Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PJ Brăila. Ucidere din culpă. Arest la domiciliu


18 aprilie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

PJ Brăila. Ucidere din culpă. Arest la domiciliu.

În cauza constituită la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila având ca obiect accidentul de circulaţie petrecut la data de 4 aprilie 2016 în municipiul Brăila, soldat cu decesul a cinci persoane, procurorii au solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila arestarea preventivă a inculpatului N. M., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. (1), (2), (3) Cod penal.

Faţă de inculpat instanţa a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 15 aprilie 2016. Împotriva acestei încheieri Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a formulat contestaţie, conform prevederilor legale.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă a rezultat următoarea situaţie de fapt:
La data de 4 aprilie 2016, în jurul orei 06:40, inculpatul N. M., în timp ce conducea autoturismul marca Renault Megane pe Şoseaua Rîmnicu-Sărat din municipiul Brăila, prin încălcarea dispoziţiilor legale privind circulaţia pe drumurile publice, a pătruns pe contrasens, încălcând marcajul longitudinal dublu continuu.
Inculpatul şi-a continuat deplasarea pe contrasens, schimbând treapta de viteză în una superioară şi mărind viteza, cu toate că, din sens opus, pe aceeaşi bandă de lângă axul drumului se deplasa în mod regulamentar o autoutilitară. Pentru a evita coliziunea cu aceasta din urmă, inculpatul N. M. a virat brusc stânga, iar pe fondul vitezei excesive (105 km/h), a părăsit partea carosabilă, a urcat pe platoul din dreptul staţiei de transport în comun special amenajată şi a intrat cu partea frontală într-un grup de cinci persoane; pe patru dintre acestea le-a proiectat în peretele imobilului de pe traiectoria de deplasare, cauzându-le decesul. Înainte de coliziunea autoturismului cu un stâlp de beton ce delimita două imobile, inculpatul a lovit tot cu partea frontală a autoturismului şi a accidentat mortal o a cincea persoană care se deplasa pe trotuar în acel moment.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică