Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA-Ploiești. Abuz în serviciu. Control judiciar pe cauțiune. UPDATE: Achitare. Încetare suspendare din funcție
21.06.2019 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

Joi, 20 iunie 2019, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat încetarea suspendării din funcţia de judecător a Ruxandrei Popescu, ca urmare a achitării definitive, începând cu data de 20 iunie 2019.

De asemenea, Secția a hotărât repunerea în situaţia anterioară în privinţa drepturilor salariale şi a vechimii în magistratură pentru perioada cuprinsă între data suspendării din funcţie (24 martie 2016) şi până la data repunerii efective în funcţia de judecător și înaintarea către Ministerul Justiţiei a solicitării de acordare a unui post de judecător din fondul de rezervă pentru Judecătoria Sinaia, având în vedere încetarea suspendării, în condiţiile în care la această instanţă nu există niciun post vacant sau temporar vacant.

:: Ordinea de zi soluționată (pct. 22)

***

Joi, 13 iunie 2019, la mai bine de 3 ani de la trimiterea în judecată, dar și după ce inițial a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru o pretinsă luare de mită, judecătoarea Ruxandra Popescu a fost achitată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit evz.ro.

:: Minuta

***

DNA-Ploiești. Abuz în serviciu. Control judiciar pe cauțiune.

În completarea comunicatului nr. 328/VIII/3 din 22 martie 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 22 aprilie 2016, față de inculpații:
O. V. G., primar al orașului Sinaia, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
B. B. E., secretar al orașului Sinaia, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:
I. M. și B. A. M., consilieri juridici în cadrul Departamentului juridic al unității administrativ-teritoriale Sinaia, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În cursul anului 2010, în contextul în care pe rolul Judecătoriei Sinaia se afla un dosar civil ce privea un litigiu între Primăria Sinaia și 3 persoane, concesionari ai unor terenuri, inculpatul O. V. G., în calitate de primar, cu știință, și-a încălcat atribuțiile de serviciu prin nesocotirea hotărârilor Consiliului Local care stabileau foarte clar condițiile în care se puteau înstrăina, în anumite situații, terenurile respective.
Concret, acesta, printr-o adresă, a comunicat instanței de judecată, care solicitase Consiliului Local să-și exprime poziția procesuală față de susținerile reclamanților din dosarul respectiv, că Primăria Orașului Sinaia își însușește rapoartele de evaluare întocmite de către evaluatorul autorizat pentru terenurile a căror vânzare se solicitase, „atâta timp cât cei trei concesionari nu solicită Primăriei orașului Sinaia restituirea unor eventuale diferențe de bani”.
Cu aceeași ocazie, inculpatul O. V. G. a mai precizat că „rămâne la latitudinea instanței oportunitatea vânzării”.
Comunicarea respectivă a fost semnată pe lângă edilul O. V. G. și de inculpata B. B. E., în calitate de secretar al orașului Sinaia.
Ulterior, la data de 11 noiembrie 2010, în calitate de magistrat judecător, inculpata P. R. a pronunțat o soluție vădit contrară dispozițiilor legale, prin care a dat câștig de cauză reclamanților, în detrimentul primăriei Sinaia.
În același context, inculpații I. M. și B. A. M., în calitate de consilieri juridici în cadrul Departamentului juridic al unității administrativ-teritoriale Sinaia, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu care-i obligau să asigure apărarea drepturilor și intereselor legitime ale unității în cadrul căreia își desfășura activitatea, deși cunoșteau faptul că hotărârea respectivă afecta interesele unității administrativ teritoriale Sinaia nu au atacat această hotărâre.
Urmarea a fost că orașul Sinaia și Consiliul Local Sinaia au fost obligate să încheie contracte de vânzare-cumpărare pentru trei terenuri în suprafață totală de peste 500 metri pătrați care făceau obiectul unor contracte de concesiune, la prețuri defavorabile, ceea ce a creat un prejudiciu de 214.734,39 euro și un folos necuvenit în același cuantum pentru cei trei concesionari.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații O. V. G. și B. B. E. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori sunt chemați;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați.
d) să nu părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu exercite funcția de primar, respectiv de secretar al orașului Sinaia, jud. Prahova, de care s-au folosit la săvârșirea faptei reținută în prezenta cauză, și să nu se deplaseze în sediile unității administrativ-teritoriale Sinaia;
f) să nu se apropie de inculpații, de martorii menționați în ordonanță, precum și de angajații unității administrativ-teritoriale Sinaia și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale;
g) să nu facă declarații publice în mass-media referitoare la obiectul cauzei, la ceilalți coinculpați din dosar precum și la martorii audiați în cauză precizați în prezenta ordonanță;
h) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpaților O. V. G. și B. B. E. li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.