Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Oana Dumitru: Dreptul penal este una dintre puţinele materii pe care le-aş studia fără să simt că mă satur


26 aprilie 2016 | Alin TODIRICĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Interviuri, SELECTED, Universitaria

Alin Todirică: Bună seara, Oana! Mă bucur din suflet că ai acceptat să acorzi acest interviu pentru cititorii JURIDICE.ro. Ești în prezent studentă la Drept în al III-lea an de facultate la Universitatea ”Babeș Bolyai”. Când te-ai gândit să urmezi această facultate? A fost un vis din copilărie?12705372_959793737431342_1413970125707850011_n

Oana Dumitru: Bună seara! În primul rând, doresc să încep prin a vă mulţumi la rândul meu pentru invitaţia de a acorda acest interviu.

Nu pot afirma că hotărârea de a urma Facultatea de Drept a fost un vis din copilărie (la fel ca majoritatea copiilor, la vremea respectivă mă visam medic), dar mărturisesc că decizia de a urma o carieră în domeniu şi implicit de a da admitere la această facultate datează din liceu, din clasa a XI-a. Pasiunea mea în copilărie a fost matematica şi am absolvit liceul la un profil real, matematică-informatică bilingv engleză, dar după ce mi-am analizat aptitudinile, am considerat că alta este orientarea mea, iar cariera care s-ar plia perfect pe profilul meu este în domeniul juridic, urmând ca în anii ce au venit să am convingerea că am făcut cea mai bună alegere. Părinţii şi majoritatea cadrelor didactice cu care am avut plăcerea de a colabora m-au susţinut, încurajându-mă în alegerea făcută, astfel că nu am întâmpinat vreo piedică. Fac ceea ce îmi place şi, sper eu, ceea ce fac, şi mai ales ce voi face după finalizarea studiilor, voi face foarte bine.

Alin Todirică: Se spune despre Drept că este o facultate grea. Care a fost cel mai greu moment pentru tine? S-a legat acesta de o materie anume?

Oana Dumitru: Într-adevăr, este o facultate solicitantă, chiar grea – după cum afirmă toţi – şi care te determină să ţii pasul cu multe alte domenii adiacente, însă în acestea constă unicitatea ei. Sigur că necesită multă răbdare, mult studiu şi un consum mare de timp. Din perspectiva mea, e o facultate care merită tot efortul depus. Nu aş putea spune că cel mai greu moment se leagă de o materie anume. Desigur, dreptul fiind un domeniu vast, cu numeroase ramuri, fiecare dintre noi întâmpină dificultăţi în abordarea diferitelor materii, însă, pentru mine, cel mai greu moment pe care a trebuit să îl depăşesc de-a lungul anilor de facultate a fost cel care implică gestionarea timpului. A fost dificil să învăţ cum să îmi gestionez timpul de aşa manieră încât să reuşesc să „împac” latura academică şi cea socială, ambele foarte importante pentru un viitor jurist. Cel mai dificil an este, de departe, anul al III-lea de studiu, din cauza cantităţii de informaţie, dar şi din cauza dificultăţii sporite a materiilor.

Alin Todirică: Profesorul preferat a fost…

Oana Dumitru: E destul de dificil să dau un nume având profesori deosebiţi la multe materii, însă am să aleg totuşi o persoană. E vorba despre domnul Florin Streteanu, pe care l-am avut profesor la cursurile de Drept penal – partea generală pe parcursul anului al II-lea de studiu. Din punctul meu de vedere, este unul dintre profesorii cu care ţi-ai dori să studiezi cât mai mult şi care reuşeşte să îţi capteze imediat atenţia şi să te ţină concentrat la ceea ce are să îţi transmită ore în şir. Pe lângă faptul că e un profesor deosebit, este din punctul meu de vedere şi cel mai bun doctrinar. Dacă există cărţi pe care le-aş citi de nenumărate ori şi de fiecare dată să regăsesc informaţii importante şi captivante, acelea sunt cărţile scrise de dânsul.

Alin Todirică: Anul acesta ai făcut parte din echipa de Drept penal cu care s-a prezentat UBB la Hexagonul Facultăților de Drept. Cât de intens te-ai pregătit? Ai o pasiune pentru dreptul penal?

Oana Dumitru: Aşa este, împreună cu Ioana Toporăscu, colega mea, am format echipa de Drept penal care a reprezentat UBB-ul la Hexagonul Facultăților de Drept. Pregătirea a fost intensă şi a început cu mult timp înainte de preselecţii, însă a fost o muncă productivă pentru amândouă. A fost o muncă de echipă şi nu pot să spun decât că mă bucur că am avut ocazia de a lucra împreună şi de a ne completa reciproc. Tot acest proces a fost cu atât mai plăcut cu cât am avut parte de îndrumarea celor două domnişoare profesor care au depus eforturi pentru îndrumarea noastră, pentru ca noi să beneficiem de o pregătire cât mai eficientă şi care la fiecare întâlnire ne-au sprijinit în demersul nostru, atât pe plan academic, cât şi motivându-ne. Categoric am o pasiune pentru Dreptul penal! Este una dintre puţinele materii pe care le-aş studia fără să simt că mă satur. Consider că e una dintre cele mai complexe ramuri de drept, datorită implicaţiilor sale.

Alin Todirică: Locul 2 este un loc de care cu siguranță sunteți mândri. Ce crezi că v-a lipsit pentru a fi primii? Te gândești să mai participi și anul viitor?

Oana Dumitru: Suntem mândri de toate rezultatele bune pe care le avem, însă nu ne lăsăm furaţi de orgolii şi avem grijă să nu ne plafonăm. Această facultate te învaţă să ţinteşti cât mai sus. Nu aş putea să spun ce ne-a lipsit, pentru că la o astfel de competiţie toţi suntem foarte bine pregătiţi, iar diferenţele între echipe sunt relativ mici, însă nu ne concentrăm pe rezultatele celorlalţi, ci pe propriile performanţe şi pe ceea ce putem face în plus pentru a evolua. Poate a fost vorba de inspiraţie, de mai multă prezenţă de spirit, nu aş putea motiva cu certitudine. Mi-ar plăcea mult să particip şi la ediţia din anul viitor, pentru că a fost o experienţă plăcută şi mai ales pentru faptul că am învăţat foarte multe. Dacă înainte de acest concurs Dreptul penal reprezenta o materie de interes, acum este o pasiune.

Alin Todirică: Știu că ești și voluntar în cadrul ELSA Cluj-Napoca. Cât de important consideri că este voluntariatul în acest domeniu? Cu ce te-a ajutat în toți acești ani experiența ELSA?

Oana Dumitru: În primii doi ani de studiu am participat la organizarea  numeroaselor proiecte ale ELSA Cluj-Napoca. Actualmente, din păcate, timpul disponibil îmi permite mai puţin să particip atât cât mi-aş dori la proiectele ELSA. ELSA a însemnat şi înseamnă mult pentru mine, mai ales că aici am stabilit primele contacte cu mediul studenţesc de profil. Încă din perioada liceului am fost de părere că voluntariatul este foarte important în toate domeniile, iar în acesta cu atât mai mult. Este necesar să ne dezvoltăm abilităţile de comunicare, de concentrare, de organizare şi de a ne programa timpul cât mai bine. Cred că indiferent de profesie, avocat, procuror, judecător, cel mai mare impediment este timpul limitat de care dispunem pentru a-l dedica unor activităţi sociale, dar şi comunicarea limitată cu cei din jur.

Alin Todirică: Timpul liber este o problemă a fiecăruia dintre noi și, din păcate, avem tot mai puțin. Tu cum îți petreci momentele de respiro? Mai ai resurse să te și distrezi?

Oana Dumitru: Din păcate aşa este, timpul liber este deficitar nu numai pentru noi, ci în general pentru toate persoanele active, însă încerc o abordare pozitivă – criza de timp ne determină să învăţăm să ne bucurăm şi să apreciem fiecare moment. Personal, îmi petrec timpul liber în cele mai diverse moduri, citind, călătorind, plimbându-mă, ieşind în oraş cu persoanele în compania cărora mă simt foarte bine. Mereu voi găsi resurse pentru tot ceea ce îmi doresc şi îmi face plăcere să fac, chiar dacă presupune să mai sacrific o oră-două de somn.

Alin Todirică: Ce o așteaptă pe Oana Dumitru după terminarea facultății? Ce carieră vrei să urmezi?

Oana Dumitru: Parcă ieri a început facultatea, iar acum finalul este din ce în ce mai aproape. Nu ştiu exact ce mă aşteaptă, însă în ceea ce priveşte cariera pe care mi-am propus să o urmez, doresc să devin procuror. Sunt conştientă că e un drum greu, dar având în vedere că mereu mi-au plăcut provocările, o să fac tot ceea ce îmi stă în putinţă să îmi ating ţelul. Când ai parte de momente de succes realizezi că toate eforturile şi toată munca depusă au fost mai mult decât cuvenite. Consider că aceasta este cariera care mi se potriveşte cel mai bine, dat fiind şi interesul meu faţă de Dreptul penal.

