Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Dan Rareș Răducanu: Se poate merge până la respingerea cererii de ordonanță de plată
10.05.2016 | Elena ZOIȚA

Secţiuni: Drept civil, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Av. Dan Rareș Răducanu, Senior Partner STOICA & Asociaţíi, s-a referit, în cadrul dezbaterii C-o plată toți suntem datori. Ordonanța de plată, organizată de Societatea de Științe Juridice, la situația în care înscrisurile probatorii nu sunt semnate de reprezentanții legali ai societății.

Dan Rareș Răducanu: ”Contractul se probează prin orice fel de înscris, nu prin alte mijloace de probă, pentru că alte mijloace de probă nu sunt compatibile cu procedura ordonanței de plată, dar, practic, prin orice fel de înscris, că este vorba despre o factură, că este vorba despre o comandă și se face dovada că s-a onorat respectiva comandă printr-un alt înscris, factură, scrisoare de trăsură și așa mai departe. Înscrisurile sunt multiple. Ce se întâmplă dacă un astfel de înscris este semnat, însă, de o persoană care nu angajează în mod obișnuit societatea, ba mai mult decât atât, poate fi vorba despre o persoană care nici nu poate fi considerată, în mod aparent, că ar reprezenta societatea, cum ar fi vorba despre portarul care recepționează pur și simplu niște mărfuri, este evident că acel portar nu are atribuții de a reprezenta societatea. Și aici, într-adevăr, cred că pot fi făcute discuții care pot merge până la respingerea cererii de ordonanță de plată pe considerentul că ar impune probe și discuții care exced procedurii simplificate ordonanței de plată, dar, dacă debitorul prin întâmpinarea pe care o formulează, prin apărările sale nu invocă faptul că acea factură sau acel înscris nu a fost semnat de către reprezentantul legal al societății, ci de către portar sau de către directorul financiar al societății, eu cred că în aceste condiții debitorul însuși a recunoscut practic că se află într-o relație contractuală cu creditorul și că din acea relație contractuală practic s-a născut o obligație a lui de plată.”

* Selecție realizată de Elena Zoița

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti