Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Iași. Dare de mită, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, luare de mită, abuz în serviciu, mărturie mincinoasă, folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete. Trimitere în judecată
21.04.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Iași. Dare de mită, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, luare de mită, abuz în serviciu, mărturie mincinoasă, folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată,
sub control judiciar a inculpaților:
M. G., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
dare de mită (2 fapte),
fals material în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
M. V., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
dare de mită (2 fapte),
– complicitate la infracțiunea de fals intelectual,
C. N.-I., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
A. A.-A. și D. G., consilieri în cadrul AFIR – Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Iași, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită,
P. L.-B., consilier în cadrul AFIR – Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
fals intelectual, în formă continuată;
și în stare de libertate a inculpaților:
H. C.-L., consilier în cadrul AFIR – Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual,
V. V., cu privire la săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Începând din anul 2011, inculpatul C. N.-I. a depus la AFIR – Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Iași mai multe documente în care a menționat în mod nereal că este beneficiarul proiectului întocmit în numele Întreprinderii individuale „C. N.-I.”, în baza cărora a obținut în cadrul măsurii 112 – Instalarea tânărului fermier, o finanțare în valoare de 10.000 euro.
În realitate, beneficiarii reali ai acestui proiect erau inculpații M. G. și M. V., acesta din urmă fiind și cel care a semnat, în locul inculpatului
C. N.-I., „Fișa de verificare pe teren” ce conținea date nereale, acțiune ce a constituit un ajutor pentru inculpații P. L.-B. și H. C.-L., care, în calitate de consilieri în cadrul OJFIR Iași au întocmit respectivul document. De asemenea, inculpatul P. L.-B. a fost cel care a completat ulterior documentele care au stat la baza aprobării proiectului respectiv deși cunoștea faptul că datele inserate în cuprinsul său nu corespundeau realității.
La data de 23 ianuarie 2015, inculpații D. G. și A. A.-A., în calitate de consilieri în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Iași, cu ocazia unui control efectuat la ferma respectivă situată în localitatea Moșna, județul Iași, au pretins și primit suma de 400 de lei fiecare, de la inculpații M. V. și M. G., pentru ca aceștia să nu constate eventuale nereguli.
Cu ocazia efectuării controlului, cei doi consilieri au ridicat mai multe documente, printre care și Registrul Jurnal de Încasări și Plăți și Registrul Inventar.
În data de 26 ianuarie 2015, inculpatul D. G., i-a cerut inculpatei M. G. să depună documentele menționate mai sus la Administrația Finanțelor Publice a Comunei Răducăneni și să le înregistreze cu o zi înainte sau cel mai târziu în ziua în care a fost efectuat controlul ferma respectivă (23 ianuarie 2015), lucru pe care aceasta din urmă l-a și făcut, ulterior depunând acele documente la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Iași.
La data de 27 iulie 2015, inculpatul V. V., fiind audiat în prezenta cauză, în calitate de martor a făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptul că inculpatul M. V. nu i-a solicitat vreodată să-l împrumute cu vreo sumă de bani pentru a-i da reprezentanților AFIR cu titlu de mită și că nu are cunoștință despre efectuarea vreunui control în cursul lunii ianuarie 2015.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 43.233 lei, reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile decontate beneficiarului „Întreprinderea Individuală C. N.-I.”, sumă la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparține inculpaților M. V., M. G., C. N.-I., P. L.-B., A. A.-A. și D. G.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.