Alin Todirică: Dacă ai fi un personaj dintr-un roman, ce personaj ai fi? De ce?

Oana Dumitru: Am câteva romane preferate, dar nu aş putea spune că mă identific întru totul cu un anume personaj. La fel ca în cazul persoanelor model în viaţă, cred că există doar personaje în care ne regăsim parţial, persoane care ne inspiră, dar în definitiv, fiecare e unic în felul său. Fiecare persoană îşi scrie propriul roman şi e dator pentru el şi pentru cei care fac parte din viaţa sa să o facă în cel mai frumos mod. Avem o viaţă şi pe aceea trebuie să o preţuim şi să profităm de fiecare moment.

Alin Todirică: Ce i-ai spune unui absolvent de Bacalaureat care vrea să fie „Student la drept”? Ce sfaturi i-ai da? De ce ar trebui să se teamă?

Oana Dumitru: În primul rând, l-aş încuraja să aleagă ceea ce îşi doreşte cu adevărat. Orice efort devine mult mai uşor atunci când eşti mulţumit de tine, de alegerile pe care le-ai făcut. Nu cred că aş da sfaturi, pentru că nu consider că aş fi în în măsură să o fac, însă i-aş răspunde sincer la orice întrebare pe care ar avea-o, desigur, raportându-mă la propria persoană. Nu ar trebui să se teamă de nimic, ci să fie dispus să lupte cu sinele pentru a se autodepăşi în fiecare zi şi să nu se lase doborât de micile piedici din viaţa de zi cu zi.

Alin Todirică: JURIDICE.ro este cel mai urmărit site cu profil juridic din România. Îl accesezi des? Găsești informațiile de care ai nevoie aici?

Oana Dumitru: Este unul dintre site-urile pe care le accesez frecvent şi care îmi furnizează multe informaţii utile. Apreciez foarte mult articolele voastre și faptul că expuneți totul dintr-o perspectivă obiectivă și în mod pozitiv. Nu pot decât să vă felicit pentru munca voastră şi drept dovadă că eforturile sunt apreciate, sunteţi cei mai urmăriţi. Cred că sunt puţini cei care având tangenţă cu domeniul juridic nu vă cunosc şi nu consultă cel puţin „Revista de Note şi Studii Juridice”, în care aveţi o rubrică foarte utilă ce ne ţine la curent cu noutăţile legislative, dar şi „Ariile de practică” sau „Universitaria”, „Studii”, „Opinii”, „Interviuri” ş.a. Aveţi un site actualizat, rubrici utile, promovaţi în mod profesionist noutăţi şi opinii de drept.

Alin Todirică: O vorbă, un motto, o expresie, după care te ghidezi în viață…

Oana Dumitru: Personal, nu pot spune că mi-am ales un motto pentru viaţă, aş putea afirma doar faptul că întotdeauna am fost perseverentă, nu m-am lăsat împiedicată de micile insuccese care mi-au presărat uneori calea, mi-am propus mereu să lupt şi, atât cât depinde de mine, să nu mă las învinsă, pentru că atât eu, cât şi cei dragi, credem în mine. Am citit de curând următoarele cuvinte, care deşi anonime, mă inspiră: “Munceşte ca şi cum n-ai avea nevoie de bani. Iubeşte ca şi când nimeni nu te-a făcut să suferi. Dansează ca şi când nimeni nu te vede. Cântă de parcă nu te-ar auzi nimeni. Trăieşte ca şi când ar fi ultima zi pe pământ. Când îţi vine să plângi, adu-ţi aminte de clipele în care zâmbeai, când simţi că viaţa nu are un rost gândeşte-te la cei ce mai au doar o zi de trăit, când simţi că vrei să mori gândeşte-te că alţii ar da orice să trăiască… iubeşte-ţi viaţa şi mai ales prietenii… E cel mai de preţ lucru.”

Alin Todirică: În final, un mesaj către toți studenții la drept!

Oana Dumitru: Îi invit pe toți să citească aceste interviuri și, desigur, să urmărească informațiile care apar zilnic pe site-ul vostru, selectându-le pe cele utile lor. De asemenea, le doresc tuturor multă putere de muncă, entuziasm şi motivaţie în toate demersurile pe care le întreprind. Îi îndemn să creadă în ei şi să nu se abată de la drumul pe care şi l-au propus, dacă fac ceea ce le place. Succes şi “la bună vedere”. Vă mulţumesc!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică