 349 (neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă) și de art. 350 (nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă) din noul Cod penal.

Tot în contextul reglementărilor operate de Legea nr. 187/2012 se regăsesc și modificările aduse la art. 264 și art. 265 din Codul muncii. În ceea ce privește art. 264, limitele de pedeapsă au fost reduse, astfel la alin. (1) minimul special a coborât de la 6 luni la o lună iar la alin. (4) minimul special a coborât de la un an la 3 luni, maximul special de un an și respectiv 2 ani a fost menținut în ambele cazuri. La art. 265 cea mai importantă modificare vizează, de asemenea, reducerea limitelor de pedeapsă, astfel, minimul special coboară de la un an la 3 luni iar maximul special de la 3 ani la 2 ani.

2. Modificările operate prin Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a noului Cod de procedură penală

Ca urmare a măsurilor preventive reglementate de noul Cod de procedură penală au fost necesare și adaptări ale reglementărilor din ramurile de drept tangențiale. Astfel, prin modificarea adusă la art. 52 alin. (1) din Codul muncii este prevăzută o nouă situație de suspendare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului în cazul în care împotriva salariatului a fost luată măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune iar obligațiile stabilite îi împiedică executarea contractului de muncă, ori este arestat la domiciliu. O altă modificare vizează conținutul art. 61 lit. b) din Codul muncii, care pe lângă arestarea preventivă a angajatului pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, introduce și ipoteza arestului la domiciliu, pentru acceași perioadă. Astfel, se identifică două ipoteze ce dau dreptul angajatorului de a dispune concedierea.

3. Modificările operate prin Legea nr. 286/2009 – noul Cod penal

Pe lângă noile reglementări în materia Codului penal determinate de  abrogările operate prin Legea nr. 187/2012, prezentate anterior, se distinge și o nouă faptă incriminată ce privește folosirea abuzivă a funcției în scop sexual ce implică, de asemenea, relațiile de muncă.

Ioan Dumitru Apachiței

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.