Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Maria Fodor, Corina Florența Popescu: Cercetarea la fața locului în procesul civil


25 aprilie 2016 | Ioana-Bianca TOFAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Prof. univ. dr. Maria Fodor și lect. univ. dr. Corina Florența Popescu au publicat, în Revista Pandectele Române nr. 12/2015, articolul intitulat „Cercetarea la fața locului în procesul civil”.

Dispozițiile Codului de procedură civilă arată că unul dintre mijloacele prin care instanța poate cunoaște nemijlocit faptele litigioase este cercetarea la fața locului, denumită și descindere locală sau anchetă judecătorească. Cercetarea la fața locului este enumerată printre mijloacele de probă, deși aceasta nu este un veritabil mijloc de probă, ci un act procedural prin care se urmărește obținerea unor probe directe.

Legiuitorul precizează că aceasta se poate face, la cerere sau din oficiu, când instanța apreciază că este necesară pentru lămurirea procesului.

Cercetarea la fața locului este mijlocul procesual prin care instanța constată nemijlocit starea unor lucruri, situația acestora, locul așezării lor  sau alte împrejurări de fapt ce au legătură cu obiectul prestației deduse judecății. Acesta poate avea ca obiect numai împrejurări de fapt.

Încheierea prin care se admite descinderea locală va determina împrejurările de fapt ce urmează să fie lămurite la fața locului și va indica data (ziua și ora), locul unde se va efectua cercetarea, partea care trebuie să achite cheltuielile necesare cercetării, precum și, sub sancțiunea decăderii, termenul până la care trebuie să depună la grefă dovada achitării sumei stabilite pentru acoperirea cheltuielilor. Depunerea sumei pentru acoperirea cheltuielilor se va putea face și după împlinirea termenului fixat în acest scop, dacă prin aceasta nu amână judecata.

Dacă s-a dispus o cercetare la fața locului, aceasta se va efectua, când este cazul, mai înainte de administrarea celorlalte probe. Ca atare, instanța va aprecia, în funcție de împrejurările cauzei, asupra momentului efectuării cercetării la fața locului, în situația în care s-a încuviințat aceasta.

Cercetarea la fața locului se face, cu citarea părților, de către judecătorul delegat în acest scop sau de către întregul complet de judecată. În cazurile în care participarea procurorului la judecată este impusă de lege, cercetarea se va face în prezența acestuia.

La fața locului pot fi ascultați martorii, experții și părțile pentru a obține lămuririle suplimentare, dacă instanța a încuviințat aceste măsuri martorii și experții vor fi citați pentru data, ora și locul efectuării cercetării.

Cercetarea făcută fără citarea părților este lovită de nulitate, iar hotărârea bazată pe aceasta este nelegală.

Dacă cercetarea la fața locului nu se finalizează termenul stabilit, ea va continua într-o zi următoare.

Despre cele constatate și măsurile luate la fața locului, instanța va întocmi un proces-verbal. Acesta se va semna de către cei prezenți și se va depune la dosarul cauzei, împreună cu anexele.

Deși legea nu prevede expres, cercetarea la fața locului poate fi făcută și de o altă instanța, prin comisie rogatorie.

Ioana-Bianca Tofan

 

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică