Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Radu Sora: Lipsa somației este o excepție de ordin privat


11.05.2016 | Elena ZOIȚA
Secţiuni: Drept civil, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Av. Radu Sora, Managing Partner SORA & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul dezbaterii C-o plată toți suntem datori. Ordonanța de plată, organizată de Societatea de Științe Juridice, la efectul lipsei somației la introducerea cererii de emitere a ordonanței de plată.

Radu Sora: ”Evident că, dacă n-avem somaţie de plată comunicată corespunzător înaintea introducerii cererii în emiterea ordonanţei de plată, putem ajunge în situaţia în care cererea care a fost depusă de către creditor va fi respinsă. Art. 1017 spune foarte clar că, în situaţia în care această dovadă a comunicării somaţiei de plată nu este ataşată cererii, practic, ordonanţa de plată ar trebui respinsă ca inadmisibilă. Însă în practică există o abordare diferită şi, anume, există decizii, există ordonanţe de plată care sunt date de către judecători prin care, chiar şi în lipsa invocării de către debitori a lipsurilor somaţiei, se dă soluţia respingerii acesteia ca inadmisibilă, dar, în ultimul timp, acestea au devenit tot mai puţine. Aşa cum este formulată legea în acest moment, aş merge pe ideea că da, într-adevăr, lipsa somaţiei este o excepţie de ordin privat şi, dacă ea nu este invocată de către debitor, se poate trece peste acestă lipsă şi judecătorul să examineze cererea de ordonanţă de plată.”

* Selecție realizată de Elena Zoița

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro