Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Interviuri REPUBLICA MOLDOVA SELECTED Universitaria

Marcel Mămăligă: Dreptul e un fenomen social plin de flexibilitate, un pilon de bază al societăţii

18 aprilie 2016 | Alina MATEI

Alina Matei: Mulțumesc, Marcel, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu pentru cititorii JURIDICE.ro. Cum de ai ales să studiezi Dreptul? Părinții ce au zis că vii în România să faci facultatea? Cine a fost susținătorul tău cel mai important?

Marcel Mămăligă: E o plăcere pentru mine să acord acest interviu şi pe această cale vă mulţumesc pentru invitaţie.

Dreptul a fost mereu una din ştiinţele ce m-a pasionat de mic. Chiar dacă în timpul liceul nu eram sigur ce facultatea urma să aleg, Dreptul a rămas, cu tărie, cel mai reprezentativ domeniu şi am urmat cu mult entuziasm această cale.

Părinţii m-au susţinut şi m-au încurajat mereu în toate deciziile pe care le-am luat, iar când am fost admis la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, au fost foarte bucuroşi şi mândri de mine.
Fară îndoială, cel mai important susţinător a fost familia, care mi-a fost alături şi pe această cale le mulţumesc enorm de mult.

Alina Matei: Facultatea de Drept de la Chișinău nu a fost un motiv suficient să înveți acolo? Sau dorința de a veni în România nu se limitează doar la urmarea cursurilor Facultății de Drept a Universității din București?

Marcel Mămăligă: Deşi am fost admis şi la Facultatea de Drept din Chişinău, mi-am dorit foarte mult să studiez la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, iar acest vis a devenit realitate. Această dorinţă s-a datorat, în mare parte, tradiţiei şi prestigiului pe care îl are Facultatea de Drept, cât şi a calităţii studiilor şi perspectivelor pe care aceasta le oferă.

Alina Matei: Cum ai găsit profesorii, colegii? Cursurile, structura lor, așa cum le-ai descoperit, se potrivesc cu așteptările tale?

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Marcel Mămăligă: Atât profesorii, cât şi colegii au fost şi sunt foarte deschişi, amabili, receptivi şi prietenoşi. Am avut ocazia să asist la câteva cursuri în timpul liceului, astfel încât eram familiarizat, în mare parte, cu structura acestora, iar la facultatea le-am descoperit aproape la fel, cu impresiile pe care le aveam deja.

Alina Matei: Ce materie îți place? Care profesor sfredelește materia captivându-vă atenția mai abitir decât Internetul?

Marcel Mămăligă: Deşi îmi este greu să optez pentru o singură materie preferată, pot spune cu siguranţă că m-au captivat Dreptul Civil, Dreptul Constituţional şi Dreptul Internaţional Public. Fiecare profesor este special în felul său, chiar îmi este dificil să aleg unul.

Alina Matei: De JURIDICE.ro când ai auzit și ce ai auzit?

Marcel Mămăligă: De JURIDICE am auzit chiar în prima lună de facultate şi am fost plăcut surprins să aflu cu ce se ocupă, de popularitatea pe care o avea, chiar şi în rândul studenţilor, nu doar a juriştilor.

Alina Matei: Ești managerul proiectului Monitorul Oficial Gratuit. Ce presupune aceasta?

Marcel Mămăligă: Proiectul Monitorul Oficial Gratuit presupune postarea pe Facebook a noutăţilor legislative apărute în Monitorul Oficial al României, aducând astfel, zi de zi, la cunoştinţa juriştilor, dar şi celorlalte persoane interesate, cele mai noi acte legislative.

Alina Matei: Postarea pe Facebook a celor mai interesante acte normative care se publică în Monitorul Oficial al României aduce cititori studenți sau juriști?

Marcel Mămăligă: Impactul ştirilor se extinde asupra ambelor categorii de cititori. Atât studenţii, cât şi juriştii sunt curioşi să afle despre cele mai interesante acte normative apărute în Monitorul Oficial al României şi sa fie la zi cu toate noutăţile şi modificările legislative.

Alina Matei: Cu un ochi privești și spre legile, Monitorul Oficial al Moldovei sau viața juridică din Republica Moldova sau ești concentrat pe țara mamă, România?

Marcel Mămăligă: Desigur că încerc să fiu atent şi la evoluţia legislativă din Republica Moldova, dar marea mea activitate e axată pe legislaţia din România, un factor important avându-l şi activitatea de la facultate.

Alina Matei: Ce înseamnă Facebook pentru tine?

Marcel Mămăligă: Facebook-ul e un spaţiu care îţi oferă şansa să comunici cu număr mare de persoane, din diferite colţuri ale lumii, un spaţiu în care eşti mereu în contact cu toate noutăţile din cele mai diverse domenii, dar şi un loc unde poţi învăţa multe lucruri noi.

Alina Matei: Ce faci în timpul liber? Sau timpul trece și nu rămâne mai nimic pentru timp liber?

Marcel Mămăligă: Deşi sunt în mare parte ocupat cu facultatea şi alte activităţi conexe, în timpul liber pe care îl am prefer să ies cu prietenii, să joc fotbal sau să citesc o carte.

Alina Matei: Ce vrei să faci în viitor? Cum crezi că va fi viața ta profesională? Comodă, la adăpost sau, dimpotrivă, plină de acțiune, câte o căzătură time to time, dar oricând cu gândul la ceea ce trebuie făcut?

Marcel Mămăligă: Nu m-am decis încă ce profesie voi îmbrăţişa în viitor, dar cred că o voi alege pe cea de judecător. Sper ca viaţa mea profesională să fie şi comodă, dar şi plină de acţiune. Eu cred că un jurist trebuie să fie mereu în acţiune, iar orice căzătură ne face mai puternici.

Alina Matei: Dreptul este un factor de coeziune, de unire, sau doar reguli, obligații, principii?

Marcel Mămăligă: Dreptul e spaţiul în care regulile şi principiile se unesc de oameni, un fenomen social plin de flexibilitate, un pilon de bază al societăţii. Nu cred ca dreptul se limitează doar la unele reguli şi obligaţii, e o ştiinţă care răspândeşte sentimentul corectitudinii şi al dreptăţii în rândul oamenilor, dar şi stimulează coeziunea dintre aceştea.

Alina Matei: Care e cartea ta preferată din literatura română?

Marcel Mămăligă: Dacă ar fi să aleg o singură carte, cred că aceea ar fi „Moromeţii” de Marin Preda, deşi aş include în aceasta categorie şi multe alte opere de valoare din literatura română.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.

Marcel Mămăligă: Cititorilor JURIDICE.ro, le doresc mult succes în tot ceea ce fac şi să aibă cât mai multe realizări.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Marcel Mămăligă: Şi eu vă mulţumesc, a fost o mare onoare să acord acest interviu.

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership