Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la procedura de atribuire a unui contract de achiziții publice. UPDATE: concluzii AG (dreptul Uniunii nu s-ar opune)
04.05.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: Achiziții publice, CJUE, Content, Dreptul Uniunii Europene, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

04 mai 2017: Avocatul general propune următoarea soluție:

„1) Articolul 7 din Directiva 2004/17/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004 de coordonare a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale trebuie interpretat în sensul în care nu se opune unei reglementări naționale precum cea prevăzută la articolele 4 și 11 din Decretul legislativ nr. 18/1999, care nu prevede o licitație publică prealabilă pentru fiecare ipoteză de atribuire, chiar temporară, a unor spații destinate prestării de servicii de handling la sol.

2) Atribuirea trebuie realizată potrivit articolului 16 alineatul (2) din Directiva 96/67/CE a Consiliului din 15 octombrie 1996 privind accesul la piața serviciilor de handling la sol în aeroporturile Comunității, astfel încât aceste spații să fie împărțite între diferiții prestatori de servicii de handling la sol, inclusiv nou‑veniții în domeniu, în măsura necesară exercitării drepturilor lor și pentru a permite concurența eficientă și corectă, pe baza normelor și criteriilor pertinente, obiective, transparente și nediscriminatorii, aspect a cărui verificare este de competența instanței naționale.” (s.n. – M.M.-B.)

:: concluzii AG

***

22 aprilie 2016: Judecătorul italian se întreabă cu privire la procedura de atribuire a unui contract de achiziții (C-701/15 Malpensa Logistica Europa).

Situația de fapt:
1. libertatea de stabilire;
2. reglementare privind contractele de achiziții publice comunitare în privința activităților referitoare la exploatarea unei regiuni geografice în scopul punerii la dispoziția transportatorilor aerieni a aeroporturilor;
3. interpretarea acestei reglementări de maniera în care este redată la punctele 6.4 și 6.5 din încheierea de trimitere;
4. necesitatea de a afla dacă dreptul Uniunii se opune unei reglementări naționale care nu prevede o selecție publică prealabilă pentru fiecare ipoteză de atribuire, chiar temporară, a unor spații cu această destinație.

Dispoziții incidente: articolul 7 din Directiva 2004/17/CE de coordonare a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale

Articolul 7
Dispoziții privind explorarea sau extracția de petrol, gaze, cărbune sau alți combustibili solizi, precum și porturile și aeroporturile

Prezenta directivă se aplică activităților referitoare la exploatarea unei regiuni geografice în scopul:
(a) explorării sau extracției de petrol, gaze, cărbune sau alți combustibili solizi sau
(b) punerii la dispoziția transportatorilor aerieni, maritimi sau fluviali, a aeroporturilor și a porturilor maritime sau fluviale sau a altor terminale de transport.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti