Sebastian Bodu: Reducerea capitalului social
26 aprilie 2016 | Cosmina SIMA
Dr. Sebastian Bodu a publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 5/2015 articolul intitulat „Reducerea capitalului social”.
Reducerea capitalului social reprezintă acea operațiune juridico-economică prin care asociații diminuează nivelul deja înregistrat al capitalului social din pricina unor pierderi sau pentru a face restituiri unor asociați. Adunarea Generală Extraordinară are această competență, în cazul societăților pe acțiuni. Pentru situația în care au avut loc pierderi, reducerea capitalului social se referă, de fapt, la scăderea activelor nete din cauza pierderilor contabile, astfel că, implicit, asociații, trebuie să reducă în mod corespunzător capitalul social. În schimb, restituirile către asociați sunt văzute ca o lichidare a investiției combinată cu acordare de dividende, în cazul în care prețul primit pe titlurile de participare este mai mare decât valoarea lor nominală, ajungându-se astfel, dacă se obține o diferență pozitivă, la câștig de capital. Restituirile colective (plata către asociaţi a contravalorii titlurilor şi anularea lor sau scutirea totală ori parţială a asociaţilor de aporturi) sunt acelea care pot apărea dacă există o diferență pozitivă între activele nete şi capitalul social plus rezervele nedistribuibile, iar restituirile invididuale (plata titlurilor către asociați și anularea lor) au loc în situația retragerii unui asociat.
Reducerea capitalului social prin restituiri colective trebuie să respecte principiul egalității între asociați. Egalitatea (art. 207 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 31/1990) presupune dobândirea, în mod echitabil și nediscriminatoriu pentru toți și fiecare dintre asociați, a propriilor titluri sau scutirea sau scutirea de aporturile neexigibile. Dacă toate acțiunile sunt plătite integral, iar reducerea de capital se face prin diminuarea valorii nominale a fiecărui titlu, acest principiu al egalității este automat respectat. De asemenea, această metodă ar trebui să aibă prevalență în situația în care dobândirea propriilor titluri pentru a fi anulate ar duce, pentru acei asociați cu titluri puține, la pierderea calității de asociat. Mai mult, în cazul în care s-au emis mai multe la clase de acțiuni, reducerea trebuie să înceapă cu deținătorii acțiunilor preferențiale, continuând cu cei al celor ordinare, principiul egalității respectându-se în interiorul fiecărei clase. Acest fapt se datorează ideii că restituirea reprezintă o modalitate de realizare a creanțelor din acțiuni alternativă distribuirii de dividende, acțiunile preferențiale bucurându-se de un drept prioritar la dividende.
Reducerea capitalului prin restituiri conduce la diminuarea activelor nete și, implicit, a gajului general societar ce reprezintă garanția contabilă pentru creditorii sociali. La art. 208 alin. (1) din Legea societăților se prevede faptul că hotărârea de reducere a capitalului social nu poate fi pusă în executare înainte de trecerea a două luni de la publicarea ei în Monitorul Oficial. Înăuntrul acestui termen, creditorii sociali se pot opune operațiunii de reducere în scopul de a obține de la societate garanții convenționale sau judiciare care să acopere eventualele probleme ivite din cauza reducerii capitalului social. Dacă nu s-a înregistrat nicio opoziție, după expirarea termenului, reducerea de capital își va produce efectele. În cazul în care hotărârea de reducere este determinată de pierderi, opoziția creditorilor este inadmisibilă. Revenind la situația restituirii, atunci când creanțele creditorilor sunt anterioare publicării hotărârii de reducere a capitalului social, ei vor fi îndreptățiți să primească garanții de la societate. În caz contrar, se poate ajunge chiar la instanța de judecată.
În scopul de a satisface interesele unei mase întregi de creditori și fiind dificil să se negocieze cu fiecare dintre aceștia, afectându-le o garanție individuală, în practică, societățile constituie un depozit bancar pentru cauză de garanție bancară sau o asigurare pentru riscul neplății. Momentul la care efectele reducerii de capital se produc este cel al rămânerii definitive a hotărârii instanţei de respingere a opoziţiei ori de admitere a ei cu precizarea garanţiilor, hotărâre în baza căreia societatea poate înscrie la registrul comerţului menţiunea reducerii de capital social şi a actului adiţional modificator, când noul capital social devine opozabil terţilor. Dacă societatea a emis obligațiuni, Legea nr. 31/1990 prevede faptul că nu se va efectua reducerea capitalului social prin restituiri făcute acționarilor din sume rambursabile în contul acționarilor, dacă nu sunt în proporție cu valoarea obligațiunilor rambursate.
În concluzie, reducerea capitalului social se face prin anularea acțiunilor sau părților sociale sau reducerea valorii lor nominale, motivele reducerii fiind asanarea pierderilor sau restituirea către asociați.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro