Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Starea justiției în 2015 și modestia CSM
22.04.2016 | Adrian Toni NEACȘU

Fara aerul festivist de altadata, aproape in anonimat, Consiliul Superior al Magistraturii a dat seama despre starea justitiei in 2015. Potrivit chiar legii sale de organizare si functionare [1], raportul trebuia intocmit si prezentat in fata camerelor reunite ale Parlamentului pana in 25 februarie 2016. Prezentarea ar fi trebuit sa fie urmata de dezbateri, de analiza evolutiilor si perspectivelor, de anticiparea unor politici publice privind situatia si insanatosirea sistemului judiciar. Cum obligatia legala nu s-a aplicat decat o singura data (in 2008!), putem trage concluzia ca ea a iesit din vigoare, prin desuetudine. Nu este prima norma legala afectata teribil de ipocrizie prin inaplicabilitate in lumea reala, asa ca nu facem prea mult caz de asta. Oricum, de ani de zile, justitia evolueaza autist fata de societate si structurile ei politice, nu da socoteala de nimic, nu dialogheaza si nu ofera explicatii. E, precum Biserica insasi, deasupra framantarilor pamantesti, fie ele cat de intense si legitime.

Nu as fi scris nimic de data aceasta [2], mi-a pierit cheful, despre insiruirea neprietenoasa de cifre si statistici din Raportul privind starea justitiei daca nu as fi constatat ca sistemul judiciar, prin Consiliul Superior al Magistraturii, nu stie sa se laude cu nimic din ceea ce chiar a realizat in 2015.

In acest an a fost finalizat si lansat public giganticul proiect de publicare a hotararilor judecatoresti pe internet prin intermediul Romanian Legal Institute Information (RoLII). Implicarea CSM in realizarea lui a fost decisiva. Participarea instantelor la alimentarea lui cu hotarari este continua si spectaculoasa. Nu a fost usor, este un efort gargantuesc de peste 7 ani, insa acum portalul national de jurisprudenta este online, este functional si o mica auto-magulire in bilantul general al activitatilor sistemului judiciar in 2015 nu ar fi facut decat sa atraga in mod meritat ceva mai mult atentia publica asupra lui.

In cele 161 de pagini ale raportului (fara anexe) am gasit o sigura referire la Portalul national de jurisprudenta, ratacita in capitolul referitor la examenul preocuparilor (deosebite desigur) ale CSM in domeniul unificarii practicii judiciare. Nici Raportul privind activitatea CSM in 2015 nu este mai generos.

Pentru a fi onest, nici alte realizari ale sistemului judiciar in vederea cresterii transparentei judiciare nu sunt reflectate in nici un fel. Revolutia tehnologica de la Curtea de apel Cluj, replicata in 2015 la Curtea de apel Timisoara, realizata prin eforturi, financiare dar mai ales vizionare, proprii, nu exista. Cu toate acestea avem in Romania o prima instanta practic virtualizata, ale carei dosare sunt accesibile avocatilor si partilor de la distanta. Tribunalul Arad, Tribunalul Pitesti dar si alte instante deruleaza de ani de zile proiecte similare, invizibile de la Bucuresti. (Ma rog, nu chiar invizibile Ministerului Justitiei care atunci cand trebuie stie sa puna bete in roate si sa invoce incalcarea securitatii datelor informatice si utilizarea inadecvata a sistemului national de gestiune a dosarelor in instante, ECRIS.).

Portalul national de jurisprudenta este insa chiar proiectul Consiliului Superior al Magistraturii si, dupa modesta mea parere, cel mai ambitios si mai de succes proiect informatic derulat chiar de catre sistemul judiciar romanesc. Prin lansarea lui s-a bifat birocratic o cerinta expresa ceruta de Comisia Europeana prin rapoartele anuale privind evaluarea mecanismului de cooperare si verificare inca din 2010. Dincolo de asta insa, castigul este pentru justitiabilul roman, pentru profesionistii din justitie si nu in ultimul rand pentru instantele insele. Este castigul nostru.

Am sa dau eu seama, in locul CSM, de cateva cifre si statistici care arata dimensiunea acestui castig. Raportez cu nedisimulata mandrie, recunosc.

RoLII inseamna pe scurt impunerea ideologiei globale a accesului liber la jurisprudenta in Romania. Principiile ei fundamentale, le-am expus, cam didactic, destul de des (vezi ultima oara), chiar pe JURIDICE.ro, un camarad vechi in luptele duse. Publicarea tuturor hotararilor judecatoresti pronuntate de instantele nationale, in forma lor originala, fara alte modificari decat cele necesare pentru protectia datelor personale si accesul la ele liber, generalizat, anonim si neconditionat. Bazele de date sunt puse liber la dispozitia operatorilor privati, in vederea introducerii lor in programe performante de documentare juridica. RoLII isi asuma doar publicarea originala, scoaterea la lumina a hotararilor judecatoresti si punerea lor in circulatie, nicidecum realizarea unor sisteme de documentare profesionala.

In acest moment pe www.RoLII.ro sunt publicate 5.408.463 de hotarari judecatoresti, apartinand judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel din Romania.

Prin gigantismul lui, sistemul romanesc de publicare a hotararilor judecatoresti este cel mai mare din intreg spatiul de drept european continental, fiind depasit doar de cateva proiecte similare din spatiul anglo-saxon, cu caracter international insa.

Pe ani, exista 1,3 milioane hotarari din 2012, 1,34 milioane hotarari din 2013 si 1,21 milioane hotarari din 2014. Pentru anul 2015 s-au publicat deja 1.063.098 de hotarari judecatoresti din totalul de 2.237.221 cauze. Rezultatul este influentat de ritmul lent in care unele instante supraaglomerate motiveaza si astfel reusesc sa inchida dosarul in sistemul informatic.

Ca sa intelegem dimensiunea reala ma voi referi la cateva date rezultate din Raportul privind starea justitie pe 2015. Curtile de apel au pronuntat in 2015 in total 180.941 de hotarari judecatoresti. Enorma lor majoritate sunt deja publicate pe RoLII. Ca exemplu, Curtea de apel Alba Iulia a solutionat 10.043 dosare din care 8.730 sunt publicate, Curtea de apel Bacau 7.498 din care 7.010 (toate!) sunt publicate, Curtea de apel Cluj 20.246 din care 14.859 publicate, iar Curtea de apel Timisoara 18.747 din care 13.397 publicate. Sunt codase Curtea de apel Bucuresti, Iasi sau Suceava, dar probabil vor fi publicate si hotararile lor.

Desigur, din punct de vedere tehnic mai sunt multe de facut. Unele instante (Tribunalul Bucuresti sau Cluj de exemplu) au reusit sa se tina deoparte de sistemul automat de preluare a hotararilor judecatoresti motivate. Nu exista o standardizare a modului in care instantele si judecatorii opereaza cu hotararile judecatoresti, astfel incat mecanismul de preluare, anonimizare si publicare sa fie pe deplin automatizat. Serverele pe care CSM-ul tine intreaga baza de date sunt insuficiente si depasite, ceea ce face ca deseori intreg sistemul sa fie inaccesibil spre frustrarea utilizatorilor (a mea inclusiv). Fundatia RoLII e complet nefinantata si tot ceea ce s-a realizat s-a facut sub forma de donatie din partea pietei private. Intreg Portalul national de jurisprudenta s-a executat practic fara nici un ban public, realitate care nu-i poate garanta sustenabilitatea pe termen lung. Pretentiile publicului sunt mari, in special in ce priveste performantele de indexare si cautare ale interfetei publice si nu-i explica nimeni ca misiunea portalului este doar publicarea originara a jurisprudentei ori ca fara finantare performantele nu se pot imbunatati.

Cu toate acestea, sistemul este functional, si-a atins in mare parte misiunea si aseaza Romania in topul tarilor care la nivel mondial garanteaza accesul liber la hotararile judecatoresti, mult peste standardele celor ce ne monitorizeaza in cadrul MCV. Totul ca o initiativa si efort intern al sistemului judiciar, al instantelor.

Iata de ce cred ca ignorarea acestei realizari in raportul pe starea justitiei in 2015 este o gafa. Daca nu rasplatite, munca si performanta ar trebui macar recunoscute.[1] Art 38 alin. 6 din Legea nr. 317/2004: „Consiliul Superior al Magistraturii elaborează anual un raport privind starea justitiei si un raport privind activitatea proprie, pe care le prezinta Camerelor reunite ale Parlamentului României pana la data de 15 februarie a anului urmator si le publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, si pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii.
[2] In general, nu pierdeam prilejul. Vezi de exemplu aici, aici sau pe blogul meu www.Jurindex.ro


Adrian Toni Neacşu


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.