Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Codul deontologic comun realizează pentru prima dată echilibrul între autoritate și apărare
18.04.2016 | Rodica Aida POPA

Secţiuni: Interprofesional, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Stimate domnule judecător Mircea Aron, Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,

Stimate domnule avocat Florea Gheorghe, Președinte al Uniunii Naționale a Barourilor din Româna,

Stimate domnule procuror Bogdan Dimitrie Licu, Prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție,

Stimate domnule Lucian Netejoru, Inspector – șef al Inspecției Judiciare,

Stimată doamnă judecător Octavia Spineanu Matei, director al Institutului Național al Magistraturii,

Consensum facit legem (Buna înțelegere suplinește legea) este ceea ce vă propun astăzi în deschiderea Conferinței ’’Dialog interprofesional între judecători, procurori și avocați – necesitate în consolidarea justiției în societatea democratică din România’’, care să ne unească în discuții constructive, pline de idei luminoase și inspirație.

Sunt convinsă că va fi așa, pentru că pentru prima oară într-o conferința altfel vor dialoga judecători, procurori și avocați, ordinea fiind valabilă și invers, adică avocați, procurori sau judecători ori procurori, judecători și avocați, unindu-ne pasiunea pentru a interpreta și aplica legea, stabilirea adevărului, iubirea de a face un act de justiție drept pentru cel care i se adresează: justițiabilul.

Cuvintele cheie ale acestei conferințe sunt unitatea în diversitate, complementarietatea profesiilor conferind unitate și nu separare.
Modul în care fiecare vom dialoga va da nota personalității fiecăruia, însă toate discuțiile ce se vor desfășura la un loc vor da sens nevoii de a fi empatici, profesioniști și deschiși unor noi modalități de lucru împreună.

Știința de ’’a fi’’ stă în fiecare, știința de ’’a face’’ devine acțiune concretă, atunci când împreună hotărâm sau nu că ne este necesar un Cod deontologic comun al judecătorilor, procurorilor și avocaților, elaborăm sau nu un Manual de bune practici interprofesionale comun, pe care să le aplicăm în mod concret și efectiv.

Realitatea ne îndeamnă la aplicarea legii de către fiecare dintre profesii, atât în instrumentarea unei cauze, în formularea excepțiilor, cererilor, în judecarea ei, în redactarea actelor procedurale, toate acestea fiind expresia palpabilă a interferării funcțiilor și atribuțiilor specifice.

La ce ne-ar mai fi necesar și un cadru normativ chiar secundar, sau fie de recomandare?

Răspunsul este ca să ne adaptăm foarte bine unei schimbări rapide la realitate, instrumentele propuse oferind soluții pe care realitatea ni le oferă.

Aceste instrumente de lucru le regăsim în majoritatea Avizelor Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, considerate ca fiind pe deplin utile, conferind încredere nu numai celor care le aplică, dar și justițiabilului.

Etica interprofesională este necesară mai mult ca oricând prin criterii de integritate comune și complementare, transparența și predictibilitatea acestora conferind încredere.

Existența unor coduri etice interprofesionale ale judecătorilor și procurorilor și respectiv al avocaților reprezintă o modalitate care întărește profesiile în individualitatea lor chiar dacă ar cuprinde norme comune pe anumite teme, în timp ce un Cod unitar deontologic comun realizează pentru prima dată echilibrul între autoritate și apărare.

Carta interprofesională a judecătorilor, procurorilor și avocaților români constituie instrumentul fundamental care a consacrat interprofesionalitatea în mediu juridic românesc, ca model de unitate în consolidarea unei justiții efective în mileniul XXI, model unic european, ce constituie cea mai nouă formă de abordarea a justiției, fiind invocat în multe state europene, ca Franța, Belgia, Polonia, Olanda, Armenia.

Am formulat deja câteva propuneri de dialog asupra cărora vom dialoga, aprecierile și criticile dând sens unor idei, care le vom concretiza într-o formă, iar cel mai important este de a le aplica.
Dragi colegi, în speranța că astăzi scriem împreună în concret o pagină de unitate interprofesională, închei intervenția inaugurală cu invitația la încredere, speranță și bucurie că împreună putem contribui la o altfel de justiție.

Judecător dr. Rodica Aida Popa
Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală
Reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti