Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București a suspendat alegerile pentru CSM și a sesizat CCR
29.04.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Jurisprudență Curți de Apel, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 29 aprilie 2016, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a dat publicitatii urmatorul comunicat:

”Curtea de Apel Bucuresti a admis azi, 29 aprilie 2016, cererea formulata de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania de suspendare a hotararii Consiliului Superior al Magistraturii privind alegerea a numai sase membri pentru viitorul Consiliu.

Curtea a decis, de asemenea, sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la art. 54 alin. (1) teza I si art. 57 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a decide neconstitutionalitatea acestora in masura in care respectivele texte de lege se interpreteaza in sensul ca mandatul membrilor CSM este de 6 ani calculat individual, si nu ca mandat al Consiliului.

Reamintim ca prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 338/29.03.2016, suspendata in acest moment prin hotararea Curtii de Apel Bucuresti, s-a dispus declansarea procedurii de alegere pentru numai 6 membri ai CSM, fiind omise posturile a 8 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Dana Girbovan, presedinte UNJR: “Este esential ca instanta de contencios constitutional sa stabilească cat mai repede daca interpretarea legii in varianta insusita de CSM este contrara sau nu legii supreme. Curtea Constitutionala este singura autoritate in masura, in acest moment, sa deblocheze situatia alegerilor de la CSM.”

Aceasta a calificat ca ”un gest absolut incalificabil si iresponsabil” actiunea CSM de a solicita Senatului, tocmai in anul alegerilor, modificarea datei la care expira mandatele a opt membri CSM.

UNJR reaminteste ca rolul Consiliului Superior al Magistraturii este unul fundamental pentru Romania ca stat de drept si ca in orice actiune publica sau privata, in orice luare de pozitie, in oricare demers individual sau colectiv al membrilor sai, acest rol trebuie sa primeze inaintea oricaror interese personale sau de grup.

Dana Girbovan: ”UNJR solicita, in consecinta, tuturor membrilor CSM sa isi asume responsabilitatea publica a faptelor lor, care puteau conduce Consiliul la un blocaj absolut inacceptabil, in lipsa demersului nostru judiciar, consfintit in mod neechivoc si executoriu ca find unul legitim.”

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania va continua toate demersurile legale necesare pentru rezolvarea situatiei, pentru a permite Consiliului Superior al Magistraturii sa isi indeplineasca rolul de a garanta independenta justitiei in interesul strict al cetatenilor.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti