Profesor universitar doctor şi conducător de doctorat, pus sub control judiciar pentru înșelăciune, uz de fals și abuz în serviciu
20 aprilie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA
PJ S1 București. Înșelăciune, uz de fals, abuz în serviciu. Control judiciar.
Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpata U. G. Ș., profesor universitar doctor şi conducător de doctorat în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, sub aspectul săvârşirii a nouă infracţiuni de înşelăciune, 5 infracţiuni de uz de fals, 6 infracţiuni de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu şi o infracţiune de abuz în serviciu.
De asemenea, prin ordonanţa din data de 15 aprilie 2016, faţă de aceasta a fost luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:
În perioada 2012-2013, în calitate de conducător de doctorat în cadrul instituţiei mai sus menţionată, inculpata U. G. Ș. a pretins şi primit de la nouă persoane (toate înmatriculate la Şcoala Doctorală) sume de bani ce reprezentau taxele aferente studiilor doctorale, cu sume cuprinse între 1.000 lei – 15.000 lei, ce ar fi trebuit achitate la casieria instituţiei, inducându-le în eroare cu privire la faptul că va achita personal taxele sau prin intermediul unor societăţi comerciale.
În fapt, inculpata nu a achitat respectivele taxe, ci a depus la dosarele doctoranzilor documente de plată (facturi, ordine de plată) false, fără acoperire în realitate.
Prin depunerea documentelor false, inculpata U. G. Ș. i-a determinat pe angajaţii Şcolii Doctorale să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, fără vinovăţie, aşa încât Academia de Poliţie a prestat serviciile aferente, în condiţiile în care plata taxelor nu era efectuată.
De asemenea, în perioada 2013-2014, a refuzat predarea tezei de doctorat a unei persoane vătămate către Secretariatul Şcolii Doctorale, aşa încât dosarul acesteia să fie înaintat către Ministerul Educaţiei în vederea acordării titlului de doctor, vătămând astfel interesele legitime ale persoanei vătămate de a i se acorda respectivul titlu.
Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.
Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
:: sursa: www.mpublic.ro
Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro