Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

DNA-Iași. Luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. Trimitere în judecată
29.04.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Iași. Luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată,
sub control judiciar a inculpaților:
A. I., la data faptelor șef al Ocolului Silvic Hîrlău, județul Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită (3 infracțiuni),
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (7 infracțiuni),
fals intelectual,
– instigare la fals intelectual (4 infracțiuni),
C. C., primar al orașului Hîrlău, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni),
– instigare la fals intelectual,
Ț. F., viceprimar al orașului Hîrlău, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în formă continuată,
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
V. M., la data faptei, șofer personal al șefului Ocolului Silvic Hîrlău, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit
și în stare de libertate a inculpaților:
S. D., la data faptei șef al poliției Hîrlău, cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
D. P., la data faptei consilier superior în cadrul Comisariatului de Regim Silvic și Cinegetic Suceava (actuala Gardă Forestieră), cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
M. D., G. L. V., C. C. și S. C. A., la data faptelor membri ai comisiei de recepție, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie-august 2014, inculpatul A. I., în calitate de șef al Ocolului Silvic Hîrlău și reprezentant al achizitorului – Direcția Silvica Iași, a pretins și primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) mai multe foloase, care au constat în:
– 3 uși de garaj în valoare de 7.000 lei, montate la o anexă a Ocolului Silvic Hîrlău,
– neplata unei lucrări în valoare de 7.000 lei, pe care omul de afaceri o executase la locuința acestuia.

Aceste foloase au fost obținute de inculpat fie amenințându-l pe omul de afaceri că societatea sa nu va mai fi propusă pentru alte contracte de lucrări pe raza Ocolului Silvic Hîrlău, fie ca urmare a promisiunilor că va face demersurile necesare la Direcția Silvică Iași, pentru ca o lucrare să fie atribuită firmei administrate de martorul denunțător.
În luna august 2014, inculpatul A. I. i-a pretins martorului denunțător 10.000 de lei din suma pe care acesta din urmă urma să o obțină din contractul respectiv.
În perioada septembrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul A. I., în aceeași calitate, și-a încălcat atribuțiile de serviciu, în sensul că a dispus și a determinat mai multe persoane, printre care și pe inculpatul C. C., să elibereze diferite cantități de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară. Beneficiari ai materialului lemnos dobândit în condițiile de mai sus au fost printre alții și inculpații C. C. și S. D., care l-au instigat pe șeful Ocolului Silvic Hîrlău să acționeze în maniera arătată.
Într-una dintre situații, șeful Ocolului Silvic Hîrlău a beneficiat de ajutorul inculpatului V. M., șofer personal al acestuia, care a ridicat și transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fără ca suma de bani rezultată în urma vânzării să intre în evidențele instituției al cărei angajat era.
Mai mult, la data de 11 august 2015, șeful Ocolului Silvic Hîrlău, împreună cu inculpatul D. P., în calitate de consilier superior în cadrul Comisariatului de Regim Silvic și Cinegetic Suceava (actuala Gardă Forestieră), nu au dispus măsurile legale ce se impuneau privind confiscarea unei cantități de material lemnos de la o persoană, ce fusese depistată, de către acesta din urmă, transportând materialul respectiv fără documente legale.
Acționând în maniera de mai sus, inculpatul A. I. a provocat un prejudiciu de 15.228, 73 lei Direcției Silvice Iași, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos.
La data de 17 decembrie 2015, inculpatul C. C., în calitate de Primar al Orașului Hîrlău, a dispus și l-a determinat pe inculpatul M. D. să întocmească un proces verbal de recepție în care să consemneze faptul că lucrarea „Extindere rețea alimentare cu apă și branșamente în Pîrcovaci zona Anișoara Smit și Pod Hrisculeni” era finalizată, aspect nereal, în realitate aceasta nefiind edificată în totalitate.
Ulterior, inculpații M. D., G. L. V., C. C. și S. C. A., în calitate de membri ai comisiei de recepție, au întocmit documentul respectiv cu mențiunile de mai sus, creând astfel o pagubă Primăriei Hîrlău în cuantum de 2433.43 lei, ce reprezintă cuantumul lucrărilor nefinalizate dar achitate de către unitatea administrativ teritorială.
În cursul anului 2015, inculpatul Ț. F. a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de viceprimar al orașului Hîrlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt a două societăți comerciale, s-a implicat în negocierea și încheierea de contracte, a ținut legătura cu consultanți ai firmei, a primit comenzi în numele firmelor și a efectuat plăți către angajați.
În aceeași perioadă, inculpatul Ț. F., în calitate de viceprimar al orașului Hîrlău, a determinat un angajat al Poliției Locale să permită unui autovehicul încărcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevăzut cu barieră, fără ca șoferul să plătească taxa de 250 lei, expres prevăzută de o Hotărâre a Consiliului Local.
În aceeași calitate, inculpatul a dispus unui angajat aflat în subordinea sa ca în timpul orelor de program pentru care era pontat să aducă la îndeplinire activități de interes personal ale viceprimarului, cauzându-se prin aceasta o vătămare a intereselor legale ale Primăriei Hîrlău.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților S. D., C. C., Ț. F. și A. I.

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat cu inculpatul C. C. un acord de recunoaștere a vinovăției, în sarcina acestuia reținându-se săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.

În prezența apărătorului ales, inculpatul C. C. a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.