Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

CSM ref. evenimentele organizate de sistemul judiciar în cadrul Programului „Şcoala Altfel”


27 aprilie 2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Universitaria
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

În perioada 18-22 aprilie 2016, în cadrul programului educaţional „Şcoala altfel”, instituţiile sistemului judiciar din România, cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, au desfăşurat o multitudine de activităţi de educaţie juridică destinate elevilor, specifice vârstei şi pregătirii lor şcolare, potrivit unui comunicat al CSM, dat publicității marți, 26 aprilie 2016.

La aceste activităţi – desfăşurate la nivel naţional în instanţele de judecată sau în unităţile de învăţământ şi susţinute de judecători şi procurori – au luat parte peste 4.000 de elevi din ciclul primar, gimnazial, liceal şi chiar preşcolar.

Scopul acestor activităţi a fost acela de a apropia justiţia de elevi, pentru a-i ajuta să dobândească cunoştinţe elementare despre drepturile şi obligaţiile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi.

În cadrul vizitelor în instanţe sau a magistraţilor în şcoli, elevii au avut ocazia de a participa interactiv la dezbateri şi prelegeri privitoare la regimul răspunderii penale a minorului, procedurile în cauzele cu infractori minori şi au beneficiat de prezentări cu privire la modul de organizare a autorităţii judecătoreşti, circuitul dosarelor, etapele procesuale până la soluţionarea unei cauze şi la modalitatea de admitere în magistratură.

Totodată, elevii au avut ocazia de a participa la procese simulate, scopul acestora fiind realizarea unor activităţi de prevenţie, fiindu-le explicate noţiuni generale privind societatea şi comunitatea, astfel încât copiii să înţeleagă ce înseamnă legea şi regulile şi de ce este necesară respectarea acestora.

Prin derularea acestor acţiuni, magistraţii au contribuit efectiv, în temeiul ”Protocolului de colaborare privind educația juridică în unitățile de învățământ preuniversitar”, la promovarea educaţiei juridice în şcoli şi licee, prin facilitarea accesului elevilor la cunoştinţele elementare de drept.

Consiliul Superior al Magistraturii adresează mulţumiri elevilor şi profesorilor participanţi pentru interesul manifestat, precum şi tuturor magistraţilor care s-au implicat în realizarea activităţilor de educaţie juridică desfăşurate în cadrul Programului “Şcoala Altfel”.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro